Kerekes székek – rokkantak számára

2008. Sep 05., szerző: Adminisztrátor

Öt motoros, akkumulátorral meghajtott, illetve négy hagyományos, rokkantak számára készült kerekes széket vehettek át a rászorulók, illetve azok hozzátartozói a minap, a Református Egyház Diakóniai Szolgálatán. Az adomány a holland Stichting Roek Segélyszervezet ajándéka. Mindez jelentősen javít mozgáskorlátozott sorstársaink helyzetén, ám a gondokat messze nem szünteti meg, hangsúlyozta az átadáskor Nagy Béla, a diakóniai szolgálat vezetője.
- Jól értettem, sorstársakat mondott?
- Igen, mondhattam volna segítségre szoruló embertársakat is, ám az nem fejezte volna ki a lényeget. Mert valóban sorstársainkról van szó. Persze rossz belegondolni is, egy elvétett mozdulat, egy figyelmetlen manőver a volánnál, kerékpárral, egy meggondolatlan lépés az úttesten, és máris megtörténik a baj: nyomban a mozgáskorlátozottak körébe tartozunk…

S még nem beszéltünk azokról, akiknek különböző súlyos betegségek következményeként kell amputálni valamelyik végtagját. Aki tehát ma egészséges, annak kellő alázattal szükséges viszonyulnia ehhez a nagyon is könnyen változó állapothoz. Tekintse az egészséget a Mindenható hatalmas ajándékának, s adjon érte hálát. Hálánkat pedig úgy fejezhetjük ki a legegyértelműebben, ha segítünk azokon az embertársainkon, akik erre a segítségre rászorulnak. Úgy, ahogy ezt teszik a holland testvéreink.
- Mit kell tudni a Stichting Roek Segélyszervezetről?
- Régóta kapcsolatban állunk velük, adományaikkal rendszeresen segítik egyházunkat, s rajtuk keresztül a kárpátaljaiakat. Tudni kell, hogy az ukrán vámtörvények igen bürokratikusak. Így gyakran hónapokba is beletelik, míg a vámzár alól feloldják a segélyszállítmányokat. Ezt az adományozók gyakran – mondjuk ki joggal – sérelmezik. Többször előfordult már, hogy egy ilyen hosszadalmas procedúra után jelezték külföldi barátaink: legközelebb oda küldik a segélyt, ahol nincs ilyen nagy hercehurca. Figyelemre méltó, hogy a Stichting Roek vezetői vállalták a hosszadalmas vállalkozást, mert sikerült meggyőzni őket róla, hogy nagyon kell a segítség. S valóban nagyon nagy szükség van a segítségükre: a hozzánk beadott kérvények alapján elmondhatom, hogy jelenleg legalább még huszonöt kerekes székre lenne szükség. További gond, hogy nincs megoldva ezeknek a járműveknek a javítása, holott több ezer hrivnyás értékről van szó. Ha egy ilyen kerekesszék elromlik, akkor nincs tovább. Mert egy ukrajnai rokkantnyugdíjból aligha lehet annyit összespórolni, hogy az illető ezt meg tudja vásárolni.
- Mi lenne a megoldás?
- Természetesen egy javítóműhely. Mi ehhez a helyiséget tudnánk biztosítani. Arra volna szükség, hogy akadna egy olyan vállalkozó egyén, aki kitanulná ezt a szakmát, illetve valakit kitaníttatna erre. Ismét csak arra kérek mindenkit, ha valaki tud, segítsen. Egyébként hadd mondjam el, hogy az újdonsült rokkant kerekes székek tulajdonosait, illetve a hozzátartozókat arra kértük, hogy ha már nincs szükségük a járműre, akkor azt hozzák vissza. Hogy másokon is tudjunk segíteni. Hisz tisztában vagyunk vele, hogy egy ilyen eszköz milyen sokat tud javítani az illető mozgáskorlátozott élethelyzetén. Hisz ő éppen a távolság legyőzésével tudja ügyeit intézni, ápolni kapcsolatait.
Kovács Elemér

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.