A KRE közgyűlésén

2009. Jan 26., szerző: Adminisztrátor

„Áldjátok az Urat mind, ti szolgái az Úrnak…”
2009. január 24-én tartotta meg soros közgyűlését a Kárpátaljai Református Egyház, melynek a II. Rákóczi Ferenc Főiskola Esztergom terme adott otthont. A megjelenteket Zán Fábián Sándor püspök a zsoltáríró szavaival köszöntötte: „Áldjátok az Urat mind, ti szolgái az Úrnak…” (Zsolt 134) Ez az igevers, ennek üzenete határozta meg az egész közgyűlés menetét.


Az alkalom Zán Fábián Sándor püspök áhítatával kezdődött, aki a Jn 8, 30–36 alapján hirdette az evangéliumot. „Ha ti megtartjátok az én igémet, valóban tanítványaim vagytok…” Jézus azokhoz szól itt, akik hisznek benne, s ezúttal a tanítványképzést kezdi el. Találkozás, bizonyságtétel, hitre jutás…Hogy idáig eljussunk, az embereket meg kell szólítani. És újra meg újra meg kell szólítani azokat is, akik hisznek, hogy meginduljon a tanítványképzés. Az igét meg kell tanítani, és meg kell tartani.

„Ha ti megtartjátok az én igémet, valóban tanítványaim vagytok” (Jn 8,31) – így szólt akkor Jézus azokhoz, akik hittek benne. És így szól ma is mindazokhoz, akik hisznek Őbenne. Mert csak a megélt ige juttat el az ismeretre és az igazi szabadságra, az ige fényében látjuk meg a bilincset. A püspök úr arra is figyelmeztetett, hogy el kell indulni azok felé is, akik ma még távol maradnak az istentiszteletekről, akik tévelyegnek, akik keresik az utat. Ez a hívő ember feladata…

    

A számbavételt követően – 92 gondnok és 64 lelkész jelent meg a közgyűlésen – Zán Fábián Sándor püspök tartotta meg évértékelő beszámolóját. Ebben kitért az elmúlt év fontosabb találkozóira. Mint elmondta, több alkalommal folytattak megbeszélést magyarországi és ukrajnai politikusokkal, akikkel az egyházat, a kisebbségben élő magyarságot, ezen belül az oktatást érintő kérdésekkel foglalkoztak. A megyei állami vezetőkkel folytatott megbeszéléseken ígéretet kaptak arra, hogy az egyházi iskoláktól nem vonják meg az állami támogatást. Remények szerint az Angol Egyesített Református Egyház és a helyi támogatásoknak köszönhetően idén megkezdődhet a Nagyberegi Református Líceum kollégiumának építése. Ennek problémája egyébként igencsak meghatározta az elmúlt évet. Akárcsak a kárpátaljai magyar oktatási intézményekben – így a református líceumokban – tanuló fiatalok továbbtanulását nehezítő új ukrán oktatási törvény, pontosabban az az ominózus 461-es minisztériumi rendelet, mely szerint a felvételizni vágyó végzősök ukrán nyelven és kötelezően ukrán nyelvből kell tegyenek emelt szintű érettségi vizsgákat, ez pedig nem biztosítja az esélyegyenlőséget.
Zán Fábián Sándor beszámolójában abbéli örömének is hangot adott, hogy a jövőben – a GAW (Németország) és a HEKS (Svájc), illetve az Angol Egyesült Református Egyház támogatásának köszönhetően – lehetőség nyílik a kárpátaljai lelkészek külföldi továbbképzésére. A püspök tájékoztatott, hogy a szolgálatba immáron a közelmúltban végzett lévitákat is be lehet vonni.

 
A püspöki beszámolóban pozitív értékelést kapott a református egyház berkein belül működő tömegkommunikációs eszközök – a Küldetés c. újság, a világhálón olvasható KRE honlapja, a Sion Rádióstúdió – munkája. Zán Fábián Sándor ezúton is köszönetet mondott a Tiszáninneni Református Egyházkerületnek, akik segítik és támogatják a honlapot és a Sion Rádiót. Miért fontosak ezek? Mert ebben az internet-, komputer-uralta világban általuk érhetünk el és szólíthatunk meg olyanokat is, akik nem látogatják az istentisztelteket…
Az elnöki beszámolóban pozitív értékelést kapott, hogy az elmúlt évben is több lelkészbeiktatásra, templomfelújításra került sor. Rahón pedig – a szórványban – egy kis közösség új templomot épített. Ide olyan fiatal, missziói lelkülettel bíró lelkészt várnak, aki a nehézségek ellenére vállalja a gyülekezetépítést.
• Az elmúlt évben sor került a KRE Presbiteri Szövetségének tisztújító közgyűlésére (Horkay Sámuelt választották elnökké), a KRISZ-ben Szanyi György lett az elnök, Kacsó Géza pedig az alelnök, és megkezdte tisztújítását a Nőszövetség is). Zán Fábián Sándor beszámolójában kiemelte a mártír lelkészek emlékére állított szobor felavatásának, illetve az e napon a polgármesterekkel és az iskolaigazgatókkal közösen tartott ünnepi istentisztelet fontosságát, méltatta a három egyházmegyében tartott nagyszabású rendezvények jelentőségét. Mint a püspök úr beszámolójából kiderült, a KRE nagy reményekkel tekint a május 22-i Alkotmányozó Zsinat, a Generális Konvent ülése elé, amikor is Debrecenben elfogadják az egyesült református egyház alkotmányát. Beszámolójában Zán Fábián Sándor ennek pozitív hozadékait is ecsetelte. Beszámolója végén a püspök úr a szeretet, a lelkigondozás gyakorlásának fontosságát hangsúlyozta, melyre a gazdasági válság miatt még fokozottabban kell figyelni.

  
A beszámolót követően Dávid Árpád jegyző felolvasta az elmúlt év zsinati határozatait. Majd a közgyűlés döntött a következő közgyűlés időpontjáról, mely egyben az idei lelkészszentelés dátuma is: október 11. A résztvevők meghallgatták a felszentelendő lelkészek jellemzését, személyes bemutatkozását, és egyhangúlag elfogadták jelölésüket. Így a következő – ünnepi – közgyűlésen Kacsó Géza, Dancs Róbert, Molnár Lóránt, Harsányi Béla, Pápai Gábor, Bernáth Tamás felszentelésére kerül sor. (A további jelentkezők felszenteléséről a következő közgyűlés dönt.) A tervek szerint e napon adják át a január 9-én sikeresen vizsgázó lévitáknak is a végzettségről szóló okleveleket. (A lévitaképzésről Héder János főjegyző számolt be.)
„Az őt félőkben gyönyörködik az Úr, akik kegyelmében reménykednek.” – A 147. zsoltár 11. versével, majd áldással zárta a közgyűlés munkáját Zán Fábián Sándor püspök.
Marton Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.