KRISZ Ifjúsági Találkozó Dercenben

2009. Apr 28., szerző: Adminisztrátor

Megújulás!
A KRISZ (Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet) idén április 25-én immár ötödik alkalommal szervezte meg kerületi ifjúsági találkozóját, melynek ebben az évben Dercen adott otthont.

A rendezvény mottóját Jézus Tamás apostolnak mondott néhány szava adta: "Boldogok, akik nem látnak és hisznek" (Jn 20, 29), alapgondolata pedig a megújulás volt. A találkozó iránt idén is nagy volt az érdeklõdés, Kárpátalja minden vidékérõl érkeztek ide fiatalok az óvodás, iskolás korosztálytól a fiatal felnõttekig.
A rendezvény közös énekléssel indult, majd Kis Bertalan, a KRISZ fõjegyzõje és Gõczy Erika üdvözölte a megjelenteket.

A nyitóáhítaton Zán Fábián Sándor püspök szólt a fiatalokhoz a Római levél 12, 1-2 alapján.

 Pál kérésének az alapja a megújulásra, a változásra a világ legnagyobb és legértékesebb dolga volt: az Isten irgalma, amely ma is közöttük van – mondta. Pál arra kér most is bennünket, hogy szánjuk oda magunkat az Úrnak, hogy ne a világhoz igazodjunk, hanem változzunk el értelmünk megújulásával. Az odaszánáshoz belsõ változásra van szükség, ami az értelem megújulásával kezdõdik. Ha ez megtörténik, akkor többé már nem önmagamnak élek, hanem az Isten dicsõségére és embertársaim javára. Legyen ez a megújulás valósággá mindannyiunk életében!

Szanyi György, a KRISZ elnöke elõadását Hiszem, ha látom! címmel tartotta a János 20, 24 alapján. Miután Jézus elõször jelent meg a tanítványoknak, s azok lelkesen meselték el a találkozást Tamásnak, ő nem hitte el. De vajon hol volt Tamás épp akkor, amikor ez a csoda történt? Mi lehetett fontosabb? Mi is nagyon sok mindenrõl lemaradunk életünk során, azonban mindezek általában pótolható dolgok, de nem így van ez a Jézussal való találkozással. Ha arról lemaradunk, akkor lemaradunk az életrõl, a boldogságról!... Nyolc nap után Krisztus újra megjelent. Tamásért jött vissza... Hogy miért? Mert Tamás az övé. Õ hívta el, õ tette tanítvánnyá. Jézus téged sem hagy magadra, fontos vagy neki, övé vagy! Számára nincs lehetetlen élet, nem mond le senkirõl!

Az előadás után színes programok közül válogathattak a jelenlévők: akadály játékok, láthatatlan színház, kézműves foglalkozások, imaszoba, lelkigondozó szoba, fórum szoba, gondolkodó szoba, keresztyén karaoke, lepedőfestés, kiállítások, pantomim, plakátkészítés, célbadobálás, közösségi játék, beugró stb. várta az érdeklődőket. Ezek levezetésében számos ificsoport – beregszászi, csonkapapi, kisdobronyi, derceni, salamoni, keresztúri, kaszonyi, mezővári, dédai, szernyei, balazséri, bátyúi - nyújtott segítséget a KRISZ-nek. A fiatal felnőttek számára előadásokkal is készültek a szervezők Házastársak – jegyesek és 20+ címmel.

A találkozó végén Kacsó Géza a KRISZ alelnöke tartott áhítatot a János 21, 1-14 alapján. A megújulás egy mondattal összefoglalható: az az ember tud megújulni, aki Jézussal találkozik, mert csak ő képes átformálni bennünket. Önmagunktól nincs erre erőnk – a tanítványoknak sem volt. Megfásultak, visszatértek a halászathoz – oda, ahonnan Jézus elhívta őket. Sokaknak ugyanolyan üres az élete, mint amilyen az apostoloké volt ebben az időszakban. Céltalanul élünk mi is sokszor, elütjük az időnket mobilozással, a számítógép vagy a tévé előtt. Azonban ugyanúgy, ahogy a tanítványok halászatának, ezeknek sincs semmi eredménye. Azoknak ugyanis, akik egyszer már találkoztak Jézussal és utána megpróbáltak visszatérni a régi életükhöz, a világ mindig kevés lesz. A tanítványok Jézust a halászattal próbálták helyettesíteni. Nekik nem sikerült. Vajon nekünk mi a Jézus pótlékunk? - intézte a kérdést a hallgatósághoz a lelkipásztor. A tanítványokat sem elégítette ki a halászat, de ezután a talákozás után soha többé nem akartak már visszatérni a régi életükhöz. Jézus ugyanis nem egy-két hónapos megújulást akar végbe vinni az emberek életében, hanem állandó megújulást kínál.

Arra a kérdésre, hogy miért tartják fontosnak az ilyen nagy “tömeg” rendezvényeket Szanyi György elmondta: minden keresztyénnek érezni, tudnia kell, hogy nincs egyedül. Ugyanez talán még inkább vonatkozik a fiatalokra. Látniuk kell, hogy Isten mindenütt munkálkodik. Az, hogy most itt összegyűltünk körülbelül 1100-1200-an nagy megerősítést jelenthet minden jelenlévő számára. Megújulás?! - állt a rendezvény plakátján. Nem értettem - ma sem értem - mért kellett oda az a kérdőjel. Ez a cím ugyanis nem csak az emberek életében való megújulásra vonatkozik, hanem arra a jól látható célkitűzésre is, ami a Kárpátaljai Református Egyházat és a gyülekezetek életet is mind inkább jellemzi. Merjük hát nyugodtan kijelenteni: a Kárpátaljai Református Egyház a megújulás útjára lépett – az ifjúsági munka terén mindenképp!

Harsányi Andrea

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.