K ö z l e m é n y

2008. Sep 02., szerző: Adminisztrátor

A hagyományos román-magyar szembenállás kivételes módon alakul át magyar-román szolidaritássá az Ukrajnában élő magyar és román kisebbségi közösségek esetében, akiket – ez alkalommal – egyként sújt hátrányos megkülönböztetés az ukrán hatóságok diszkriminatív és jogfosztó rendeleti nyomán.
A Cernauti-i es Odessza-i tartományokban, valamint Kárpátalján kompakt tömegekben élő románság vezetői idén segélykiáltás- számba menő megkereséssekkel fordultak anyaországukhoz – Romániához – az ukrajnai román nyelvű oktatás "katasztrofális helyzete" ügyében, hogy "Mentsék meg az ukrajnai románságot!" " A nem ukránok elukránosítása és a kisebbségiek elnemzetietlenítése sztahanovista ütemben (sic!) zajlik – olvashatjuk az Ukrajnai Románok Közösségének nyílt levelében.
Nem kevésbé drámai a KMKSZ, valamint a Kárpátaljai Református Egyház megszólalása. "A kárpátaljai magyaroknak, a magyar egyházaknak és szervezeteknek össze kell fogniuk a nemzeti kisebbségek programszerű asszimilációjához vezető diszkriminatív intézkedések ellenében" – mondja Zán Fábián Sándor messze hangzó felhívásában.

A kisebbségellenes ukrán oktatáspolitika szögesen ellentmond valamennyi demokratikus emberi jogi és kisebbségi európai normának, és cinikus módon semmibe veszi – többek között – a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chártáját, az Európai Kisebbségi Keretegyezményt, nem utolsó sorban pedig az 1991-ben megkötött magyar-ukrán kisebbségvédelmi egyezmény előírásait.
A kárpátaljai magyarság védelmében – többek között – felemelte szavát Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, valamint Szájer József az Európai Parlament Magyar Néppárti Képviselőcsoportjának vezetője.
Tőkés László püspök, európai képviselő ma délután az Európai Parlament plénumán sürgette az Unió és a tagállamok kiállást az ukrajnai kisebbségek – a román és a magyar nyelvű oktatás megmentése – érdekében. Ezzel együtt Egyházkerülete testvéri szolidaritását és támogatását külön Állásfoglalásban juttatta kifejezésre.
A két dokumentumot mellékelve hozzuk nyilvánosságra.


F e l s z ó l a l á s
az ukrajnai kisebbségi nyelvű oktatás védelmében

Idén májusban az Ukrajnai Románok Közösségének vezetői nyílt levélben fordultak Románia államelnökéhez, valamint önálló Nyilatkozatban emelték fel szavukat a diszkriminatív jellegű, a román nyelvű oktatás teljes felszámolására és a román közösség erőszakos asszimilációjára irányuló ukrán oktatási politika ellenében.
Az ukrajnai Kárpátalján élő magyarokat ugyanez a kisebbségellenes politika sújtja. A 461/2008. számú tanügy-minisztériumi rendelet a nemzeti-kisebbségi iskolai oktatásnak az ukrán államnyelvre való átállítását, illetve a tanügy teljes elukránosítását irányozza elő.
Az Európai Parlament és az Unió tagországai - köztük Románia és Magyarország - ítéljék el Ukrajnának a nemzeti kisebbségek programszerű asszimilációjára irányuló törekvéseit, és szólítsák fel az emberi és a kisebbségi jogok terén vállalt nemzetközi kötelezettségei, az általa is aláírt Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chártája előírásának a maradéktalan teljesítésére.
Európa álljon ki a jogfosztott és veszélyeztetett ukrajnai nemzeti közösségek védelmében!


Á l l á s f o g l a l á s
a kárpátaljai magyar és egyházi oktatás védelmében
A Királyhágómelléki Református Egyházkerület megdöbbenéssel szerzett tudomást az ukrajnai nemzeti kisebbségi közösségeket sújtó diszkriminatív és jogfosztó állami rendeletekről, melyek alig leplezett célja a kisebbségi nyelveken folyó oktatás teljes felszámolása, – következményeit tekintve pedig – a népes ukrajnai kisebbségi közösségek erőltetett asszimilációja.
Egyházkerületünk testvéri szolidaritását nyilvánítja ki a Kárpátaljai Református Egyház, valamint a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség iránt, a reájuk bízottak védelmében folytatott küzdelmükben. Ugyanakkor együttérzésünket fejezzük ki négy kárpátaljai református középiskolánk iránt, melyeket szintén súlyos megpróbáltatás elé állítanak az emberi és a kisebbségi közösségi jogokat sértő, antidemokratikus tanügyi rendeletek.
Egyházkerületünk erkölcsi támogatásáról biztosítja Zán Fábián Sándor püspököt a legutóbbi ukrán oktatási rendeletek és az új érettségi és felvételi rendszer elleni tiltakozásában. A kárpátaljai református egyházhoz csatlakozva, egyben megkereséssel fordulunk a történelmi egyházakhoz, az ökumenikus egyházi szervezetekhez, a nemzetközi fórumokhoz és közvéleményhez, külön is az Európai Parlamenthez – azzal a kéréssel, hogy járjanak közben a kárpátaljai magyar és egyházi oktatási rendszer megmentése érdekében.
Az "egymás terhének hordozása" evangéliumi szellemében vállalunk közösséget kárpátaljai Testvéreinkkel.


Strasbourg, 2008. július 7.
Tőkés László
EP-képviselő
Sajtóirodája

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.