A reménység kék dobozai

2009. Oct 28., szerző: Adminisztrátor

Hárommillió forint adomány 
Nagyon nehéz helyzetbe kerültek Kárpátalján az egyházi fenntartású tanintézmények amiatt, hogy az ukrán állam megvont tőlük mindenféle támogatást. Az intézmények működtetése, a növekvő munkanélküliség, az alacsony bérek, az elértéktelenedő ukrán hrivnya miatt már eddig is komoly nehézségekbe ütközött.

Miután a Debreceni Református Egyházmegye gyülekezetei tudomást szereztek a kárpátaljai református líceumok súlyos gondjairól, gyűjtést szerveztek megsegítésük érdekében. Mindenütt kihelyezték a reménység kék dobozait, vödreit, melyekbe tartós élelmiszert, iskolaszereket, könyveket gyűjtöttek. Megszervezték emellett a pénzadományok gyűjtését is. A Kárpátaljára irányuló adományok gyűjtését a Debreceni Református Egyházmegye, a Dorcas Segélyszervezet és a Magyar Református Szeretetszolgálat közösen koordinálta. Az adomány jelentős részét kedden juttatták el a címzettekhez.

A Nagyberegi Református Líceum udvarán rögtönzött ünnepségen Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke arról szólt, hogy a kárpátaljai református fiatalok tanulásának elősegítését célzó felhívásuk a gyülekezetekben széles visszhangra talált. Ismét bebizonyosodott, hogy él a magyar-magyar szolidaritás.



Vad Zsigmond, a Debreceni Református Egyházmegye esperese arról az örömteli felismerésről beszélt, hogy a három szervezet összefogása megsokszorozta az erejüket. Fodor Gusztáv, a MRSZ főkoordinátora köszöntőjében arról biztosította az itteni fiatalokat, hogy továbbra is számíthatnak a határ túloldalán élő testvérek anyagi és erkölcsi támogatására. A DRE, a Dorcas és a MRSZ mostani sikeres akciója arra bátorítja mindhárom szervezet irányítóit, hogy a jövőben több hasonló programot indítsanak.



A tanulmányaik tovább folytatására biztatta az itteni fiatalokat Balogh Barnabás, a Dorcas Magyarországi Segélyszervezetének igazgatója. A XXI. században a nemzetek versenyéből azok kerülnek ki győztesen, akiknek alapos tudással és mély hittel rendelkező ifjai vannak.

Talán az esős időjárás miatt is szürke hétköznapnak indult a mai, kezdte beszédét Tóth László, az intézmény lelkész-igazgatója, ám a mostani látogatás és adomány ünneppé varázsolta ez a keddi napot. Természetesen jól jön mindenféle adomány, de talán még fontosabb az a figyelem, együttérzés és bátorítás, ami a magyarországi gyülekezetek felől árad.

Kovács Elemér

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.