Újra megnyitotta kapuit a kígyósi iskola

2009. Sep 03., szerző: Adminisztrátor

„És az én hajlékomat közétek helyezem…”
A Kígyósi Általános Iskolában újra szól csengő! Hívja a szülőfalujában tanulni vágyó kisiskolásokat megismerni a tudományok varázslatos birodalmát.


Szeptember elseje minden iskolában a tanévkezdésről szól, azonban Kígyós már évek óta küzd azzal a szomorú ténnyel, hogy előbb vagy utóbb be kell zárni a régmúlt időkre visszatekintő iskola ajtaját. Az épület tetőszerkezete annyira megromlott, hogy nem lehetett tovább tanítani, tanulni a falai között. A néhány évvel ezelőtti földrengés következtében pedig az egész iskola felújításra szorult, amire nem érkezett anyagi támogatás. Így a falu önerőből próbálta orvosolni a helyzetet, bár teljes mértékben nem sikerült rendbe hozni a károkat, és ahogy az lenni szokott, az épület romlása miatt, évről évre kevesebb gyerek jött az első osztályba, és a szülők a felső osztályokból is átírtatták a gyermekeiket jobb és szebb iskolákba. De az Úr meghallgatta a kígyósiak imáját, és külföldi adományozók – akikkel Pocsai Vince lelkész és felesége, Pocsai Ibolya vette fel a kapcsolatot – már a nyár folyamán segítőkezet nyújtottak és megindult a felújítás.

A tetőszerkezetet teljes cserére szorult, amit augusztus hónap folyamán a mesterek el is végeztek, csakhogy újra legyen hol tanulni a helybéli és remélhetőleg a közelben élő iskolásoknak is. Idén még folytatódik az eddigi négyosztályos elemi képzés, de a remények szerint a jövő évtől már indul felső osztály is, és emelt szintű angol és ukrán nyelvvel bővül a képzés. S mivel az iskolát az egyház támogatja, így az idei évtől a vallástörténet is helyet kapott az órarendben. A szeptember elsejére így nagyon sok izgalommal készültek nemcsak a kisiskolások, hanem a faluban nagyon sokan, mivel egy régi álom válik valóra: az iskola és a templom újra egybefűzi és terelgeti a helyes útra a következő nemzedéket.

Az tanévnyitó ünnepségre a faluházban került sor, ahol az iskola tanári kara köszöntötte a meghívottakat: Bacskai Józsefet a Beregszászi Magyar Konzulátus főkonzulát, Nagy Bélát a Kárpátaljai Református Egyház főgondnokát, a KRE Diakóniai Osztályának vezetőjét, Pocsai Vincét a Kígyósi Református Egyház lelkipásztorát, Kész Elemért, Kígyós polgármesterét, a kisiskolásokat, valamint a szülőket, nagyszülőket és minden résztvevőt. Az ünnepség a himnuszok elhangzása után istentisztelettel kezdődött. A lelkipásztor a szívünkre helyezte, hogy velünk az Úr és megsegített mindeddig és ezután is meg fog segíteni, nem hagyja az övéit, és hogy az Isten jelenléte az ember életében menedéket ad ebben a nehéz időben. Úgy, ahogy az iskola most megújul, úgy újuljon meg a szívük is mindazoknak, akik ezért a nemes célért küzdenek, mert a keresztyén ember a szívében az Úrral indul el a nehéz és göröngyös úton. Majd Isten áldását kérte a tanulókra és a tanárokra, valamint a jelenlévőkre.

Ezután következett a gyerekek előadása, énekkel és versekkel, a negyedik osztályosok köszöntötték az elsősöket, akik még kicsit remegő lábakkal, könnybelábadó szemekkel, de elmondták verseiket, hogy most már ők is iskolások.

Bacskai József főkonzul, az ezeréves múltra tekintve vissza, István király intelmeire hívta fel a figyelmet, aki arra tanította fiát, hogy egy nép felemelkedése múlik a tudásán, az ismereteinek az elsajátításán. Az egyik legfontosabb feladatra hívta fel a tanulók figyelmét: őrizzék meg anyanyelvüket, mert csak anyanyelvén válhat tudóssá minden nép. Bacskai József ezúttal két térképet adományozott az iskolának, és kérte, hogy a tanulók keressék majd meg rajta, hol van Kígyós, és hogy milyen nagy a világ, és csak rajtuk áll, a tudásuk milyen messzire vezeti el őket annak megismerésében.

Nagy Béla, a KRE főgondnoka köszöntőjében hálát adott az Úrnak, hogy a kígyósi iskolában folytatódik a tanulás. A 32. zsoltár 8. versével intette a tanulókat: „Bölccsé teszlek, és megtanítlak téged az útra, amelyen járj; szemeimmel tanácsollak téged.” Megköszönte azoknak a külföldieknek a segítségét, akik kiemelték a süllyedő hajót, hogy az újra a tudomány vizein evezhessen.

Pocsai Ibolya erőt egészséget, sok sikert és további fejlődést kívánt, hogy megmaradjon az iskola, és még több gyerek tanuljon a megújuló, tervekkel gazdag iskolában. Bemutatta az iskola három új tanárát, akik mindhárman a kígyósi iskola egykori tanulói voltak.

Kész Elemér polgármester közöntőjében hangsúlyozta, hogy ennek az iskolának van múltja, és azt kívánta, legyen jövője is. Köszönetet mondott Pocsai Ibolya tiszteletes asszonynak, aki kezdeményezője és megvalósítója a megújuló iskolának. Végezetül az iskola vezetője, Kész Katalin üdvözölte a vendégeket, az iskolásokat, s mondott köszönetet a támogatásért.

László Ildikó,
Kígyós

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.