Kicsit másképpen Borzsován

2008. Aug 29., szerző: Adminisztrátor

A nyár folyamán több falunap hírösszefoglalóját olvashattuk már. Így legkézenfekvőbb egy ilyen alkalomhoz hasonlítani azt az ún. családi napot, melyet idén több református gyülekezet is megszervezett (pl. júliusban a derceni). Ahogy a megnevezés is mutatja, előbbi egy adott település hírnevét öregbíti, míg utóbbi a családok megerősítését célozza meg.

Mindkettő színes programot ajánl a kikapcsolódásra. De különbség mutatkozik meg abban is, hogy a családi napokon alkoholfogyasztás nélkül, keresztyén módon is jól érezheti magát, aki idelátogat. Ez derült ki az augusztus 24-én Borzsován megtartott családi napról. Ahogy azt a község lelkipásztora, Szanyi György elmondta, az egy éve megválasztott presbitérium állította célul maga elé egy olyan alkalom megszervezését, melyen talán a helyiek azon csoportja is szívesen részt vesz, akik ritkábban fordulnak meg a templomban.

Vagyis egyféle nyitásnak szánták ezt az alkalmat. A helyszínként választott iskolaudvar lehetőséget adott arra, hogy a több száz résztvevő mellett a bámészkodók is bekapcsolódhassanak az eseményekbe.
A vasárnapi istentisztelet nyitotta meg a rendezvényt, melyen Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke a Mt 12, 46–50 versei által szólt a gyülekezethez. Beszédében kiemelte, hogy bár Jézus Krisztus az Őt hallgatókat nevezi testvéreinek, tovább is viszi a gondolatot: „aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát…” Vagyis nem elég az ige hallgatójának lenni, meg is kell cselekedni azt!
A délelőtti órákban a Hajnalcsillag keresztyén ifjúsági együttes adott ízelítőt most készülő lemezükből, majd a szervezők bográcsgulyással kedveskedtek a vendégeknek. A szünet után a házaspárok vetélkedője szolgáltatott derűs perceket a közönségnek, majd a gyülekezet ifjúsági csoportja elgondolkodtató pantomimjátékot adott elő. A vári gyülekezet énekkarát tombolasorsolás követte, aztán a vári gyermekkórus lépett föl. A záró áhítatot követően a KRISZ-együttessel énekelt a közönség.
Áhítatában Szanyi György lelkipásztor az örömről, s annak igazi forrásáról szólt (Fil 4, 4). Sok mindenben lehet keresni és megtalálni az örömöt, ezek legtöbbször mégis apró, átmeneti érzések csupán, miközben életünkben rengeteg olyan körülmény adódik, amikor nincs minek, nincs kedvünk örvendezni. Létezik egy kiapadhatatlan örömforrás: mindenkor örülhetünk az Úrban. Élhetünk a Jézussal való mindent átható találkozás öröméből. – Fogalmazott, – Ne legyen szomorú az arcunk ma sem, mert Krisztus szeret, és közel jött hozzánk! – s ezekkel a szavakkal már a közös táncra hívogatott a lelkipásztor.
Családok báljával ért véget a családi nap, melyen a táncverseny győztesei háztartási gépeket vihettek haza.
Soós Katalin

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Csládi nap Borzsován