„Megtaláltunk titeket“

2009. May 23., szerző: Adminisztrátor

Huszonkét asztalnál, hatvanhat lelkipásztor segítségével úrvacsorázott ma, 16.30-tól a magyar anyanyelvűek református közössége a Magyar Református Egyház (MRE) Alkotmányozó Zsinata és hálaadó ünnepe alkalmából. A szabadtéri istentiszteleten Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és a MRE Zsinatának lelkészi elnöke hirdette Isten igéjét.
Prédikációjában hangsúlyozta a testvérek keresését és azok egymásra találását. Dr. Bölcskei Gusztáv beszélt az egységről: – Mi testvérek vagyunk. – Azt mondta mint házigazda: amit a Magyar Református Egyház a mai napon elért, nem más, csak keresés, példának hozva József történetét, Józsefét, akit a mezőn megkérdez egy ismeretlen: „Mit csinálsz itt?" – „A testvéreimet keresem."
Az igehirdetésen elhangzott: József hasonló a Magyar Egyházhoz. Álmodozó volt, akárcsak mi, pórul járt, akárcsak mi, de sok év múlásával testvéreit, akik meg sem ismerték, így üdvözölte: „A testvéretek vagyok".
A püspök utalt arra: itt nincsenek magasságok vagy mélységek, csak testvérek vannak. Álmodnunk kell, hinnünk magunkban és testvéreinkben, mint ahogy hittünk az elmúlt 50 évben, és most itt vagyunk együtt. József álmodozó volt, a testvérei realisták. Nekünk „álmodozó realistákká” kell lennünk, és keresnünk kell testvéreinket, mert „nem jó az embernek egyedül...". Ha nem a testvéreinket keressük, akkor senkit sem keresünk. Ez a legkevesebb, amit megtehetünk. Ki kell állnunk a testvéreinkért. Fel kell emelnünk a hangunkat, hogy megvédjük testvéreinket, nem külön-külön, hanem együtt. Eddig kerestünk, és megtaláltuk egymást, nem kell már félni.
Zárásként arra buzdította a hatalmas számú gyülekezetet, hogy áldjuk Istent a megszületett alkotmányért, mint keretért, amely óv és véd bennünket.
Az ünnepi úrvacsorás istentisztelet szép rendben, gyönyörű napsütéses időben – csak éppen szokatlanul nagy tömegben: a magyar reformátusság egységében zajlott. A kisebb gyülekezetek tagjai is megtapasztalhatták, hogy milyen nagy az Úr népe, mikor a Nagytemplom előtt tolongva a tér különböző pontjain éltünk a szent jegyekkel.
Csomós Balázs

www.licium.hu

 

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.