Református Énekek VIII. hangverseny

2009. Jul 06., szerző: Adminisztrátor

2009-ben immár nyolcadik alkalommal szervezték meg a Református Énekek Hangversenysorozatot. A zenei fesztivál záró koncertjére július 3-án a Művészetek Palotájában került sor, ahol az 1300 fős közönség öt alkalommal a 360 tagú kórussal együtt is énekelhetett, dicsérhette az Urat.


Az elmúlt évek során a Magyar Református Énekeskönyvből 147 zsoltárt illetve dicséretet dolgoztak fel ily módon. Hagyományosan idén is megjelenik egy CD – a második alkalomról készült felvétel immár platinalemez lett –, sőt ezúttal DVD felvétel is készül a koncertről.
Böszörményi Gergely koncertigazgató szerint soha ilyen létszámban határon inneni és túli egyházi vezetők nem jelentek meg ezen a rangos eseményen. Egy héttel a koncert előtt eladták az összes jegyet, ami azt bizonyítja, hogy a sokszor mélyen elsilányult zene mellett, a művészi értékre, a magyar zenei örökség részét képező református énekkincsre nagyon nagy szükség van.

A koncertet megtisztelte jelenlétével többek között Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke, Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, Szabó István, a Duanmelléki Református Egyházkerület püspöke, a fesztivál védnöke, Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke, Dr. Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnöke, Mádl Dalma asszony, a Magyar Köztársaság elnökének felesége.



A Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermben a tizenöt meghívott kórus által alkotott 360 fős egyesített református nagykórus tagja volt a Beregszászi Református Gyülekezet Kamarakórusa is. Olyan ismert kórusok társáságában mint a Debreceni Kollégiumi Kántus, a Pasaréti Palló Imre Énekkar, a Psalterium Hungaricum Kórus, a Pécsi Református Kollégium Vegyeskara, a Soli Deo Gloria Kórus, a Partiumi Keresztény Egyetem Vegyeskara (Nagyvárad), a Dunántúli Református Kántorképző Énekkara, a Ceglédi Sztárai Mihály Vegyeskar, a Szegedi Kis Kórus, a Pozsonyi úti Hálaadás Kórus, a Firesz Cantate Domino Kórus (Felvidék), a Tiszáninneni Református Egyházkerület Cantus Firmus Énekkara, a Kálvin Kórus valamint a Nagykovácsi Református Kórus.

Az előadást Varga László, a Miskolci Deszkatemplom orgonaművészének játéka kísérte a Cantores Ecclesiae rézfúvós együttes közreműködésével. Vezényelt: Berkesi Boglárka, Arany János, Cseri Zsófia és Hoppál Péter.

A koncert végén a közösen énekelt Himnusz után Cseri Kálmán református lelkész áldással bocsátotta el a gyülekezetet.

s.k.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.