Kijevi lap: három év alatt teljesen ukránosítják a nemzetiségi iskolákat

2008. Aug 11., szerző: Adminisztrátor

Az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium új kampányba kezdett a nemzetiségi tannyelvű iskolák oktatásának államnyelvre történő átállítása kapcsán, így egy tanóra keretében egyes tantárgyakat az iskola nyelvén és ukránul kell majd tanulniuk a diákoknak - írta hétfőn a kijevi Szegodnya című napilap.

Az orosz nyelven megjelenő újság idézte Ivan Vakarcsuk oktatási minisztert, aki szerint a májusban kiadott rendelete nem más, mint az állam gondoskodása a nemzetiségi iskolák tanulóiról, akik nem versenyképesek a felsőoktatási intézményekbe történő felvételinél és az emelt szintű érettségi vizsgákon. Mind a felvételit, mind az érettségit a hatóságok három év múlva teljesen ukrán nyelvre akarják átállítani - emlékeztetett a lap.

A cikk szerint azonban a nemzetiségi kisebbségek, akik az orosz anyanyelvűeket is beleszámítva az ország lakosságának közel felét teszik ki, másként vélekednek a kérdésről. Az orosz ajkú régiókban - így az írás - a helyi hatalom a miniszteri rendeletet az állampolgárok anyanyelvű oktatási jogai ellen intézett támadásnak tekinti.

Az újság megszólaltatta Nyikolaj Levcsenkót, Donyeck város tanácsának (közgyűlésének) a titkárát, aki elmondta: nem megengedhető, hogy az oktatási minisztérium "garázda, nacionalista kirohanásai" sértsék a donyeckiek érdekeit. Hozzátette: nem fogjuk megsérteni a törvényeket, hanem olyan módszert keresünk, amellyel a régió lakosságához igazíthatjuk őket. Donyeck megyében szavatolt a gyerekek szüleik által választott nyelven történő oktatása, s ez nem sérülhet - közölte a kelet-ukrajnai tisztségviselő.

Egy észak-bukovinai román tannyelvű gimnázium igazgatója, Jevgenyij Tovarnickij a lapnak kifejtette: a miniszteri rendeletben foglaltak megvalósítása csak rontani fogja a gyerekek ukrán tudását. Azt kijelenteni, hogy a matematikát jobb ukránul oktatni, butaság - fogalmazott a pedagógus, aki szerint alaptétel, hogy a gyerekeknek anyanyelvükön kell végezniük a középiskolai, sőt a felsőfokú tanulmányaikat is.

Az újság emlékeztetett arra, hogy a kárpátaljai magyarok és az ottani megyei hatalom is az ukránosító miniszteri rendelet visszavonását sürgeti, s hogy a legnagyobb ellenzéki erő, a Régiók Pártja (PR) több mint félszáz parlamenti képviselője kilátásba helyezte az oktatási miniszter lemondatását, ha nem vonja vissza az alkotmány három cikkelyét is sértő ukázát.

Egyetért a régiópártiakkal Sztanyiszlav Nyikolajenko, az előző oktatási miniszter. A kijevi lapnak elmondta: Ukrajna mind az alkotmányában, mind az Európai Regionális és Kisebbségi Nyelvek Chartájának ratifikálásával kötelezte magát, hogy biztosítja a gyerekek anyanyelven való tanulását, az oktatás nyelve ezért csak a szülők beleegyezésével állítható át ukránra. Ez a törvények szerint nem tehető meg semmilyen rendelettel, így az bírósági úton könnyűszerrel érvényteleníthető - mutatott rá a volt ukrán oktatási miniszter.

Forrás: MTI

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.