Presbiterkonferencia Mezőkaszonyban

2009. Jul 03., szerző: Adminisztrátor

2009-ben a Kálvin-évből kiindulva a Beregi Egyházmegye missziói bizottsága konferencia-sorozatot indított presbiterek és gondnokok számára, melynek témája: Miért jó reformátusnak lenni?


Elsőként februárban Borzsován, ezt követően áprilisban Izsnyétén, majd június 28-án a mezőkaszonyi református templomban gyűltek össze Bereg megye presbiterei, hogy közösen válaszolják meg: Miért jó gyakorolni az egyházfegyelmet.
A vendégeket Radvánszky Ferenc helyi lelkipásztor köszöntötte. Az identitáskrízis problematikája az egyházfegyelem kérdésében mutatkozik meg, mondta. Az egyházfegyelmet a Krisztus-test immunrendszerének nevezte: Amikor Pál apostol használja a Krisztus-test képét, akkor nyílván azt is tudja, hogy egy testben nagyon sok betegség van. Hisz minden testben vannak kórokozók, benne van a betegség lehetősége. Egyáltalán nem szépítgeti az egyház valóságát sem. Mint minden test, akkor marad életben, ha van immunrendszere, mellyel ellenáll a betegségeknek.

Ha nem védekezik kellőképpen a különböző kórokozókkal szemben, akkor azzal a Krisztus test pusztulását okozhatja.

Nyitóáhítatában Zsukovszky Miklós, a Beregi Egyházmegye esperese Anániás és Szafíra történetét olvasta az Apostolok Cselekedeteiből, majd néhány gondolatot fűzött hozzá: Eddig úgy tűnt, mintha nem is emberek alkotnák az első gyülekezetet: a gazdagok önként odaadják vagyonukat… A felolvasott igeszakasz viszont kilóg a sorból. Mert nem akarja elhallgatni azt sem, hogy a sátán ott munkálkodik, ahol a gyülekezet van. És mi ennek ellenére sokszor sokkal nagyobb bűnöket nem nevezünk bűnnek. Ma talán ezt nem divat észrevenni, de az Úr Isten látja egész életünket. Elgondolkodtató ez, hiszen Anániásék esetében sem az apostol ítélt, hanem a mindenható Isten. És nem kaptak kegyelmet.

Az egyházfegyelem elmélete címmel Kovács Attila palágykomoróci lelkész tartott előadást a konferencia résztvevőinek. Minden közösség követeli magának azt a jogot, hogy valamilyen követelményrendszernek alávesse azokat, akik az adott csoporthoz akarnak tartozni, mondta. Vajon elfogadhatjuk-e, hogy csak az egyház tűrje el a szabályszegést? Az egyházfegyelmezést Isten azért adta, hogy a bűnösöket visszahozza a közösségbe. Lehetősége, kiváltsága és felelőssége az egyháznak a fegyelmezés gyakorlása…

A presbiterek számbavétele után Gyurkó Miklós, a Beregi Egyházmegye presbiteri szövetségének elnöke ismertette a szervezet rövid távú céljait, melyben fontos szerepet játszik majd a gyülekezetek presbitériumaival kialakított kapcsolat.

Páll László beregrákosi lelkész Az egyházfegyelem gyakorlata című előadásában a keresztény egyházban gyakorolt egyházfegyelmezést ismertette. Részletesen foglalkozott a magyar református egyházfegyelemmel. Ma olyan Istenben hiszünk, aki szeret, megfeledkezve a haragvó, bosszúálló Istenről. Szentségére újra fel kell hívni a figyelmet, fogalmazott. Úgy kellene élnünk, hogy minden az Ő dicsőségét szolgálja. Ha valami nem szolgálja ezt, bűn az. A fegyelmezés munkáját pedig a bűnbánattartás után lehet elkezdeni.

Az előadásokat fórumbeszélgetés követte, ahol a presbiterek feltehették a gyakorlatra vonatkozó kérdéseiket.

Az alkalom szorgos kaszonyi asszonykezek által elkészített szeretetvendégséggel ért véget.
s.k.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Képsorozat