Korszerűsödhet a hitoktatás

2009. Nov 16., szerző: Adminisztrátor

November 7-én a Kárpátaljai Református Egyház Tanügyi Bizottsága fórumbeszélgetés során biztosított alkalmat hitoktatói számára, hogy azok elmondhassák az egyházkerületben jelenleg használt hitoktatási tantervvel kapcsolatos meglátásaikat. A beszélgetést azok a jelzések tették indokolttá, melyek szerint a hitoktatáshoz jelenleg használt tanterv nem felel meg a helyi sajátosságoknak. Több próbálkozás történt arra, hogy kicsit másképp tanítsák a hittant egy-egy gyülekezetekben, ami viszont a későbbiekben nehezen kezelhető helyzetekhez vezethet. Fontos, hogy gyülekezeteinkben a hitoktatás területén is megvalósuljon az egység.


A tanügyi bizottság ezzel az alkalommal egy olyan munkát szeretne elkezdeni, ami az említett tanterv megváltoztatására, vagy egy új létrehozására irányulna. A tanterv teljes struktúrájának megváltoztatására a Zsinat jóváhagyását kérik.
Az új hittantervet úgy szeretnék elkészíteni, hogy minél több ember véleményét tükrözhesse, és minél többek munkáját foglalja magába. Éppen ezért ezúton is felkérik azokat az embereket, akiknek ezzel kapcsolatban van véleményük, és úgy gondolják, hogy ők is hozzátehetnek valamit, kapcsolódjanak be ebbe a munkába! Ez nemcsak a hitoktatókra, ugyanúgy a lelkipásztorokra és pedagógusokra, valamennyi szakemberre egyaránt vonatkozik – fogalmazott Tóth László, a tanügyi bizottság vezetője –, nem lehet csak néhány ember ötlete szintjén megvalósítani, egyházkerületi szinten kell együtt dolgoznunk!
Mivel nagyon hosszú időt venne igénybe, hogy egyetlen csoport dolgozzon ki az óvodától – az ukrajnai oktatási rendszernek megfelelően – egészen a 12. osztályig tanterveket, így ideálisnak az tartják, ha munkacsoportokat alakítanak ki, ahol a gyakorlatban lévő hitoktatók működhetnek majd együtt.

Tóth László, a tanügyi bizottság vezetője arra a kérdésre, hogy mikor készülne el az új tanterv, elmondta, nem szeretnék elsietni. Talán a következő tanévig csak elkészül, és egy gyülekezetben kipróbálják, a következő évben pedig – a tanulságokat megfogalmazva, a hibákat kijavítva – már az egész egyházkerületben be tudnák vezetni. A cél az, hogy olyan komplex tanterv jöjjön létre, amelyet minden gyülekezet a maga sajátosságait figyelembe véve tud hasznosítani.
A jövőben tehát sokkal összetettebb lesz a hitoktatás tanterve, minden évfolyamra nézve megfogalmazza azt a minimumot, amit a gyermekeknek tudniuk kell, segítséget nyújt a hitoktatóknak abban, hogy jól tudják hasznosítani a segédeszközöket... Az új tanterv figyelembe veszi majd a Kárpátalján fellelhető speciális helyzeteket is. Így például igyekszik majd választ adni arra a kérdésre is, hogyan tanítsuk azokat a gyerekeket, akik már nem tudnak olyan szinten írni-olvasni magyarul, mint egy magyar iskolába járó gyermek.
s.k.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.