Hálaadó istentisztelet Visken

2008. Dec 08., szerző: Adminisztrátor

Légy útkészítő, kiáltó szó!

Az advent felfokozott várakozással teli időszakában hálaadó istentiszteletre került sor az ódon viski református templomban.

A helybéli atyafiak és a vendégek azért gyűltek össze, hogy hálát adjanak a Mindenhatónak azért a kegyelemért, hogy példamutató összefogással sikerült felújítani az Isten házát: megjavítani annak tetőszerkezetét, elvégezni a fundamentum szigetelését, az orgona felújítását, a padlócserét, felfrissíteni a  belső vakolást, megvalósítani a padlófűtést. A több mint 200 ezer hrivnya értékű munka jelentős részét a helybéli gyülekezet tagjai önkéntes alapon, kalákában végezték.

Építsetek utat a pusztában az Úrnak… Készítsétek el az Úr útját!... Idézte a próféták szavait az ünnepi igehirdetést végző Zán Fábián Sándor református püspök.

 Immáron több mint két évezrede olvashatjuk a Bibliában, hallhatjuk a szószékről ezt a felhívást, mely ma is oly időszerű, mint megfogalmazásuk időszakában. A Krisztussal való találkozásra igenis mindenkoron mindenkinek készülnie kell. Hogy életünkről, cselekedeteinkről, gondolatainkról előtte számot adjunk. A felkészülés fizikai és lelki készülődés is egyben. Fizikai például az, hogy megépítjük, felújítjuk Isten hajlékát, hogy közösségünk valamennyi tagjának lehetőséget teremtsünk az Úrral való találkozásra. A lelki készülődéshez pedig hozzátartozik a mindennapi Biblia-olvasás és imádkozás csakúgy, mint a közös istentiszteleteken való részvétel. Az útkészítő különböző akadályokba ütközik mindenkor, figyelmeztetnek a próféták. Egyesek az önteltség, az elbizakodottság, a nagyravágyás magaslatait kell hogy önmagukban lerombolják. Másoknak a bűn mélységeiből kell felemelkedniük. Sokan képtelenek egyedül ezeket az akadályokat legyőzni. Segítségre, elsősorban lelki támaszra van szükségük. Ma is mindenkinek Jézus útját kell követnie, aki elhagyta a mennyei dicsőséget, hogy vérével megváltson bennünket. A karácsonyra készülődve is elsősorban erre a megváltó Krisztusra kell figyelnünk, aki az örök élet lehetőségét hozta el számunkra.

Nemcsak a házat, de a lelkünket is alkalmassá kell tenni a Krisztussal való találkozásra, folytatta az igehirdető gondolatait Seres János, Máramaros-Ugocsa Református Egyházmegye esperese. Kétezer évvel ezelőtt az első keresztyének és vértanúk korában sokan úgy vélték, hogy a Messiás bármelyik nap visszajöhet, így készültek a Vele való találkozásra. A mi, mai életünket is ennek a szüntelen várakozásnak a légköre kell, hogy áthassa, tudatosan kell készülni a Jézus Krisztussal való találkozásra.

Ahol a hit által Jézus Krisztus jelen van az életben, ott megbékélnek egymással az emberek, a sebek begyógyulnak, hangsúlyozta köszöntőjében Czirók Béla nagyszőlősi református tiszteletes. Mindenkor így volt ez, de napjainkban különösen nagy felelősség hárul az igaz, istenfélő emberekre. Templomaink üres padsorai jelzik, hogy egyre több a tévelygő, az elbizonytalankodó. Személyes példánkkal, a hitehagyottak megszólításával, lelki megerősítésével érhetnek el, hogy református közösségeink ismét megújuljanak.

A hálaadó istentisztelet végén Jenei Károly megbízott viski lelkipásztor mondott köszönetet mindazoknak, akik adományaikkal önzetlenül támogatták a templom felújítását, illetve kétkezi munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy isten hajléka megszépüljön. Egyfajta próbatétel volt a mostani, melynek során a közel 3000 tagot számláló viski református gyülekezet összefogásból, önzetlenségből és lemondásból jól vizsgázott.

Mindezért Istennek legyen hála.

Kovács Elemér

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Képsorozat