Egységesítő menet - május 22.

2009. Mar 23., szerző: Adminisztrátor

EGYHÁZEGYESÍTŐ MENET
részletes leírása

1. 14 órakor megszólal a Nagytemplom harangja, majd lassan kitárul a templom kétszárnyú nagyajtaja,

2. Az ajtóban megjelennek a 4 magyarországi egyházkerület püspökei és presbiterei, megállnak. Harangszó hangzik.

3. A hívó hangra a téren a Nagytemplom közelébe gyűlnek, és két oldalra rendeződnek a jelen lévő gyülekezetek, középen utat nyitva a menetnek.

4. A harangszó rövid időre elhallgat. Ekkor himnusz szerű egyházi/ közösségi ének kezdődik. Ezzel egyidőben a nagy kivetítőn megjelenik a Kárpát-medence térképe, láthatók rajta a magyar egyházkerületek és részegyházak területei, államhatárok nélkül. A himnusszerű egyházi ének hangjait halljuk.

5. Majd a magyarországi egyházvezetők kilépnek a templomból, és elindulnak az élen. Ahogy a lépcsőn leérnek, más csendüléssel újra felhangzik a harangszó. A gyülekezetek énekelnek, szól a harang.

6. A kivetőtőn lévő térképen piros színű vonal indul meg, amely a menettel együtt haladva mutatja a szimbolikus útvonalat, körben a Kárpát-medencében. Halványan mögötte feltűnik Debrecen belvárosi térképe.

7. Énekszó kíséretében az egyházvezetők végigmennek a Nagytemplom előtti téren, a gyülekezetek belépnek mögéjük, kialakul a menet.

8. A méltóságteljes felvonulásban az egyhákerületek/ részegyházak/ egyházmegyék/ …/ és gyülekezeteik táblái látszanak, színes zászlói lobognak. A menetben időnként népviseletbe öltözött csoportok, férfiak, asszonyok és kisgyermekek tűnnek fel, ruháik a Kárpát-medence különböző tájegységeit mutatják. Vonul az egyház, az egész nemzet.

9. Az egyesítő menet az I. állomáspont felé halad, mely Kárpátalját és Beregszászt szimbolizálja.

10. (Az állomáshelyek sorrendben: Kárpátalja/Beregszász, Felvidék/Komárom, Délvidék/Bácsfeketehegy, Erdély/Kolozsvár, Partium/Nagyvárad.)

11. A menet útvonala Debrecen belvárosára vetített szimbolikus körút, mely a Kárpát-medence mesterségesen leválasztott egyházrészeit játja körbe és köti össze, állomáshelyről állomáshelyre összegyűjtve az elszakított gyülekezetek.

12. Az egyes állomáshelyeket fagerendákból ácsolt szerkezetek, egyfajta ‘harangláb/kapuk’ szimbolizálják, fent a hegyükben nagyobb méretű, megkondítható harangok vannak.

13. Az egyesítő menet, élén a magyarországi egyházvezetőkkel az I. állomáshelyhez ér. Megállnak. A gyülekezetek körben elrendeződnek. Az énekszó elhallgat, csönd lesz.

14. A ‘harangláb/kapuban’ megjelennek az állomáshely egyházi vezetői (püspök és presbiter), és megállnak az érkezők fogadására. Mögöttük és körülöttük saját gyülekezetük helyezkedik el.

15. Egy pillanatra áll minden. Majd a belső csöndben ima/ fohász hangzik fel, melyet az érkező menet élén álló egyik kerületi püspök mond. “… Ámen.”

16. Miután a fohászt befejezi, a csönd körében az érkező egyházi vezetők a kapuban várakozókhoz lépnek. Kezet nyújtanak/ megölelik egymást. Az üdvözlés gesztusaira megszólal a harangláb harangja.

17. A haragszó verdeső szárnyai alatt a gyülekezetek kezet fognak, vérmérséklettől függően üdvözlik/ megölelik egymást. Szól a harang.

18. Majd a csoportosulás ismét menetbe rendeződik, Élére az addigi egyházvezetők mellé az állomáshely egyházi vezetői is odalépnek, mögéjük a menetbe az állomáshely gyülekezetei csatlakoznak.

19. Egyházi/ közösségi ének hangzik fel, és az egyesítő menet tovább indul. A harangszó egy darabig elkíséri a menetet.

20. Ez a szertartás mind az 5 állomáshelyen megismétlődik.

21. A Kossuth téren lévő nagy kivetítőn közben az útvonat térképe, a piros sáv a mentettel együtt halad előre. A felvett közvetítés képeit – közelképeket, arcokat, virágot, a menetről totálképeket, netán felülnézeti nagytotált stb. – a Kárpát-medence térképre rávetítve látjuk,. Boldog, örömteli pillanatok, egymást ölelő emberek, lehajtott fejek, gyülekezetek méltóságteljes felvonulása a Kárpát-medencére vetítve.

22. Az utolsó, Partium/Nagyvárad állomáshelyről tovább induló menet a Nagytemplom előtti térre érkezik vissza. (Az egyesítő menet alatt a Kossuth téren a szabadtéri istentisztelet helyszíne elrendezésre került.)

23. A menet élén haladó immár valamennyi egyházkerületi püspök és presbiter az istentisztelet helyszínére ér. Mindenki megáll. Ismét kezet nyújtanak egymásnak, mikor megszólalnak a Nagytemplom harangjai, majd Debrecen szerte felhangzik a harangszó. Az egyesítő menet véget ér.

2009. március 15.
Csányi János

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.