Lelkészbeiktatás Nagymuzsalyban

2008. Sep 22., szerző: Adminisztrátor

„Tiszta szívvel és ügyes kézzel…”
„Ne félj!” A bibliaolvasó ember 365-ször olvashatja ezt a biztatást. Minden napra jut egy belőle. „Én veled leszek!” – mondja az Úr. Ezt mondta elhívásakor Gedeonnak és Dávidnak is. A legkisebbeknek, a legelesettebbeknek is ezt mondja nap mint nap! Mert Isten mindenkit megszólít, szolgálatra hív, de ehhez erőt is ad. S aki elfogadja és tiszta szívvel tesz eleget elhívatásának, azt megsegíti az Úr.


Ilyen és hasonló gondolatokat fogalmaztak meg vasárnap Nagymuzsalyban a református templomban az igehirdetők, a felszólalók. Ahol ezúttal Estók István lelkipásztor hivatalos beiktatására került sor. Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke a Bírák könyve alapján szólt a résztvevőkhöz, Gedeont és Dávidot állítva lelkész és gyülekezeti tag elé.

A püspök úr engedelmes szívekért imádkozott, hogy mindannyian békességben éljenek, így haladjanak az üdvösség útján, hogy hit által erősödjenek, s hogy meghallják Istennek a lelkész által tolmácsolt üzenetét. A lelkész pedig, mint Dávid, terelgesse a rá bízott nyájat „tiszta szívvel és ügyes kézzel”, így építve Isten országát, üdvösségre juttatva a tévelygőket is. Szántó János, a Beregi Egyházmegye esperese a beiktatást megelőző beszédében az egymásra figyelés, az egymásért való imádkozás fontosságát hangsúlyozta. Arra figyelmeztette a lelkészt és a gyülekezetet, hogy csak együtt munkálkodva, egymásra figyelve, egymást segítve és az Úr szavára hallgatva építhetik a gyülekezetet, Istennek országát.
Estók István, miután átvette Szántó János esperestől a templom kulcsát és a gyülekezet pecsétjét, székfoglaló beszédében a tálentumokról szólt. Mint mondotta, Istennek terve van velünk, és mindannyiunknak adott tálentumot, kinek többet, kinek kevesebbet. Mindenkinek erejéhez mérten. De ezekkel – a sokkal és a kevéssel is – bölcsen kell sáfárkodnunk. Hogy majd, amikor számot kell adnunk, az mondassék: „Jól vagyon jó és hű szolgám, kevesen voltál hű, sokra bízlak ezután– menj be a te uradnak örömébe." (Mt 25, 21)

Estók István azt szeretné, ha a közös erővel nemrég felújított templom lelki otthonná válna. S ehhez hűségre van szükség. A hűségben pedig áldás van, az áldásban öröm, s az örömben Isten elhívása lehet.
Ehhez a nemes feladathoz kérték az újonnan beiktatott lelkészre és a gyülekezetre Istennek gazdag áldását az alkalmon részt vevő lelkészek.
Kovács Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.