Honvédsírkert létesül

2009. May 19., szerző: Adminisztrátor

Kárpát-medencei zarándokhely lesz Dercen
Ősztől valószínűleg kárpát-medencei zarándokhellyé válik a munkácsi járási Dercen község. Mintegy húszezer, Ukrajna területén elesett magyar honvéd talál itt végső nyughelyre. Dercen község határában a kápolna hegyen ugyanis az ukrán-magyar kormányközi megállapodás értelmében honvéd sírkert létesül, ennek felavatását októberre tervezik.
Az elmúlt héten közel kétezres tömeg részvételével sor került a katonai temető alapkőletételére Szekeres Imre, magyar honvédelmi miniszter és Volodimir Gyibrova, az ukrán honvédelmi miniszter helyettesének jelenlétében. Szekeres Imre beszédében arról szólt, hogy az élet része a kegyelet, a méltóságteljes búcsú. Azok a katonák, akik az első vagy a második világháború harcmezőjén estek el, voltaképpen nem haltak meg, mert örökké élnek a szeretteik szívében. Most, hogy ez a honvédsírkert létrejön, az elhunytak hozzátartozóinak módjuk lesz arra, hogy leróják kegyeletüket szeretteik sírjánál, mert nincs vége a háborúnak addig, ameddig az utolsó katonát is el nem temették. Jelképértékű, hogy az ősszel felavatásra kerülő katonai temető a „Megbékélés a közös Európáért” jelmondat jegyében épül. Itt nem csupán magyar honvédek és munkaszolgálatosok, hanem más nemzetek fiai is végső nyughelyre találnak.

Európai módon, európai tettet hajtottunk ma végre, hangsúlyozta köszöntő beszédében Volodimir Gyibrova, az ukrán honvédelmi miniszter helyettese. Bár Ukrajna egyelőre még nem tagja az Uniónak, az ország az európai normáknak minden téren meg kíván felelni. A derceni zarándokhely remélhetően a két nép barátságának erősítését, Ukrajna európai integrációnak elősegítését szolgálja. A felsorakozott díszszázad tiszteletadása és díszsortűz mellett rakták le a katonai temető alapkövét, helyezték el benne azt az urnát, amely a megbékélésről szól. A felavatásra kerülő honvéd sírkertben egy huszonöt méter magas kereszt hirdeti majd a kegyeletet.
Az alapkő letételi ünnepségen a kárpátaljai történelmi egyházat képviselői kérték Isten áldását az elhunytakra és utódaikra.

Kovács Elemér

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.