Erősen álljunk a hűségben

2009. Mar 30., szerző: Adminisztrátor

Húszéves a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség
A húsz esztendővel ezelőtt alakult KMKSZ, mely a Kárpát-medencében a magyar érdekvédelmi szervezetek közül elsőként jött létre, ma ugyanazon elvek szerint és célokért küzd, mint két évtizeddel ezelőtt, hangsúlyozták a március 28-án Ungváron megtartott jubileumi tanácskozás résztvevői. A közel negyven ezres tagsággal bíró KMKSZ-t 104 alapszervezet félezer küldötte képviselte a fórumon, melynek munkájában részt vett Orbán Viktor, a Fidesz-MPP elnöke, Tőkés László, királyhágó-melléki református püspök, Európa parlamenti képviselő, illetve Zán Fábián Sándor, a KRE püspöke is.

1989 elején nemzeti elkötelezettségű érdekvédelmi szervezet jött létre, állapította meg Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, aki a megalakulás utáni első évekről kifejtette: a szervezeten belül is működtek azok az erők, amelyek megpróbálták a mindenkori hatalom, illetve a különböző ukrajnai politikai szervezetek befolyása alá vonni a KMKSZ-t. Miután ezek a személyek kiváltak, sokkal egyértelműbb helyzet alakult ki. A stratégiai céljairól – ilyen a Tisza-melléki járás, az önálló magyar tankerület – a KMKSZ azért sem mondhat le, mivel ez a „kis magyar világ” lenne a biztosíték arra, hogy a mindenkori ukrán hatalom ne tudja ellenünk mozgósítani a különböző álláspontokon lévő köztisztviselőket, mint ahogy teszi mostanság minden alkalommal, ahányszor szükség van rá. Szerzett jogainkból annyi marad, amennyit meg tudunk tartani belőle. Erősen álljunk a hűségben, fogalmazott Kovács Miklós, aki a jövőről szólva kifejtette: a KMKSZ sorsa attól függ, mennyire tud nemzetileg elkötelezett maradni, ezeket az eszméket tisztességesen, becsületesen, őszintén képviselni.
Orbán Viktor, a Fidesz-MPP elnöke beszédében kettős állampolgárságot ígért a kárpátaljai magyaroknak: Magyarországnak olyan parlamentre van szüksége, amely felvállalja a magyar nemzet újraegyesítésének programját. Nekünk mindig a lehetetlenséget kell megostromolni, hangsúlyozta Orbán Viktor, a kárpát-medencei magyarság elmúlt húsz évére utalva. Legfőbb tanulságként az vonható le, hogy mindez sikerül is, ha nagyon akarjuk: Magyarországról kivonultak a szovjet csapatok, eltűnt a szovjet diktatúra, a magyarság jelentős része immáron egy új közösség, az Európai Unió tagja. Ma ismét nehéz helyzetben vagyunk, világválság sújt mindnyájunkat, pozíciókat szereznek a magyarsággal szembeni ellenséges erők. Ilyen helyzetben elő kell venni a pozitív magyar jellemvonásokat, a minden nehézsége legyőző életerőt, az optimizmust. Hinnünk kell benne, hogy a kárpátaljai magyarság kijuthat a történelem főutcájára, honnan már könnyen elérhető az európai sugárút, hangsúlyozta a Fidesz elnöke.
Az egyik legsürgősebb feladat, hogy erős kárpát-medencei magyar képviseletet kell megvalósítanunk Brüsszelben, hangsúlyozta Tőkés László, Királyhágó-melléki református püspök, Európa-parlamenti képviselő. A nemzeti minimum szintjén össze kell fogni valamennyi magyar pártnak, s akkor a mostaninál sokkal jobb eséllyel védhetjük meg a magyar érdekeket. Tőkés László felajánlotta, ha felkérik rá, akkor az EU központjában felvállalja a kárpátaljai magyarok képviseletét. Szavait óriási taps fogadta.
A konjunktúra-magyarok is magyarok, hangsúlyozta Erdélyi Daróczky István, aki az RMDSZ nevében köszöntötte a fórumot. Hagyjuk meg azoknak is a lehetőséget a táborunkba való visszatérésre, akik – vélt vagy valós anyagi előnyökből, vagy más megfontolásokból – nem a magyar pártokra szavaztak.
Új formában kell politizálni, hangsúlyozta Bakancsos László, a beregszászi járás küldötte, arra célozva, hogy a jövőben mind több olyan konkrét ügyet kell találni, melynek megoldásában a KMKSZ együttműködhet az UMDSZ-szel. Állhatatosság, hűség és kitartás mellett arra is szükség van, hogy szervezetünk tagjai új értékeket is magukévá tegyenek. A nemzeti elkötelezettségnek az új dolgokra való nyitottsággal, korszerű tudással, alapos szakismerettel, gazdaszellemmel kell párosulnia, hangsúlyozta Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke. Lajos Mihály salánki küldött azt javasolta, hogy a KMKSZ – ha a helyzet súlyossága azt megkívánja –, éljen a polgári engedetlenség eszközeivel. Egység helyett megosztottság. Ez utóbbi a mi nagy bajunk, szoktuk mondogatni – kezdte hozzászólását Horkay Sámuel, a KMKSZ Beregszászi Városi szervezetének elnöke. Valójában a közönyösség és a tájékozatlanság az, ami akadályozza az egységes, hatékony fellépést.
A KMKSZ az elmúlt húsz esztendő folyamán azért tudott fennmaradni, mert világos és egyértelmű stratégiát követett, mondotta Milován Sándor, a szervezet alelnöke. Az utóbbi közel száz esztendő folyamán – gondoljunk csak Trianon vagy a II. világháború következményeire – itt az irreális dolgok váltak szomorú valósággá, mondotta zárszavában Brenzovics László KMKSZ-alelnök, a megyei tanács alelnöke. A Kárpátalján élőknek az elmúlt száz esztendőben öt hatalomváltást kellett megélniük, s ez gyakran teljes egzisztenciavesztéssel járt együtt. Mindent elölről kellett kezdeni. A kihívások tekintetében tehát edzettek vagyunk. Remélhetően a mostani nemzedéknek is lesz elegendő energiájuk, hogy a sors kihívásaira megfelelő válaszokat adjanak, megoldást találjanak a közösségi létünket veszélyeztető problémákra.
-kovács-

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.