A Civil Fórum első üléséről

2009. Apr 14., szerző: Adminisztrátor

2009. március 28-án a beregszászi székhelyű Beregszászi Turisztikai Információs Központ székházában került sor a Civil Fórum első ülésére. A kezdeményező bizottság azzal a céllal hívta találkozóra a kárpátaljai magyar ifjúsági és civil szervezetek képviselőit, hogy közösen próbálják megfogalmazni jelenlegi helyzetüket, problémáikat, valamint együtt keressenek kiutat, lehetséges perspektívákat.
Az ülésen jelen lévő szervezetek képviselői nyilatkozatot fogalmaztak meg:
1. Szándékunkban áll jobban megismerni egymás tevékenységét, együttműködéseket kezdeményezni.
2. Kezdeményezzük egy kárpátaljai civil fórum létrehozását, amely minden magyar nem politikai szervezet felé nyitott.
3. Szükségesnek tartjuk egy, a korábbi Agora Irodához hasonló feladatkörrel ellátott intézmény létrehozását és működtetését.
4. A jelenlegi magyarországi és ukrajnai pályázati rendszerek nem kedveznek a civil szervezeteknek, a források (működési és programtámogatás) nem elérhetőek.

5. Kezdeményezzük a Szülőföld Alapon belül a civil szféra működésének és programjainak támogatására önálló kollégium létrehozását, melybe a határon túli civil fórumok delegálnak képviselőket.
6. A schengeni vízumok kiállításához szükséges támogató nyilatkozatok kiadásának ne legyen feltétele a politikai szervezetekbe történő belépés.
7. Az utóbbi időben gyakoribbá váltak a magyarellenes megnyilvánulások (lásd vereckei emlékmű, podheringi emlékmű, ungvári Petőfi-szobor megrongálása); alulírott szervezetek készek együttműködni azon szervezetekkel, melyek elítélik és elhatárolódnak az ilyen cselekedetektől.
Kezünkben a Jövő Alapítvány, Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda, Kárpátaljai Fejlesztési Társaság, Magyar Ifjúsági Konferencia Állandó Bizottsága, Cserkészliliom, a Keresztény Ifjúságért Jótékonysági Alapítvány, „Nieuwleusen Kárpátaljáért” Területi Jótékonysági Alapítvány, Beregszászi járási Csernobil Gyermekszövetség, Görög Katolikus Ifjúsági Szövetség.
A találkozón részt vett Csengeri János, a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusának vezető konzulja.
Kurmay Sándor

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.