"Vigyázz a madárra, ha kertedbe repül!" - Országos tanévnyitó Szentesen

2008. Sep 01., szerző: Adminisztrátor

A szentesi Nagytemplomban tartották augusztus 30-án a református oktatási intézmények idei országos tanévnyitó istentiszteletét. Ennek keretében adták át négy pedagógusnak a Makkai Sándor- és az Imre Sándor-díjat is.

Igehirdetésében Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök, a Zsinat lelkészi elnöke a napi ige alapján (Mk 4,30-33) az egyházi iskolákat ahhoz a kerthez hasonlította, amelyben a kicsiny mustármagból táplálékot és oltalmat adó növény lesz. Megemlékezett az iskolák hatvan évvel ezelőtti államosításáról, amikor a hatalom úgy gondolta, hogy nem kell a magyar társadalomnak az, amit azok nyújtani tudnak. "Ma pedig a jogot csűrő-csavaró hivatalnokok, és egy nem kimondottan egyházbarát korszellem bajnokai tesznek meg mindent azért, hogy ne tudjanak nyugodtan leszállni a madarak, és ne tudjanak fészket rakni a fa ágain" - értékelte a mai helyzetet a püspök. Mégis, mit üzenhet ma nekünk ez a példázat? Azt, hogy Isten nagyvonalúsága nagyobb, mint az ember kicsinyessége. A kis mustármagból sokszor csodálatos életlehetőség lesz. Ennek megteremtése az Isten dolga. A mienk pedig: "Vigyázz a madárra, ha kertedbe repül, / Őrizd meg a csendet, el se menekül / Bajban a világ, hogyha újra messze szál, / Vigyázz a madárra, ha válladra repül" - idézte a népszerű dalt az igehirdető.
Az ünnepség résztvevőit ezután Szirbik Imre polgármester köszöntötte, majd Karikó-Tóth Tibor iskolaigazgató mutatta be a helyi Kiss Bálint Református Általános Iskolát.
Ábrám Tibor tiszáninneni főgondnok, a miskolci Lévay József Református Gimnázium igazgatója ünnepi tanévnyitó beszédében az esemény három céljára hívta fel a figyelmet. Az első, hogy megerősítse: nevelési céljaink változatlanok. Egyházunk félezer éve elkötelezett a nemzeti és a keresztyén nevelés terén. "Ma is Jézus Krisztus missziói parancsának engedelmeskedve kívánjuk tanítványaivá szeretni a ránk bízottakat úgy, hogy tanítjuk, növeljük őket - azaz elősegítjük lelki-szellemi-értelmi növekedésüket -, és igyekszünk eléjük élni a keresztyén élet szépségét ebben a nem könnyű világban" - fogalmazott az iskolaigazgató. A tanévnyitó második célja, hogy vonatkoztatási rendszert jelöljön ki, amelynek segítségével megállapítható, hol tart most a református nevelés ügye, és merre veheti útját. Ábrám Tibor elmondta, hogy hálaadással tartozunk Istennek a Kárpát-medencében működő közel 200 magyar református intézményért, elkötelezett pedagógusainkért, az intézményeink iránti egyre nagyobb érdeklődésért, a szülők bizalmáért, és azért, hogy a magyar közoktatási rendszerben értéket hordozunk, valós többletet nyújtunk. Ugyanakkor a magyar közoktatás aggasztó helyzetéről sem hallgatott: "Aggodalommal figyeljük a kapkodást és leépülést, a hangzatos programok és sosem látott nagyságrendű pályázatok mögé elbújtatott valóságot: iskolák összevonását, sorvadását és megszűnését, már nem is a szakmai-pedagógiai sikerekért, hanem a túlélésért és tisztes megélhetésért küzdő pedagógusokat, a liberális közoktatási irányítási szemlélet eredményeként is elharapózó agressziót, amely nem kímél se diákot, se tanárt." A közös ünneplés harmadik célja pedig, hogy megérezzük: összetartozunk és számíthatunk egymásra.
Papp Kornél, a Zsinati Oktatásügyi Iroda vezetője a végéhez közeledő, 2003 és 2008 közötti zsinati ciklust értékelte a református közoktatás helyzete szempontjából. Elmondta, hogy ebben az időszakban 20 új intézmény jött létre, ugyanakkor "a kormányzati bérpolitika, és a művészetoktatás helyzetének ellehetetlenítése" két intézmény teljes felszámolását eredményezte. Az irodavezető hangsúlyozta: "A 2002-es állapothoz képest bekövetkező gyarapodás mögött rengeteg anyagi és szellemi áldozat húzódik." Megemlékezett a folyamatosan romló külső feltételekről, köztük a jogszabályi feltételrendszer rapszodikus és a finanszírozási feltételek váratlan változásairól, valamint a szülők szabad iskolaválasztásának alkotmányos jogát csorbító intézkedésekről, és az azonos finanszírozás gyakorlatának megszüntetéséről. Papp Kornél emlékeztetett a Fővárosi Bíróság 2004-es ítéletére, valamint az Állami Számvevőszék ez év júniusában kiadott jelentésére, melyek a kormány törvénysértő magatartását marasztalták el. Zsinatunk ugyanakkor korszakos munkát végzett: 2005-ben módosította a református közoktatási törvényt, majd 2007-ben két új ágazati törvényt fogadott el a hittanoktatásról és a felsőoktatásról.
Az évnyitón adták át a 2008. évi pedagógus kitüntetéseket: Makkai Sándor-díjat kapott Magyar Lajosné tanárnő Kiskunhalasról, Szolga Renáta óvónő Szabadkáról, Zsoldos László tanár úr Debrecenből, valamint Imre Sándor-díjban részesült Berényi Györgyné igazgató asszony Debrecenből.
Az ünnepséget Nagy János orgonaművész és Sáfrán Bálint zenetanár produkciója, a helyi iskola énekkarának szolgálata és egy szavalat gazdagította.
A tanévnyitó után a református oktatási intézmények igazgatóinak és fenntartóinak értekezletére került sor.

Kiss Sándor

Forrás: www.reformatus.hu

 

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.