Egyház és média

2009. Jan 10., szerző: Adminisztrátor

Találkozó a püspöki hivatalban 
Az egyház legfontosabb feladata, hogy lehetőleg minden emberhez eljuttassa az evangélium üzenetét: Isten megváltott gyermekei vagyunk, és ennek megfelelően kell élnünk. A közösség életéről felelősen gondolkodó újságíró nem csupán tájékoztatja olvasóit, de a téma megválasztásával, a közlés módjával egyben aktívan befolyásolja gondolkodásmódját, egész világlátását, hangulatát. Így tehát mind a lelkipásztorok, mind az újságírók felelősek azért, hogy milyen lelkiállapotban van a rájuk bízott közösség, hangsúlyozta Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke, a média képviselőivel tartott évkezdő találkozón.

Beregszászon a püspöki hivatalban lezajlott kötetlen eszmecsere nyitóáhítatában a püspök úr a 105. zsoltárt idézve arról szólt, hogy magasztaljuk az Urat, hívjuk Őt segítségül, hirdessük az Ő nevét mindenkor.

Isten ítéletei az egész földre kihatnak. S ezt mindenkinek tudnia kell, s aki hallja, az hirdesse. Zán Fábián Sándor a továbbiakban arra hívta fel a figyelmet: nem kétséges, az előttünk álló esztendőben is komoly kihívásokkal, megpróbáltatásokkal kell szembenéznie az egész országnak, benne a kárpátaljai magyarságnak, az itteni református közösségnek. Éppen ezért a továbbiakban is igen fontos, hogy a média képviselői az objektív tájékoztatás mellett a pozitív, előremutató példák bemutatásával támpontot adjanak a közösség többi tagjának a nehézségek leküzdéséhez, a kilábaláshoz vezető út megtalálásához.


Zán Fábián Sándor köszönetet mondott a kárpátaljai sajtó képviselőinek a református egyház életét bemutató cikkekért, tudósításokért. Elmondta, a média szerepét nem lehet túlbecsülni. Éppen ezért a református egyház a közeljövőben egy díjat szándékozik alapítani, amellyel minden évben azt az újságírót jutalmazza meg, aki az egyház életét bemutató magas szakmai szinten elkészített anyagaival a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtja ezen a téren. Nagy Béla, a református egyház főgondnoka a média képviselőit köszöntve arra kérte az újságírókat, rádió- és tévériportereket, hogy írásaik, a hang- és a képanyagok elkészítésekor maximálisan törekedjenek az objektivitásra, hisz a hívő embereket – mivel legbelsőbb, lelki életükről van szó – még a legapróbb pontatlanság is zavarja.
A találkozó további részében a jelenlévők azt beszélték meg, hogy miként lehetne gyümölcsözőbbé tenni a református egyház és a kárpátaljai média közötti együttműködést. Valamennyien egyetértettek abban, hogy egymás operatív tájékoztatása terén igen nagy szerep hárul a református egyház sajtóbizottságára.


Zán Fábián Sándor, illetve Taracközi Ferenc, a KRE sajtóbizottságának vezetője a média valamennyi képviselőjének egy-egy igét, házi áldást tartalmazó képet és határidőnaplót adott ajándékba. A kiadványban a 2009-es esztendő legfontosabb egyházi eseményeinek időpontja és helyszíne mellett az egyházi intézmények címe, a lelkipásztorok elérhetősége is megtalálható.
Kovács Elemér

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Sajtódíj