Határok nélkül Balatonfenyvesen

2008. Aug 11., szerző: Adminisztrátor

Első ízben rendezték meg a Kárpát-medencei Református Ifjúsági Találkozót Balatonfenyvesen július 28. és augusztus 3-a között. Az egyhetes rendezvénynek a Református Gyermek és Ifjúsági Üdülő adott otthont.



Az összejövetel gondolata Bellai Zoltán kaposvári lelkipásztorban fogalmazódott meg. Bejárva a Kárpát-medence szinte minden szegletét, számos alkalommal szembesült a határon kívül élő magyarság sokszor sanyarú, keserves sorsával.
- Úgy látom, hogy a tizenéves fiatalok sajnos nagyon keveset tudnak a gyökereikről - mondta Bellai Zoltán. - Hiányos ismeretekkel rendelkeznek a magyarság történelmével, irodalmával, múltjával és jelenjével kapcsolatban. Sajnos ugyanezt tapasztalom a magyarországi középiskolás diákok esetében is.

 Ezért fontosnak tartottam egy olyan találkozó megvalósítását, melynek keretében határon belüli és határon túli tizennégy-tizennyolc éves fiatalok megismerhetik népünk, nemzetünk közös múltját, jelenét, és reményeim szerint utat találnak majd a közös jövő felé. Éppen ezért az előadások témáit igyekeztünk úgy megválasztani, hogy a tizenévesek betekintést nyerhessenek közös történelmünkbe. Így előadások hangzottak el többek között Trianon hatásáról a magyarság és a magyar reformátusság életében, a közösségépítés útjairól, valamint a határok nélküli magyar reformátusságról a Kárpát-medencében.

Az egyhetes találkozóra Erdély, Felvidék, Kárpátalja és Somogy megye református gyülekezeteiből mintegy 130 középiskolás diák és felnőtt érkezett. Lelkipásztoraikkal, nevelőikkel aktívan kivették részüket a programokból; a délelőttök során a lelkipásztorok János evangéliumából Jézus "Én vagyok..."- mondásai alapján hirdették Isten igéjét. Ezekhez kapcsolódva előadások hangzottak el a magyarság és a reformátusság múltjáról, jelenéről és jövőjéről a Kárpát-medencében.
Az előadók között köszönthettük dr. Bölcskei Gusztávot, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökét, a zsinat lelkészi elnökét, valamint dr. Márkus Mihályt, a Dunántúli Református Egyházkerület püspökét. További előadóink a csoportokat kísérő lelkipásztorok, és világi képviselők voltak. A találkozót megtisztelte jelenlétével, és a résztvevőit köszöntötte Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere is, aki a település zászlaját ajándékozta a tábornak.

Az előadásokat korosztályok szerinti csoportos foglalkozások kísérték, melyen a diákoknak is lehetőségük nyílt hangot adni véleményüknek, gondolataiknak és érzéseiknek.
- A közösségépítés szempontjából különösen fontosnak tartottuk azt, hogy egy-egy csoportban a Kárpát-medence minden tájegységének fiataljai képviseltessék magukat - hangsúlyozta ki a kaposvári lelkipásztor. - Esténként pedig az elcsatolt területek és Kis-Magyarország mutatkozott be. Az előadássorozat lezárásaként a hét végén kerekasztal-megbeszélésre invitáltuk az eddigi előadókat, melyben hangsúlyozták, hogy bár a múltunkat minden áron meg kell őriznünk, mégis előre kell tekintenünk egy szebb, közös jövő felé - tette hozzá Bellai Zoltán.

Az elgondolkodtató és nem kis jelentőséggel bíró témák mellett természetesen az önfeledt szórakozásra is jutott idő. A délutánokat a gyerekek fürdőzéssel, sportolással töltötték, illetve ellátogattak a somogyvári romokhoz és megtekintették Berzsenyi Dániel emlékházát a Somogy megyei Niklán. Az estéket filmvetítéssel, táncházzal töltötték a táborozók. A hétvégére évekre, vagy talán egy életre szóló barátságok is köttettek. Ez is arra ösztönzi a tábor szervezőit, hogy erre a találkozóra évről-évre összegyűjtsék a határainkon kívül és belül élő református fiatal testvéreket.

Szakály Andrea

www.reformatus.hu

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.