Lelkészbeiktatás Szürtében

2009. Apr 23., szerző: Adminisztrátor

„Őrhelyemre állok…” Április 19-én ünnepi istentisztelet keretében beiktatták Kótyuk Zsolt beosztott lelkészt a szürtei református gyülekezet lelkipásztori tisztségébe, ezáltal újra saját lelkipásztora lehet az 1983-tól csak beszolgáló lelkésszel rendelkező gyülekezetnek.


A szürtei származású fiatal lelkészt saját gyülekezete indította útra, és várta vissza a szolgálatba. Ahogy Katkó László, a gyülekezet gondnoka megfogalmazta, ennek oka magaviselete és az az életforma volt, amit élt. Bár sokan mondják: mindenkinek nehéz apostolnak lenni a saját hazájában, neki sikerült. Ilyen lelkipásztort szerettünk volna, és hála Istennek meg is kaptuk – fogalmazott a gondnok.

Ünnepe ez a gyülekezetnek, a lelkipásztornak, akik egymásra találtak, és együtt indulnak szolgálatra, de öröm az esperesnek is, aki szolgálata során most gyakorolhatja először azt a jogát, hogy lelkészt iktat be – mondta Balogh Attila, Ung megye esperese. – Vigyázzunk azonban, hogy a külsőségek el ne vonják figyelmünket a lényegről: ki az, aki elhívja a lelkipásztort, szájába adja igéjét, lehetővé teszi, hogy Istennek nyája legyen ezen a helyen, akik szavára figyelnek! Mert ez nemcsak egy lelkipásztor és egy gyülekezet közös akarata, maga az élő Isten ajándékozta ezt a találkozást.
A lelkipásztor mindig Isten akaratának hirdetője kell legyen, ez csak akkor valósulhat meg, ha Istenre figyel. De nem elég neki magának hallani az igét, hallhatóvá is kell tennie azt. Nemcsak addig lelki vezető ő, amíg palást van a vállán: mindig utat kell mutatnia!
A szürtei gyülekezet így hallgatja-e majd lelkipásztorát, hogy tudja: rajta keresztül az élő Isten szólal meg? A lelkipásztor tud-e majd úgy figyelni, hogy mindig Isten akaratát szólja? Mindkettőre lehet igen a válasz, s hogy ez így legyen, ahhoz nem kell más, csak alázatos szív és imádkozó élet. A lelkipásztor tudjon tiszta szívvel könyörögni a gyülekezetért, és a gyülekezet a lelkészéért.
Végezetül Balogh Attila esperes Ágoston egyházatyának gondolatát helyezte a beiktatott lelkész és a gyülekezet szívére: értetek vagyok püspök, veletek keresztyén. Ez az ágostoni mondat legyen szívedben az elinduláskor, és mondd ma a gyülekezetnek szeretetteljes, alázatos szívvel: értetek vagyok lelkész, veletek keresztyén.
Beköszönő beszéde alapigéjéül Kótyuk Zsolt lelkipásztor az Efézusi levél második részének 17-től 22-ig terjedő verseit választotta. Elmondta, hogy sok feszültség volt a szívében, amikor készült a beiktatásra, majd megértette: sokkal inkább adhat okot ez a nap hálaadásra, könyörgésre és szent bizonyosságra.
– Hálás szívvel állok Isten előtt, aki néven szólított, elhívott úgy, hogy közben látta gyarlóságaimat – emlékezett a lelkipásztor. Köszönöm – a családomnak, akik mindenkor támaszt jelentettek számomra. És kimondhatatlanul hálás vagyok a gyülekezetnek, akik, mint gyermeket, imádkozó szívvel útra bocsátottak, majd visszafogadtak. S amint eljött a szolgálat ideje, döntéssel is megpecsételték szeretetüket. Imádság volt a szívemben, amikor elindultam: ha Isten elhívott, tartson meg, hogy mindig figyelhessek Rá, hogy a rám bízott munkát kitartással végezhessem. De van egy bizonyosságom: az az Úr Jézus Krisztus, aki bennünket elhívott, az Ő Lelke által gyűjt magának gyülekezetet, azt oltalmazza és megőrzi, nem feledkezik meg róla egy szempillantásra sem, vezeti hűséggel, kegyelemmel, irgalommal. Ez az én hálám, imádságom és nagy bizonyosságom, amely hiszem, gyülekezetünk bizonyossága is. Könyörögjünk együtt, hogy az Úr tartson meg ebben bennünket!
Ung megye lelkipásztorainak köszöntése után az Ungi Egyházmegye főgondnoka, Bátori József a Római levél nyolcadik részének tizennegyedik versével köszöntötte a beiktatott lelkipásztort. A szürtei református gyülekezet gondnoka, Katkó László üdvözölte a vendégeket, akik eljöttek, hogy ezen a napon együtt örüljenek a szürteiekkel. Köszöntötte a római katolikus testvéreket, akikkel mindig közösek voltak örömeik és bánatuk is. Majd a Római levél 12. részének 11–12. versével buzdította a lelkipásztort a szolgálatra.
A szürtei ifjúsági énekkar, valamint a kisdobronyi cigánygyülekezet fiataljai énekkel köszöntötték a szürtei gyülekezetet és frissen beiktatott lelkészét.
Soós Katalin

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Lelkészbeiktatás Szürtében