Megszólalt a harang Újbátyúban

2008. Sep 29., szerző: Adminisztrátor

Imádkozó, tiszta szívvel
Újbátyúban két évvel ezelőtt avattak új templomot. Az itteni reformátusok korábban Bátyúba jártak istentiszteletre, de az idősek közül sokan már nem tudtak vállalkozni erre az útra. Mintegy hat évvel ezelőtt Szántó János tiszteletes eljött hozzájuk bibliaórára, s aztán a kicsiny csapat egyre növekedett. (Korábban néhány alkalommal Sütő László tiszteletes tartott itt bibliaórát.) És imádkoztak. Előbb nagyobb helyiségért, majd templomért. És megkapták.

Holland testvérek támogatásának köszönhetően 2006-ban felépült Istennek háza a parókiával együtt. És Nagy János személyében bentlakó lelkészük is lett. Ő egyébként ezen a napon köszönt el első gyülekezetétől: a búcsúi parókiára költözött be, és Pocsai Vince mellett végez szolgálatot.

Persze az Úr gondoskodott róla, hogy Újbátyú se maradjon segédlelkész nélkül: az itteni lelkészlakásba Bartha Ferenc és felesége költözik be, akiket ezúton mutatott be Szántó János. Az esperes úr bemutatta az ünnepi istentiszteleten résztvevő Kovács Gyula fiatal lelkészt és feleségét is, akiknek Haranglábon jelölték ki szolgálati helyüket.

Az ünnepi istentisztelet ezúttal Nagy János igehirdetésével vette kezdetét, aki a Bírák könyvének 10 része, 10–16. verse alapján a hűség fontosságára, Isten hűséges szeretetére, hívta fel a figyelmet, illetve a hűtlenség következményeire figyelmeztetett. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Újbátyú nép közösséget akar építeni Istennel, és hűséggel kitart a gyülekezet mellett.
Demjén Miklós gondnok kedves szavakkal köszönte meg Nagy János itteni szolgálatát, és Isten áldását kérte életére. Szántó János esperes a köszöntő, köszönő szavak után arra is figyelmeztetett lelkészt és gyülekezetet, hogy aki életét Istennek szenteli, az szent ember, s aszerint kell élnie is.
Az újbátyúi ünnepi istentisztelet záróakkordjaként a gyülekezet Szántó János vezetésével hálát adott Istennek a meghallgatott imákért, s hogy immáron ezentúl harangszóra gyülekezhetnek az istentiszteletre, harangszóval kísérhetik utolsó útjára az élők sorából eltávozott híveket, harangszó hirdetheti két fiatal házasságkötésének örömhírét…


Ez a kicsiny gyülekezet a semmiből született. De tiszta szívvel imádkoztak az emberek, és lett gyülekezetté. Imádkozott, és felépíthette Istennek házát. Imádkozott, és lelkészt kapott. Imádkozott, és a holland testvérek adományozó szeretetének köszönhetően harangja is lett – mondta Szántó János. Az itteniek összefogtak, és haranglábat állítottak. Az itt megszólaló két harang pedig hív mindenkit, hogy Isten megszólíthassa.
Hallja meg mindenki a hívó szót!
Marton Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.