Családi nap Dercenben

2009. Jul 23., szerző: Adminisztrátor

„A mi segítségünk az Úr nevében van…”
A derceni református templom harangja július 12-én az iskola udvarára, Isten szabad ege alá hívogatta a falu népét istentiszteletre. Hogy egy napot együtt töltsenek a családok Isten igéjének fényében. „A mi segítségünk az Úr nevében van…” – ezt vallotta itt igehirdető, bizonyságtévő, és maga a rendezvény is.


A derceni családi nap szabadtéri istentisztelettel kezdődött, melyen Szanyi György borzsovai lelkész hirdette az igét Lukács evangéliuma alapján. Amikor az egyetlen fiát temető naini özvegy és az őt kísérő sokaság találkozik Jézussal és az ő tanítványaival – a halál találkozik az élettel. És a Jézussal való találkozáskor megtörténik a csoda: a halott életre kel. Ahhoz, hogy mi is átéljük a csodát, oda kell menni Jézushoz, mert az Ő jelenlétében formálódik a szív. A Jézus köré gyülekezők közösségébe kell mennünk!

Akik, bár szintén feszült várakozásban élnek, tudják: Krisztus értük cselekszik majd, ha követik Őt, ha azt teszik, amit Ő mond. Az Őt követők biztosak afelől, hogy az Úr jó irányba fordítja életüket. Ezt bizonyítja a kereszt. Jézus nem csupán ígér, de már cselekedett is: vállalta a kereszthalált, hogy akik hisznek Őbenne, örök életük legyen.
Hogy Isten mindig ott van mellettünk, a legnagyobb próbatételekben is, arról szólt a Rafajnaújfaluból érkezett Demeter Jolán presbiter bizonyságtétele. Ezt tapasztalták meg férje szívműtétjénél, amikor az Úr imádkozó szívű testvéreket állított melléjük a kórházban is. Ezt érezték akkor is, amikor két évvel ezelőtt egy éjjel leégett a házuk, és senki nem sérült meg: az öttagú család életben maradt. S akkor is, amikor ezt követően a férj – aki egyébként a gyülekezet gondnoka – agyvérzést kapott, de felépült. A Demeter házaspár hiszi, hogy az Úrnak terve van velük, feladatot bízott rájuk: hirdetni az evangéliumot mindenkor és mindenhol. A próbatételek sem keserítették meg őket, bár a legtöbb ember azt kérdezné kétségbeesve: miért büntetsz bennünket ily keményen, Uram? Ők a próbatételeket is úgy fogadják, hogy azokat a megerősödésükre kapják. És érzik: a feladatukhoz, a terhek elviseléséhez erőt is ad az Isten.
Ezt követően a mezővári gyermekkórus és KRISZ együttes, illetve a derceni ifjúsági együttes énekkel dicsérte az Urat, a helyi fiatalok bibliai jeleneteket adtak elő. Hatalmas sikert arattak a Nyírbátori Tűzmanók, nagy érdeklődés kísérte a családok vetélkedőjét. Mindenképpen dicséret illeti a szervezőket – a református egyház presbitereit, az önkéntes tűzoltóság tagjait, s nem utolsó sorban a lelkész-esperest, Zsukovszky Miklóst, aki mind a bajban (az önkéntes tűzoltóság parancsnokaként), mind az örömben együtt él a gyülekezetével, a falu közösségével. No meg a Máté fivéreket, akik hatalmas kondérokban főzték a bográcsgulyást, hogy a résztvevők testi táplálékáról is gondoskodjanak.
Nagyszerű családi nap volt ez Dercenben! Érdemes követni példájukat!
Marton Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.