Presbiterkonferencia Nagydobronyban

2009. Oct 26., szerző: Adminisztrátor

A presbiter példaképe a nyájnak


Október 24-én az Ungi Egyházmegye Presbiterszövetsége szervezésében konferenciára került sor Nagydobronyban. Misák Viktor elnök köszöntését követően Balogh Attila esperes úr tartott nyitóáhítatot, melyben az 1Pt 5, 2–4 alapján a presbiter legfontosabb feladataira hívta fel a figyelmet. „Legeltessétek az Istennek köztetek lévő nyáját, gondot viselvén arra nem kényszerítésből, hanem örömest; sem nem rút nyerészkedésből, hanem jóindulattal; sem nem úgy, hogy uralkodjatok a gyülekezeteken, hanem mint példányképei a nyájnak. És mikor megjelenik a főpásztor, elnyeritek a dicsőségnek hervadatlan koronáját.” Erre a munkára, erre a szolgálatra Isten hívott el bennünket, hangsúlyozta az esperes úr, komolyan kell hát venni feladatainkat, melyekről az Apostolok cselekedeteiben is olvasunk.

Mi a feladatunk? Vezetni, tanácsolni, a nyájat, gondoskodni róla. Mint tette azt Jézus Krisztus. Vezetni, tanácsolni kell a ránk bízott nyájat! Gondot viselni róla örömest, jóindulattal. Nem uralkodni kell a gyülekezeteken, hanem példaképe kell legyen a presbiter a reá bízott nyájnak. Életével, cselekedeteivel kell bizonyságot tegyen az Élet Fejedelméről, a Megváltóról, hangzott az áhítatban.

Nagy Béla, a KRE főgondnoka köszöntőjében a testvéri, a krisztusi szeretetben történő együttmunkálkodás, a misszió fontosságát hangsúlyozta. „Csak igen vigyázzatok, hogy teljesítsétek a parancsolatot és a törvényt, amelyet parancsolt néktek Mózes, az Úrnak szolgája, hogy szeressétek az Urat, a ti Isteneteket, és járjatok minden ő útján, és tartsátok meg az ő parancsolatait, és ragaszkodjatok hozzá, és szolgáljatok néki teljes szívetekből és teljes lelketekből” – intette a presbitereket Józsué könyve 22. részének 5. versével. Bátori József, az Ungi Egyházmegye főgondnoka a jelen feladatokra, az iskoláinkat és anyanyelvünket fenyegető veszélyekre hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva: anyanyelvünk, iskoláink és templomaink megőrzése mindannyiunk kötelessége. S ezt csak összefogással érhetjük el.

„Égő áldozatul szívemet Istennek ajánlom” – idézte a reformátor szavait a rendezvény moderátora, Gál Albert, az Ungi Presbiterszövetség titkára ezen a konferencián, melyet Kálvin János születésének 500. évfordulója alkalmából szerveztek. Azzal a céllal, hogy a résztvevők jobban megismerjék személyiségét, tanításait. Ebben segített Misák Marianna, a Sárospataki Teológiai Akadémia tanára, aki igen tartalmas előadásában szólt Kálvin életéről, személyének ellentmondásos megítéléséről éppúgy, mint a reformációban játszott szerepéről, tanításának máig szóló hatásairól. (Az előadás teljes terjedelemben olvashatják honlapunkon: http://www.reformatus.com.ua/index.php?mutat=kalvin2009nagydobrony)

Halottak napja közeledtével szintén aktuális témát boncolgatott Héder János ungvári lelkész, a KRE főjegyzője, aki a feltámadásról beszélt. Előadásában hangsúlyozta: a keresztyénség ereje éppen abban van, hogy hisszük és valljuk: van feltámadás. Nekünk olyan Megváltónk van, aki életét áldozta érettünk! Feltámadt Megváltónk van, aki felment a mennybe, hogy helyet készítsen nekünk. Hogy aki hiszen Őbenne, örök élete legyen! Jézus Krisztus a záloga a feltámadásunknak! És nekünk mindannyiunknak meg kell majd jelenni ítélőszéke előtt…

Az Úr hamar eljön, hirdette záróáhítatában Kolozsy András nagydobronyi lelkipásztor. A világ bírájaként jön, de reménykedjünk, hogy nekünk megváltóként. Ne érjen készületlenül bennünket az eljövetele! Ne találjon bennünket tétlenségben! Munkálkodjunk úgy, hogy minél több jó magot teremjünk, hogy a találkozáskor majd azt mondhassa nékünk: „Jól vagyon jó és hű szolgám, kevesen voltál hű, sokra bízlak ezután, menj be a te uradnak örömébe... " /Mt. 25, 21. v./

A presbiterkonferencia résztvevőit köszöntötte Szabó Dániel, a Magyar Református Presbiteri Szövetség elnöke, illetve Pándy-Szekeres Dávid misszionárius is. A Nagydobronyi Református Líceum Szopó Tibor vezette kórusa énekszolgálattal kedveskedett a megjelenteknek, akiket ezúttal is gazdagon terített asztal mellé invitáltak szeretetvendégségre a helybéliek.

Marton Erzsébet

P.S. A hirdetésekben elhangzott: az Ung megyei Presbiterszövetség december 4–5-én gondnoki-presbiteri csendeshétvégére várja a presbitereket a Ráti Sion Konferencia-központban. November 21-én Nőszövetségi Konferenciát szerveznek a nagydobronyi parókia imatermében. Október 27–31. között pedig evangelizációs estékre kerül sor a gyülekezetben a reformáció alkalmából.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.