Presbiterhét Balazséron

2009. Jan 16., szerző: Adminisztrátor

Mit tenne ma Kálvin, és mit teszünk mi?


Idén születésének 500. évfordulója alkalmából Kálvin-emlékévet tartanak a reformátusok szerte a világban. (A Kálvin-évet hivatalosan a reformáció napján nyitották meg Svájcban.) Már 2008 elején elkezdődött a jubileumi év alkalmainak megszervezése. Újra középpontba kerültek a kálvini solák, az egyház megújulásának gondolata. S ha körülnézünk egyházunk háza táján, talán az új reformáció igencsak időszerűvé vált napjainkra.
Kárpátaljai lelkészek egy jelentős része szerint gyülekezeteinknek változásra van szükségük ahhoz, hogy megszólítsák azokat az embereket, akik még nem hallották az Ige szavát.

A gyülekezetek szervezetiségének, eddigi szolgálatainak újragondolására, új utak, és a kor adta lehetőségek kiaknázására van szükség. Ez rengeteg energiát igényel, s harcokkal is jár. De ahogy az évkezdő imahét alkalmain elhangzott: nagyot kell álmodni, s hatalmas dolgokat kérni Istentől. Megtéréseket, megújult egyházat. S aki kér, az mind kap.
Január 5. és 9. között kárpátaljai presbiterek egy héten keresztül foglalkoztak a céltudatos reformáció gondolatával a balazséri Béthel Konferencia-központban.
Az alkalmon részt vevő presbiterek előadásokat hallhattak gyülekezetépítésről, a jövő gyülekezeteiről, arról hogy vajon Kálvin ma mit tenne az egyházban. S feltehették az önvizsgáló kérdéseket: Mennyire foglalkoztat minket, akik talán egy gyülekezetnek tagjai vagyunk, a közösségünk építése, ég-e a lélekmentés tüze a szívünkben?
Lapunknak nyilatkozva Halász Dezső beregújfalui lelkipásztor elmondta, hogy igyekeznek évről évre színvonalas előadásokat és építő beszélgetéseket kínálni a presbiterek számára, ezt bizonyítja az a tény is, hogy ők maguk buzdítják egymást a részvételre.
Az alkalom végén néhány presbitert megkértünk, foglalják össze a hét tanulságait:
– Sajnáljuk azokat a testvéreket, akik valamilyen oknál fogva nem tudtak eljönni. Valószínű, hogy a mi elbeszéléseink alapján legközelebb itt lesznek. Már az, hogy Isten mellett, lehettünk, és megpihenve feltöltődhetünk, maga hatalmas lehetőség. De ennél nem szabad megállnunk, hiszen aki kapott valamit, az adjon is! Az előadásokból hasznos útmutatást kaptunk arra nézve, hogy mit kell tennünk az elkövetkező időkben. Gondolom, ezekkel kapcsolatosan mindenki elő tudja majd hozni, ami már rég szunnyad benne. Nem sokára lesz az alakuló ülésünk, elkészítjük idei munkatervünket. Jó, hogy itt voltam, mert elő tudok majd állni néhány olyan dologgal, ami eddig nem volt jelen a gyülekezet életében, hogy konkrét célokkal, tervekkel tudjunk továbbhaladni.
s.k.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.