Kappeli magyar protestáns közgyűlés

2008. Sep 04., szerző: Adminisztrátor

A 2000-ben a felekezeti szövetségek egyesülésének eredményeként létrejött Nyugat-európai Magyar Protestáns Gyülekezetek Szövetsége idén történelmi helyen, a svájci Kappel csöndes városkájában tartotta közgyűlését augusztus 29. és 31. között. Mint ismeretes, Zwingli a kappeli csatában vesztette életét. A reformátor hagyatékát azóta is ápolják a híres kolostorban, amely a reformáció előtt a ciszterci szerzetesek lakhelye volt, ma pedig lelkigyakorlatoknak, kulturális rendezvényeknek, egyházi konferenciáknak és szemináriumoknak ad otthont.
A szövetség közgyűlése a két társelnök, Gémes Pál és Varga Pál vezetésével a gyülekezetépítés és ifjúsági misszió kérdését helyezte középpontba. A különböző ifjúsági korosztályok számára létesített intézmények és megvalósuló kezdeményezések számbavétele után Pilinszky Katalin, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség európai kerületéhez tartozó zürichi csapat parancsnoka számolt be a cserkészet munkájáról Nyugat-Európában, hangsúlyozva a cserkészet és a protestáns gyülekezeti tagok, illetve lelkészek közötti aktívabb együttműködés fontosságát. Ezt követően Joób Szilárd, a Zürichi Egyház lelkipásztora, egyben a NyEMPGYSZ ifjúsági lelkésze mutatta be a gyülekezetek képviselőinek az Európai Magyar Evangéliumi Ifjúsági Konferenciát. A Nyugat-Európában élő magyar fiatalok találkozója igényes lelki és szellemi programokkal igyekszik a Krisztushit és a nemzeti kötődés megerősítésében szolgálatot tenni - immár 50 éve. A szövetség alapszabályában, a Protestáns Szabadegyetem mellett, kiemelt kezdeményezésként szereplő nagyheti ifjúsági konferenciát minden évben a presbiteri találkozóval egy helyszínen szervezik meg, ezzel is lehetőséget biztosítva a generációk eszmecseréjére.
A gyülekezetek képviselői egyetértettek abban, hogy csak az új tagokra (pl. fiatal munkavállalókra) nyílt, az egyéb önszerveződő kezdeményezésekkel (cserkészettel, kulturális egyesületekkel) együttműködő közösségként lehet jövőjük.
A közgyűlés vendégeként Ódor Balázs beszámolt a Generális Konventet alkotó kárpát-medencei református egyházak szervezésében novemberben Budapesten zajló szórványkonferenciáról, amelyen Észak-Amerikától Ausztráliáig a világ valamennyi szegletéből jelezték részvételüket református szórványgyülekezetek. Elhangzott, hogy a konferencia célja a helyi adottságokat figyelembe véve, a gyakorta egy ország területén belül is a legkülönbözőbb körülmények között élő közösségek bevonásával hosszú távú koncepció kidolgozása az anyaegyház és a szórvány együttműködésére. A Kárpát-medence egyházai, az adott országban szolgáló testvéregyházaink és a helyi magyar közösségek háromoldalú együttműködése, valamint a külhonban élő másod-, harmadgenerációs magyar fiatalok igényeit és a magyar munkavállalók növekvő mobilitását figyelembe vevő missziói koncepció biztosíthatja emberileg a magyar református, protestáns gyülekezetek jövőjét a szórványban. A közgyűlés ismét megerősítette a résztvevőket az összefogás fontosságában és a közös hit, nyelv és történelem összetartó erejében.

www.reformatus.hu

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.