Református találkozó Baktalórántházán

2008. Aug 20., szerző: Adminisztrátor

Augusztus 20-a államalapításunk, egy nagy, egységes keresztyén nemzetállam létrejöttének ünnepe. Mindezek tudatában rendezték meg az ünnep nyitányaként augusztus 17-én vasárnap Baktalórántházán a II. Közép-nyírségi Református Találkozót.
A tisztelt olvasó joggal kérdezheti, hogy kerül összefüggésbe ez a találkozó az államalapítással? A válasz egyszerűbb és magasztosabb, mint elsőre gondolnánk. A találkozóra meghívást kapott 64 történelmi és 8 csatolt vármegye református lelkipásztora, képviselve megyéjét és ezzel jelképesen összegyűjtve az egységes nemzetet egy helyre, egy közös ünnepre és megemlékezésre.

A találkozó szervezésének legnehezebb része a vármegyék lelkészeinek megtalálása volt, mely munkát dr. Kovács Kálmán nagytiszteletű úr vállalta magára. Sajnos 12 vármegyében nem sikerült már református gyülekezetet fellelnünk, de tudjuk, hogy lélekben az ott élő magyarok velünk voltak!
Szerettük volna ezt a találkozót a Biblia évének keretein belül is emlékezetessé tenni. A rendezvény kezdetén az Úrasztalán 72 biblia kikészítve, mindegyikben egy-egy vármegye térképe és zászlója elhelyezve.
A találkozó a Történelmi Vitézi Rend és a Magyar Nemzetőrség bevonulásával kezdődött, aki a rendezvény ideje alatt a Bibliák díszőrségét biztosították. Dr. Kovács Kálmán lelkész köszöntése után Balogh Zoltán tartott Istentiszteletet. Igehirdetése a Krisztusi szeretetről és az együvé tartozásról szólt. Az Igehirdetés után Németh Zsolt az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke szólt a megjelentekhez a " Biblia hatása életünkre" címmel. Mélyre hatottak a gondolatok a lelkekben és remélem a rendezvényen kívül is sok helyre eljutnak a médiák segítségével!
A nyírbátori és a vajai református énekkar gyönyörű dalai után Nagy Csaba tárogatóművész adta elő az országrészeinkre jellemző dallamokat, majd énekeltette meg a jelenlévőket a régi Himnusz és a régi Székelyhimnusz kíséretében.
Ezek után került sor a vasárnap délután legmeghatóbb és legemelkedettebb részére. A vármegyék képviselői egyenként kiszólítva vehették át a vármegyéjüknek szánt bibliát. Nem egy alkalommal láttam könnyes szemeket az átvevőknél és gyakran a köszönő szavak után a gyülekezet szemeiben! Magasztos érzés volt együtt lenni, érezni és éreztetni az együvé tartozást. A Bibliák egysége által alkotott térképek nem szétdarabolásra kerültek a szétosztáskor, hanem hazatérve hirdetik majd nemzetünk örök egységét!
A záró Áhitatot Zán Fábián Sándor a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke végezte. Szavai méltó befejezést adtak a rendezvény templomi részének.
Számomra a találkozó legszebb része volt, amikor a templomkertben a több mit 70 lelkész spontán énekkara elénekelte a Szózatot. Sikerült megint könnyeket csalni a szemünkbe. Köszönjük!
A találkozó részben a templomkertben folytatódott, ahol egyházkerületünk presbitereit és gyülekezetünk tagjait láttuk vendégül. Ezzel párhuzamosan az Általános Iskola ebédlőjében állófogadás alatt Bibliát adtak át egyházkerületünk lelkészeinek Zán Fábián Sándor kárpátaljai és Csűri István a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület mb. püspökök. A vacsora után Csűri István főtiszteletű úr nyitóbeszédével vette kezdetét az Önkormányzati rendezvénysorozat.
Nagyon sok személynek és szervezetnek kellene megköszönnöm, hogy ez a sokak számára feledhetetlen, a szívekbe és lelkekbe mélyen beleégett nyomott hagyó rendezvény létrejöhetett, de helyhiány miatt ezt itt dr. Kovács Kálmán lelkésznek, a baktalórántházai Református egyház presbitériumának és a gyülekezetnek tudom megtenni.
Külön ki kell emelnem, hogy 32 lelkész és házaspárja szállásra és szerető vendéglátókra lelt gyülekezetünk tagjainál, mindenkinek jutott kényelmes ágy, senkit nem kellett szállodában elszállásolni. Remélem rendezvényünk híre és üzenete messze száll és jövőre újra találkozunk Baktalórántházán!
" Egy az Isten, egy a Nemzet!"

v. Bacskó György
presbiter

www.reformatus.hu

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.