A magyarokat hibáztatják a rossz kárpátaljai teszteredmények miatt

2008. Aug 19., szerző: Adminisztrátor

A magyar iskolások hiányos ukrán nyelvtudása miatt szerepelt Kárpátalja megye az emelt szinttű érettségi eredmények tekintetében az országos slágerlista alsó harmadában - állítja egy megyei oktatásügyi illetékes.

Miután országos nyilvánosságot kapott annak az összesítésnek az eredménye, amely az emelt szinttű érettségi tesztek (tulajdonképpen központosított felvételi vizsgák) alapján nyújtott teljesítmény alapján rangsorolta a megyéket. Nyugat-Ukrajnában a jelek szerint nagy meglepetést keltett, hogy miközben a szomszédos régiók kiemelkedő eredményeket produkáltak, Kárpátalja a sereghajtók között végzett. Megyénket még a Krím-félsziget is megelőzte, ahol az orosz ajkúak és a tatár nemzetiségűek alkotják a lakosság zömét.

Ennek kapcsán a zaxid.net nyugat-ukrajnai regionális hírportál munkatársa telefonon kereste meg a megyei oktatás- és tudományügyi hivatal egyik – neve elhallgatását kérő – illetékesét, aki azt nyilatkozta, hogy a kárpátaljai átlagot a megyében található nemzetiségi iskolák okozták. Az ezekben tanuló diákok ugyanis az államnyelv hiányos ismerete miatt nem képesek felvenni a versenyt a Lemberg, Ternopil vagy Inano-Frankivszk megyei végzősökkel.

A névtelenségbe burkolózó nyilatkozó ennek kapcsán kifejtette, hogy a kárpátaljai magyar tannyelvű iskolák határozottan visszautasítják a minisztérium azon törekvését, hogy az ukrán nyelv intenzívebb bevezetésével felzárkóztassa a magyar iskolásokat ukrán társaikhoz.

A hírportál nem mulasztotta el megjegyezni, hogy a kárpátaljai magyarok tiltakozását a megyei képviselőtestület is támogatta, amely a nemzetiségi iskolák elukránosítása kapcsán nyílt levelet intézett az ország vezetőihez.

P.I.

Forrás: Kárpátinfo.net

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.