MEGHÍVÓ MENTÁLHIGIÉNÉS ALAPKÉPZÉS PEDAGÓGUSOKNAK

2008. Sep 15., szerző: Adminisztrátor

c. pedagógus-továbbképzési
programra

Helyszín: Nagydobrony

Időpont: 2008. november13-16.


A képzés célja:
A résztvevők ismerjék meg a mentálhigiénés szemléletmód lényegét. Mélyüljön önismeretük, s a mentálhigiéné eszköztárának segítségével tudjanak saját maguk, valamint családjuk, kollégáik és diákjaik lelki egészségének megőrzéséért tenni. Sajátítsák el a konfliktuskezelési technikák és a hatékony kommunikáció lényegét, s a pedagógusi munka során felmerülő tanár-diák, tanár-szülő valamint a kollégákkal való kapcsolatban alkalmazni tudják e megszerzett ismereteket. Erősödjenek meg pedagógusi hivatásukban, illetve ismerjék fel az esetmegbeszélő csoportok fontosságát, hatékonyságát, tanulják meg alkalmazni a módszert.

Bővebb tájékoztatás és jelentkezési lap a KMPSz beregszászi irodájában kérhető Fodor Évától (tel.: 8-2-41-43259, e-mail: kmpsz@azm.uz.ua) vagy Török Dénestől (iroda@ferences.hu).


Szervezők:
Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány
Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség
Magyar Mentálhigiénés Szövetség

ÁLTALÁNOS PROGRAMTERV

1. nap (csütörtök)
12.30-ig Megérkezés, regisztráció, szállás elfoglalása
13.00-14.00 Ebéd
14.00-19.00 Továbbképzési program (előadás, csoportfoglalkozás, tréning)
19.00-20.00 Vacsora
20.00-21.00 Továbbképzési program (csoportfoglalkozás, tréning)

2-3. nap (péntek, szombat)
7.00- 8.00 Reggeli
8.00-13.00 Továbbképzési program
13.00-14.00 Ebéd
14.00-19.00 Továbbképzési program
19.00-20.00 Vacsora
20.00-21.00 Továbbképzési program

4. nap (vasárnap)
7.00- 8.00 Reggeli
8.00-10.00 Továbbképzési program (csoportfoglalkozás, tréning)
10.00-10.30 A tréningértékelő lapok kitöltése, tanúsítványok átadása
10.30 Hideg ebédcsomag átvétele
11.00 Hazautazás

Részvételi feltételek

1. 18 fő jelentkezését tudjuk elfogadni
2. Jelentkezés: a mellékelt jelentkezési lapon. Jelentkezéseket elfogadunk Fax-on (Fax: 8-2-41-43259 ) és E-mail-en (kmpsz@azm.uz.ua ) is.
3. Jelentkezési határidő: 2008. november 3.
4. A képzést a Nemzeti Civil Alap támogatja, ezért a résztvevők számára ingyenes
5. A résztvevők számára visszaigazolást küldünk.
6. Postacím: KMPSZ, 90202 Beregszász, Olga Kobiljanszkaja u. 17.
A borítékra szíveskedjék ráírni: „MAP 2008.”
7. Étkezés: érkezés napján ebédtől
elutazás napján ebédig
8. Részvétel lemondása, módosítása: a program kezdése előtt 10 nappal
9. Információ kérhető: Fodor Éva, KMPSZ Beregszászi Iroda, tel.:8-2-41-43259, e-mail: kmpsz@azm.uz.ua



A továbbképzés helye, időpontja: Nagydobrony, 2008. november 13-16.
A továbbképzés össz-óraszáma: 30 óra
A továbbképzés célja:
Általános cél: hozzájárulás az oktatási rendszer mentálhigiénés erőforrásainak bővüléséhez. Konkrét cél a pedagógusok mentálhigiénés szemléletének megalapozása, személyes és hivatásbéli készségeik fejlesztése, különös tekintettel elméleti ismereteik gyarapítására, iskolai mentálhigiénés problémák iránti érzékenységük erősödésére, önreflexiójuk elmélyülésére, „hivatás-személyiségük” gondozására, jellemző szakmai problémáik és „segítői szerepük” reflektálására, későbbi „hálózatszerű” szakmai együttműködésük ösztönzésére. A képzés résztvevői szakmai műhely-csoportokat alakíthatnak, melyek idővel országos és regionális iskolai mentálhigiénés védő- és fejlesztő hálózattá szerveződhetnek.
A továbbképzés során elsajátítandó tartalmi követelmények:
A résztvevők ismerjék meg a mentálhigiénés szemléletmód lényegét, erősödjék személyes önreflexióra, önismeretre való igényük, sajátítsák el a legfontosabb mentálhigiénés elméleti alapismereteket, melyek a pedagógusi hivatást s az iskolát mint rendszert a mentálhigiéné „értelmezési keretébe” helyezik, legyenek képesek különböző iskolai mentálhigiénés problémák felismerésére, váljanak nyitottá kommunikációs, személyközi kapcsolati és konfliktuskezelő készségeik továbbfejlesztése iránt, bővüljön eszköztáruk mentálhigiénés problémák megelőzésére és kezelésére, tudatosodjék bennük hivatásszerepük mibenléte és mentálhigiénés jelentősége, tapasztalják meg hivatásuk valódi (mentálhigiénés) illetékességi határait, alkalmazni tudják a csoportos esetmegbeszélés módszerét.
A továbbképzésen elsajátított ismeretek és készségek ellenőrzésének módja:
A tartalmi követelmények elsajátításának ellenőrzése komplex módon, kiscsoportokban történik, amely személyes (bentlakásos) részvételt, illetve aktív, önreflektív munkát igényel, amely szokványos vizsgaformához nem köthető.
A továbbképzés teljesítésének formai követelményei:
Minimum részvétel a továbbképzésen: „ Blokkonként” az összóraszám 90 százaléka.
Egyéb formai követelmények: a kiscsoportos foglalkozásokon való részvétel kötelező
A program tartalmának rövid ismertetése: A lelki egészségben kifejezésre jutó lelki-, kapcsolati- és magatartáskultúra fejlesztését illetően jelentősek az elvárások az oktatási rendszer iránt, melyek teljesítéséhez a pedagógusképzés egyelőre elégtelen felkészítést biztosít. Az oktatási rendszer mentálhigiénés erőforrásainak gyarapítása érdekében a program célja a mentálhigiénés szemléletmód bemutatása, a problémaérzékenység erősítése, a hivatásszemélyiség fejlesztése, a személyes és szakmai eszköztár bővítése. A 10 órás elméleti blokk (előadások, témafeldolgozó kis-csoportok) összefoglalja és a mentálhigiéné értelmezési keretébe helyezi a pedagógusi hivatásra, az iskola rendszerszerű működésére, a pedagógus/gyermek/szülő interperszonális kapcsolataira, a serdülőkori magatartászavarokra vonatkozó alapismereteket. A 10 órás készségfejlesztés blokkban (kiscsoportos munka) a résztvevők élményszerűen megtapasztalják az emberi kommunikáció, az interperszonális kapcsolatok, a konfliktuskezelés szabályszerűségeit, ösztönzést kapnak kommunikációs készségeik, önismeretük fejlesztésére, különös tekintettel a mentálhigiénés szemléletű kapcsolatépítésre és önreflexióra. A 10 órás esetmegbeszélés blokk (szintén kiscsoportokban) tudatosítja a pedagógusi hivatás mibenlétét és mentálhigiénés feladatait, sokszempontúan elemzi és reflektálja a napi gyakorlat iskolai mentálhigiénés problémáit, értelmezi a hivatásszerep sajátosságait. Az esetmegbeszélések segítik az önreflektív (csoport)munka beépülését a szakmai eszköztárba, ösztönzést nyújtanak szakmai műhelyek későbbi megalakításához és azok hálózattá szervezéséhez. A munka kiértékelése csoportban történik, a problémaérzékenység, a motiváció és a tanult ismeretek alkalmazásának monitorozásával, visszajelzésével. A felkészülést az ajánlott irodalom jegyzéke segíti.

................................................................................................................................

MENTÁLHIGIÉNÉS ALAPKÉPZÉS PEDAGÓGUSOKNAK
JELENTKEZÉSI LAP
30 órás pedagógus-továbbképzési programon való részvételre pedagógusok számára

A továbbképzés helye, ideje: Nagydobronyi Református Gyermekotthon,
2008. november 13-16.
1. A jelentkező adatai:
Név: …………………………………...… Leánykori név: …...……………..……...
Születési hely: ……………………………………….idő: ………………………….
Anyja neve: ………………………………………….………………………………..
Munkakör: …………………………….…………………….………………………..
Értesítési cím:  …….……………….………..……………… település
Járás: …………….… ………………...………………..… utca ………….. hsz.
Tel:: ………………………………... Fax: ……………..…………………...…
E-mail: ……………………………..

Kérés, megjegyzés (pl. étkezés): ………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………

2. A küldő intézmény adatai:
Intézmény neve: ……………………………………………………………………...
Intézmény címe: ….……………….………..……………… település
Járás: …………….… ………………………...……..… utca ………….. hsz.
Igazgató neve: ………………………………………………………………………..
Tel:: ………………………………... Fax: ……………..…………………...…
E-mail: ……………………………..




Ezen jelentkezési lap benyújtásával a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány és a küldő intézmény között szerződés jön létre, amelyre a Ptk. előírásai érvényesek. A jelentkezés lemondására a program indulása előtt 10 nappal van lehetőség. Ezen időn belül történt lemondás esetén, vagy a lemondás hiányában, illetve az adott képzés követelményeinek nem teljesítése esetén a küldő intézmény köteles a program költségeit megtéríteni.


………………, 2008. …………… hó ….. nap



……………………………. ……………………………
jelentkező aláírása PH. küldő intézmény vezetőjének aláírása

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.