Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke

2009. Jan 29., szerző: Adminisztrátor

Misszó mindenek előtt

Mindenekelőtt való a misszió működésének biztosítása - hangsúlyozta püspöki jelentésében Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület újabb hat évre megválasztott püspöke a budapesti cikluskezdő közgyűlésen.
Az elmúlt hat esztendő legnagyobb sikere és egyben kudarca a nehéz anyagi helyzetben lévő gyülekezetek támogatása volt. Siker, mert a Dunamelléki Református Egyházkerület gyülekezeteinek egynegyedét tudta rendszeresen támogatni, és kudarc, mert a támogatásról egyházi érdek mentén határoztak. Emiatt a lelkészek, presbiterek azt érezhették, hogy lefokozták őket. Az életben maradás szempontjait nem nekünk kell meghatározni, mert ez megalázó és arrogáns - fogalmazott a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke. Az idén kezdődő és 2014-ig tartó Kálvin-évekkel kapcsolatban arról beszélt a püspök, hogy az nem 1400 lelkész belterjes játéka, hanem egy eseménysorozat, ahol találkozhat egymással tanító és tanítvány.

Szabó István püspöki jelentésében szólt a múltfeltárásról és azon belül az ügynökkérdéséről is: úgy fogalmazott: "Lassan már jobban haragszunk a múlt feltárásán fáradozókra, mint azokra, akikre talán szintén nem kell haragudnunk, de látnunk kell, hogy valami nagy rossznak voltak a részesei."... "Nem állom útját, hogy feltáruljon múltunk, mert az a mi múltunk, a mi történetünk."  – tette hozzá Szabó István.

www.reformatus.hu

 

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.