Beiktatják hivatalukba a püspököket

2009. Jan 23., szerző: Adminisztrátor

Az elmúlt időszakban a Magyarországi Református Egyházban lezajlottak a tisztújítások.

Egy héten belül beiktatják hivatalába mind a négy megválasztott református püspököt.
A hat évre megválasztott püspökök világi vezetőtársai, a főgondnokok, valamint az egyházi és világi főjegyzők is ekkor foglalják el hivatalukat. A Tiszáninneni Egyházkerületben január 24-én, szombaton Miskolcon, a Tiszántúli Egyházkerületben január 27-én, kedden Debrecenben, a Dunamelléki Egyházkerületben január 28-án, szerdán Budapesten, a Dunántúli Egyházkerületben pedig január 30-án, pénteken Pápán tartják a beiktatást.
A négy egyházkerület közül csak a Dunántúlon választottak új püspököt Steinbach József személyében, aki Márkus Mihályt váltja. Márkus Mihály az egyházi törvény szerinti legtöbb időt, három ciklust, azaz tizennyolc esztendőt töltött a Dunántúli Egyházkerület élén. A másik három püspököt újraválasztották, így továbbra is Bölcskei Gusztáv a tiszántúli, Bogárdi Szabó István a dunamelléki, Csomós József a tiszáninneni egyházkerület püspöke.

Az egyházkerületek alakuló ülésükön immár az újonnan beiktatott püspökökkel az élükön új tisztségviselőket is választanak, például a kerületek bíróságát, püspöki titkárait, jogtanácsosait. Ezen kívül jelölnek tagokat a zsinati bíróságba, bizottságokba és a zsinati tanácsba.

A zsinat lelkészi elnökét a négy püspök közül választják meg február 25-én. www.reformatus.hu

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.