Hálaadó ünnepség Akliban

2009. Oct 27., szerző: Adminisztrátor

Október 25. ünnep volt a Máramaros-Ugocsa megyei Akliban, ahol a helyi református gyülekezet és a velük örvendező vendégsereg hálát adott Istennek a megújult templomért.


A hálaadó ünnepségen Lőrincz Attila, helyi lelkipásztor köszöntötte az egybegyűlteket. Majd Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke tartott istentiszteletet Jakab levele 1. részének 19–27. versei alapján. Az igét olvasó ember sokszor rádöbben, hogy ez a világ egy becsapott világ, melyben az emberek önmagukat csapják be, mondta. Ebben a községben ez a templom azért áll itt évszázadok óta, hogy ez a nép ne egy önmagát becsapó nép legyen. Ez a hajlék azért van, mert itt, beletekinthetnek az Akliban élő emberek a szabadság tökéletes törvényébe.

Ez pedig a Tízparancsolat, a fundámentum, melybe újra és újra bele kell tekintenünk. Általa nem tiltásokat, hanem a szabadság útjelzőit állítja elénk. De nem azért, hogy mi korlátozva legyünk, hanem szabadok. Szabadok a hitnek és a szeretetnek cselekvésére, fogalmazott a püspök.

 
A gyülekezet, a templom és a falu történetét Bocskor Áron – a település egyik legidősebb tagjának – gyűjtése alapján Lőrincz Attila lelkipásztor foglalta össze.
Akli, a megye egyik legrégibb gyülekezete a történészek szerint már a 14. században létezett. Az elmúlt félévben megújult temploma közel hétszáz éves épület. A település lakóira jellemző református öntudat generálta azt, hogy a lelki élet a templom falain kívül is meggyökerezzen. Így lett a gyülekezetnek saját iskolája, ahol hívő tanárok tanítják a falu gyermekeit.
Az elmúlt évek során a templom állapota romlott, szükségessé vált a felújítás. A munkálatokat imaközösségek előzték meg, ahol Isten segítségét kérték a felújításokhoz.
2005-ben a Teleki László Alapítványnál tett sikeres pályázat folytán viski mesterek összefogásával s Tar István mester vezetésével teljesen megújult a templom tetőszerkezete. A presbitérium döntése alapján húsvéttól Bocskor Győző gondnok vezetésével kiterjesztették a javítást a templombelsőre is. A falak javításában Domokos József presbiter volt a vezető. Teljesen felújították a kazettás mennyezetet. Új ablakok, karzat, lépcső, padok, padlózat, elektromos hálózat került fel – szinte minden megújult – tájékoztatott a lelkipásztor.
Seres János, az egyházmegye esperese a 108. Zsoltár verseivel fordult a gyülekezet felé. Veletek együtt örül, hálás a szívem a megújult templomért, melynek külseje sok mindent elárul a gyülekezet lelkiségéről. Látom a gyülekezet összefogását, szolgálatát, hűségét, mindig szorgos kezű, hű presbitereit. Tanítson minket az Úr, hogy ne csak most legyünk hálásak, amikor ékesen megy minden, hanem akkor is, amikor Ő edzeni fogja a mi hitünket.
Özv. Oroszi Pálné – a gyülekezet csodálatos imamotorja – arról tett bizonyságot ezen a napon, hogy Isten imádságot meghallgató Istenünk, akihez minden körülmények között fordulhatunk.
Egyházmegyék lelkipásztorai egy-egy igével adták át köszöntéseiket. A Kecskeméti Református Egyházközség üdvözletét Zilahi Kálmán lelkipásztor hozta el.
A nevetlenfalui művészeti iskola tanárai Király Kálmán karnagy vezetésével énekkel köszöntötték az ünneplőket.
Kuznyecova Anna, Domokos Anikó és Seres Márta, az Akli Református Gyülekezet tagjai szavalatokat adtak elő, zenés összeállítással készült erre a napra a nagy- és a konfrimandusokból álló kisifi.
Az ünnepség szeretetvendégséggel folytatódott a település kultúrházában.
Soós Katalin

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.