Körlevél a Kárpát-medence református gyülekezeteinek

2009. Apr 05., szerző: Adminisztrátor

Kedves Testvérem!

„Krisztus a jövõ, együtt követjük Õt!” Ez a fõ üzenete annak a napnak, amikor Kárpát-medencei református egyházaink összetartozásunkat közös egyházalkotmány elfogadásával készülnek kifejezni.

Az Alkotmányozó Zsinat 2009. május 22-én, pénteken Debrecenben ül össze. Az új egyházalkotmányt és a Magyar Református Egyház megalakulását a Debreceni Református Nagytemplom elõtt hirdetik ki. Napközben a fõtéren az egységre lépõ egyházak mutatják be múltjukat, jelenüket, szolgálatukat, színes programokkal közös ünneplésre hívva Kárpát-medence több ezer református gyülekezetét. A világszerte szétszórtságban élõ magyar reformátusság számára a május 22-i debreceni Alkotmányozó Zsinat a hálaadás ünnepe lesz, amit úrvacsorai közösség tesz teljessé. Ünnepeljünk együtt Debrecenben május 22-én!

A gyülekezeteket délelõtt fél 10-tõl várjuk Debrecenbe. Az egyház színes bemutatkozása és az egész napos családi programok mellett egy-egy külön programpontban is összetartozásunkat mutatjuk meg. Mindenki hozzon magával egy maréknyi földet, amit érkezéskor az összetartozás jeleként a Kárpát-medence kicsinyített domborzati mására tud elhelyezni. Délután 2 órától kezdõdik a református egyesítõ menet. Ez egy szimbolikus körút lesz Debrecen belvárosában, mely a Kárpát-medence mesterségesen elválasztott egyházrészeit játja körbe és köti össze, állomáshelyrõl állomáshelyre összegyûjtve a szétszakított gyülekezeteket. A gyülekezetek lehetõleg egy táblát is hozzanak magukkal az egyházközségük nevével. A menet a Nagytemplom elõtti térre érkezik vissza, amely az úrvacsorás istentisztelet helyszíne. Az istentisztelet elején délután 4 órakor hirdetik ki a Magyar Református Egyház alkotmányát. Azt kérjük, hogy ebben az idõpontban Kárpát-medence minden református templomában egy idõben szólaljanak meg a harangok.

A programokon való részvétel elõzetes regisztrációt, jelentkezést nem igényel, ugyanis a résztvevõk várhatóan nagy számára tekintettel a szervezõk szállást és étkezést nem tudnak biztosítani, de étkezésre jutányos áron lehetõség lesz. A debreceni és környékbeli gyülekezetek korlátozott számban tudnak a távolról érkezõk elszállásolásában segíteni. Ezért is bátorítunk minden gyülekezetet, hogy összefogva, és ha tehetik, a testvér-gyülekezeteikkel közösen vegyenek részt az ünnepi alkalmon. Ez az esetleges szállásigények megoldásában is segítséget jelenthet, de az elkövetkezõ hétvégére közös programokat szervezve a testvér-gyülekezeti kapcsolatok erõsítéséhez is hozzájárulhat. Szálláslehetõségekrõl, kedvezményes étkezésrõl, parkolásról, a nap részletes programjáról és a részvétellel kapcsolatos további gyakorlati információkról a www.majus22.org honlapon tájékozódhatnak az érdeklõdõk.

Arra kérjük gyülekezeteinket, hogy az úrvacsorás istentiszteletre bûnbánati héttel készüljenek, így már a megelõzõ vasárnaptól, május 17-tõl megkezdõdhet egyházközségeinkben az ünnepi készülõdés. Természetesen a hálaadás ünnepe sem ér véget május 22-én. Arra bíztatjuk református testvéreinket, hogy a legközelebbi vasárnap, május 24-én, otthon, saját gyülekezeteik istentiszteletén énekeljék el a 90 zsoltárt és olvassák fel az Alkotmányozó Zsinat üzenetét.

A kárpát-medencei református egyházkerületek nevében örvendezõ szívvel buzdítunk minden gyülekezetet, jöjjetek el minél nagyobb számban, ünnepeljünk együtt Debrecenben május 22-én!
A szervezõbizottság nevében

Dr. Bölcskei Gusztáv
püspök

Tarr Zoltán
zsinati tanácsos


PROGRAM VÁZLAT
2009. május 22. (péntek) - Debrecen
09.30 – 10.00 “EGY MARÉKNYI FÖLD” (nyitó esemény)
*10.00 – 12.30 ALKOTMÁNYOZÓ ZSINAT ülés (Nagytemplom)
*10.00 – 14.00 Egyházkerület / Részegyház BEMUTATKOZÁSOK (pavilonok)
*10.00 – 14.00 Közösségi kulturális PROGRAMOK (református kötõdés)
14.00 – 16.30 EGYESÍTÕ MENET a belváros körül
17:00 – 17.05 KIHIRDETÉS (felolvasás, harangszó a Kárpát-medencében)
17.05 – 17.15 Ünnepi köszöntõ
17.15 – 18.30 Szabadtéri ÚRVACSORÁS ISTENTISZTELET (Kossuth tér)
18.30 – 22.00 Közösségi PROGRAMOK (református kötõdés)

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.