Rákóczi-napok a beregszászi főiskolán

2009. Mar 26., szerző: Adminisztrátor

A debreceni Kántusnak is tapsolhatott a közönség

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanácsa öt évvel ezelőtt úgy döntött: névadójuk, II. Rákóczi Ferenc születésnapja tájékán Rákóczi Napokat szervez. Ez alkalommal lehetőség nyílik a főhajtásra a Nagyságos Fejedelem emléke előtt, a köszönetnyilvánításra azok felé, akik megálmodták és megalapították – és elfogadtatták Ukrajnában is – a kárpátaljai magyarság egyetlen magyar felsőfokú tanintézményét. És immáron emléktábla jelzi a főiskola falán a támogatók nevét is.
Az egykori törvényszéki épületet romokban, szinte „halálraítélt” állapotban kapta meg a várostól a főiskola. Az ukrán állam nem vállalta annak felújítását, a kárpátaljai maroknyi magyarság meg nem volt rá képes.

De összefogott a magyar glóbusz, s ennek az összefogásnak köszönhetően mára szinte teljesen felújult az épület belső tere. A megújult helyiségek azon települések, megyék, szervezetek nevét viselik, melyek támogatták annak újjászületését. Persze vannak még felújításra váró termek, várat magára a tetőcsere és a külső tatarozás is, meg a köszönettáblán is maradt még hely, ahová felvésik majd a támogatók nevét…

Az idei ünnepség a köszönettábla (Halavács Béla, Makkosjánosiban élő fafaragó munkája) felavatásával vette kezdetét, melyet Soós Kálmán rektor és Bacskai József, a Magyar Köztársaság beregszászi főkonzulja leplezett le. Majd zalai népművészek – Kocsisné Koszorús Anikó, Takács Zsuzsánna és Konrád Lajos – mutatták be munkáikat.

 

Március 25-én a Felsőoktatási intézmények V. Nemzetközi Kórustalálkozójára került sor. Ahol a vendéglátó főiskola Ladányi Katalin vezette kórusa mellett bemutatkoztak a Beregszászi Egészségügyi Kollege diákjai (Győrffy Mária vezetésével), a Munkácsi Állami Egyetem Cimborák kórusa, az egri Eszterházy Károly Főiskola férfi kamarakórusa (művészeti vezető Hegyesi Hudik Margit). Igazán felemelő pillanatokkal örvendeztetett meg bennünket a Brugos Anikó által dirigált Nagyváradi Partiumi Keresztyén Egyetem vegyeskara, illetve a Berkesi Sándor Liszt-díjas karnagy vezette Debreceni Református Kollégium Kántusa.

 
A tiszta, csengő hang, a szép szót tolmácsoló, az Istent dicsőítő énekek, a zsoltárok betöltötték e napon a főiskola Esztergom termét. Több száz fiatal ajkáról csendült fel Berkesi Sándor vezényletével (merthogy a résztvevők egy közös, nagy kórust alakítottak a találkozó végén) a Tartsd meg, hazánkat, Isten kezdetű ének, meg a diákhimnusz. A hit, remény, szeretet kötött itt mindenkit össze...

 

A rendezvényeket az Oktatási és Kulturális Minisztérium, illetve a Szülőföld Alap támogatta.

Kovács Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.