A Református Világszövetség Lombard-díjára lehet pályázni Kálvin-esszével

2009. May 19., szerző: Adminisztrátor

(Genf) – „Mit szólna ehhez Kálvin?

Felelős gazdálkodás a mai környezeti-, és pénzügyi válság idején” – ez annak a pályázatnak a címe, amit a Református Világszövetség írt ki az idei Lombard-díj témájaként.

A pályázatok leadásának határideje: 2009. szeptember 1.

A pályaműveket e-mailen kell eljuttatni a Református Világszövetség címére (warc@warc.ch).

A kiírásban egyebek mellett ezt olvashatjuk: Spinozát „Istentől lelkesült filozófusnak”, Kálvint „a teremtett világtól átlelkesült teológusnak” nevezhetjük. Mit tanulhatunk Kálvintól, aki magasra értékelte Isten ajándékait, s az azokban megmutatkozó dicsőségét a teremtett világ színpadán? Kálvinnak mely gondolatai lehetnek számunkra is iránymutatóak a környezeti katasztrófával fenyegetett világ védelme érdekében? Ugyanakkor Kálvin volt az első teológus, aki a kamatos pénzkihelyezés gondolatát képviselte és meg is valósította Genfben. Katolikusok ezért támadták őt, Max Weber pedig ugyanezért nevezte őt a kapitalizmus előfutárának. Igazuk volt? Milyen tanulságok vonhatók le Kálvin életművéből a felelős pénzügyi gazdálkodásra vonatkozóan?

A pályázaton azok vehetnek részt, akik teológiai hallgatók vagy lelkészek, de még nincsenek 35 év fölött.

A legjobb pályázatot nemzetközi zsűri választja ki, az első díj 1 000 USA dollár, a második 600 dollár, a harmadik 400 dollár.

Az esszének kritikai álláspontot kell kifejeznie a mai környezeti és pénzügyi válsággal összefüggésben. A pályázatban meg kell jelennie a téma bibliai, teológiai és spirituális összefüggéseinek is. Potenciálisan azt is fel kell mutatni, hogy ez a téma alapvető szempontokat is ad a vallásközi szolidaritás és a különféle hitbeli irányok közötti párbeszéd előmozdítására. A pályaműben rá kell ismernie az olvasónak a református hagyományok és Kálvin teológiájának néhány lényegi elemére, s a kapcsolópontokat is meg kell fogalmazza a hitvallásalkotás és az egyházi misszió szempontjából.

A tanulmányt angol, francia, spanyol vagy német nyelven lehet benyújtani.

A pályamű terjedelme: 5-6 000 szó. Elektronikus úton, Word-formátumban kell megküldeni a fenti RVSZ címre.

A pályamű mellé nyilatkozatot kell mellékelni, melyben a szerző megerősíti, hogy ő a szöveg alkotója. A tanulmánynak tartalmaznia kell referenciákat, illetve irodalmi utalásokat, melyek nyilvánvalóvá teszik a felhasznált forrásokat és az idézetek beazonosítását biztosítják.

(reformiert-info.de – warc.ch – 2009-05-18/19 – dr. békefy – www.reformatus.hu)

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.