A Presbiteri Szövetség közgyűlésén

2008. Dec 01., szerző: Adminisztrátor

November 29-én a beregszászi református templom adott helyet a Presbiteri Szövetség közgyűlésének, melyen sor került az elnökválasztásra is.


Az alkalom Estók István nagymuzslyi lelkipásztor igehirdetésével vette kezdetét.
Az 1Jn 4, 10–13. verseit felolvasva az igazi szeretetről beszélt, mely Isten értünk hozott áldozatában mutatkozik meg.

Erre a szeretetre pedig válaszolni kell, hangsúlyozta az igehirdető. János apostol egy fő tartozást említ meg, ez pedig a szeretettel való tartozás. Azt mondja, nekünk kell lennünk az Isten egyházává, méghozzá úgy, hogy Ő közöttünk lakik. Az egyház akkor éri el célját, ha nem szervezetileg építi ki a maga struktúráit, és nem csak külső tisztviselőket láttat, hanem ha valóban mindenki elkezdi szeretni a mellette lévőt: a presbiter a gyülekezetet, a lelkész a körülötte lévőket…

Így lehetünk olyan közösség, akik között Isten lakozik. Nem szabad beérni kevesebbel, mint hogy Isten szeretete közöttünk teljességre jusson! A megélés módját viszont mindenkinek a maga helyén kell megtalálni. Ehhez kell az Ő Lelke, kell az Isten vezetése, fogalmazott Estók István. Kérte, hogy a választás is olyan légkörben, annak tudatában történjék meg, hogy ilyen tisztségekre választanak embereket, akik majd megélik az Isten szeretetét.

Ezt követően Simon Sándor, a Presbiteri Szövetség korábbi elnöke értékelte az eltelt négy évben elvégzett munkát.

Majd a PSZ (Presbiter Szövetség) közgyűlése megválasztotta a szavazó bizottságot, melybe Bereg megye mint a legnagyobb megye két tagot, Ung- és Máramaros-Ugocsa Egyházmegye egy-egy tagot delegált. A közgyűlés a szavazatszámláló bizottság elnökéül Héder János főjegyzőt választotta.

A szövetség elnöki tisztségének betöltésére a korábbi elnököt, a derceni Simon Sándort és a beregszászi Horkay Sámuel presbitert jelölte a közgyűlés. A jelölést követően mind a két jelölt bemutatkozott, és elmondta az elképzeléseit, majd a közgyűlés 69/49 arányban Horkay Sámuelt választotta a Presbiteri Szövetség új elnökévé az elkövetkező négy évre.

Zárszavában Nagy Béla főgondnok úr, a Presbiteri Szövetség alelnöke megköszönte az addigi elnök fáradozásait, becsületes munkáját. Majd Józsué 22. része 5. versét helyezte a presbiterek szívére. Elmondta, nagy szükség van a Presbiteri Szövetség munkájára. Azonban, ha nincs összefogás, szeretet, a gyümölcsök is elmaradnak. Ezt a szolgálatot csak hittel és szeretettel lehet elvégezni. A presbiterek munkája nem a lelkipásztorok ellen irányul. Fontos, hogy együtt tudják pásztorolni gyülekezeteiket. Hangsúlyozta, hogy más az a gyülekezet, ahol a presbitérium hittel végzi a rá bízott feladatokat, kiemelve a derceni gyülekezetet, ahol a presbiterek többször rendkívüli összefogásnak adták bizonyítékát. Az a feladatunk, hogy krisztusi szeretettel összefogva tegyünk gyülekezeteinkért, mondta az alelnök. A Presbiteri Szövetségnek a Kárpátaljai Református Egyház fő fundámentumává kell lennie. Végezetül Isten gazdag áldását kívánta a megjelentekre.



A Kárpátaljai Református Egyház Presbiter Szövetségének (PSz) elnöke: Horkay Sámuel

Alelnöke: Nagy Béla, a KRE főgondnoka

Titkárát pályázat alapján a közgyűlés választja meg.

A PSz Bereg megyei elnöke: Gyurkó Miklós

Alelnöke: Molnár Sándor, Bereg megye főgondnoka

Titkára: Balázs Zoltán

A PSz elnöke Máramaros-Ugocsa Egyházmegyében: Máté István

Alelnöke: Petrusinec Volodimir, Máramaros-Ugocsa megye főgondnoka

Titkára: Máté Tibor

A PSz elnöke Ung megyében: Misák Viktor

Alelnöke: Bátori József, Ung megye főgondnoka

Titkára: Gaál Albert

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Képsorozat