„Kárpátalja haza szeretne jönni!”

2009. Apr 28., szerző: Adminisztrátor

Sajtótájékoztató a május 22-i rendezvényről.

Történelme legfontosabb pillanatára készül a református egyház. Május 22-én egységesülnek a történelmi határok megváltoztatása miatt szétszakított Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Délvidék és az anyaország reformátusai. 2009. május 22-én, pénteken az Alkotmányozó Zsinat Debrecenben ül össze, hogy elfogadja az egységes Magyar Református Egyház Alkotmányát, amelyet hosszú éveken át készítettek elő.


Dr.Bölcskei Gusztáv, a május 22-ei események házigazdája, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület helyettes püspöke, Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke és Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyházkerület főgondnoka tartott sajtótájékoztatót Debrecenben a május 22-i ünnepség kapcsán.

Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke arról beszélt az esemény sajtótájékoztatóján Debrecenben, hogyha egyetlen szóval kellene elmondani, hogy mire készülnek a magyar reformátusok, akkor úgy fogalmazna: olyan ez, mint egy családegyesítés. „Ebben a szóban benne van, hogy mi magyar reformátusok mindig egy családhoz tartozónak vallottuk magunkat. Átéltük az elmúlt évtizedekben, mit jelent csonka családként létezni. Gárdonyi Géza írta a legtalálóbban. Isten két kezet adott a gyermeknek, azért, hogy az egyik kezével az édesanyja, a másikkal az édesapja kezét fogja.”

Bölcskei Gusztáv arról is szólt, hogy a magyar reformátusok családja, amelyik a szétszakítottság évtizedeit hagyja maga mögött május 22-én kinyilvánítja, hogy egy családnak tudja magát, annak minden következményével együtt. Az esemény jelmondata: Krisztus a jövő, együtt követjük Őt! A püspök úgy fogalmazott: „a mondatnak nagyon hangsúlyos állítása a közös hitünk. Egyházunk, és a magyar nemzet jövője Krisztus nélkül nem képzelhető el. Együtt követjük Őt a kényszerű szétszakítottság után.”
Május 22-e gyógyítás december ötödikére, ami akkor éket vert közénk mondta Csűry István Királyhágómelléki Református Egyházkerület helyettes püspöke. Először a 2004. december ötödikéről (a sikertelen magyarországi népszavazásról) beszélt. Feltette azt a kérdést, hogy „mi az, amit mi nem tettünk meg? Mi az, amit rosszul tettünk? Az emberek szélsőségesen értékelték ezt a napot. Isten most mégis azt akarja, hogy eggyé legyünk. Május 22-e gyógyítás december ötödikére, ami akkor éket vert közénk.” Csűry István elmondta, hogy amikor a történelem viharai szétszakították az országot, Királyhágómellék magára maradt. Elválasztotta őket a kegyetlen határ. Ez a helyzet mindig várta a megoldást. „Nem voltunk sohasem engedékeny emberek. Keményen küzdöttünk akár a román kormánnyal, akár mással, de mindig azt éreztük, hogy jó lenne egy kicsivel több segítséget kapni. Az egységesülés ezért is nagyon fontos a számunkra. Hiszem, hogy értékeket továbbvivő egység lesz a miénk és mindenki, aki ebben kételkedett meglátja majd, hogy nincs más lehetőség, mint az egység!”

Egyesülésünk lelki egység, családi egység, nemzeti egység, amelyik eltarthat a világ végezetéig is Nagy a készülődés Kárpátalján a május 22-i egységesülésre mondta Zán Fábián Sándor. A Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke arról beszélt Debrecenben, hogy nagyon nehéz évek vannak a határon túli emberek mögött. „A Szovjetunióban azt gondolták, ha megverik a pásztorokat szétszéled a nyáj. De mi nem széledtünk szét! Kárpátaljáról sok ezer ember készül május 22-re. Zán Fábián Sándor azokról a problémákról is beszélt, amelyek a kárpátaljai emberek Debrecenbe utazását nehezítik, hiszen a mai napig is csak vízummal utazhatnak a kárpátaljai magyarok Magyarországra. Ennek ellenére alig lehet már buszt rendelni Kárpátalján. Egyre többen tolonganak az útlevélosztályokon, bár az útlevelek ára sem kicsi, hogy május 22-én elutazhassanak a reformátusok ünnepére.
„Az egységesítésre úgy tekintünk, hogy Isten áldásokat készített számunkra, s mi készek vagyunk ezeket az áldásokat elvenni. Ez egy lelki egység, egy családi egység, nemzeti egység, amelyik eltarthat a világ végezetéig is.” Sok kárpátaljai magyar május 22-én látja majd életében először Debrecent. Számukra varázsa van annak, hogy ide jöhetnek és beléphetnek a Nagytemplom kapuján. Beregszász, Máramaros-Ugocsa, Bereg- és Ung megye korábban Debrecenhez tartozott egyházkerületileg. „Kárpátalja haza szeretne jönni!” – tette hozzá Zán Fábián Sándor. „Mi a jövőért jövünk. Krisztus a jövőnk és ebben az együtt követésben készek vagyunk társak lenni.”
A sajtótájékoztató utáni napokban megtartották a debreceni főtéren a május 22-i ünnepség főpróbáját. A rendezvényt nagy körültekintéssel szervezik. a részletes programot itt olvashatják: www.majus22.org

KRE Kommunikációs Központ

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.