Illúzió helyett reménység - Családi nap Kisvárdán

2008. Aug 11., szerző: Adminisztrátor

Egyszer egy kislány megkérdezte az anyukájától, hogy a Biblia tényleg Isten könyve-e. Az édesanya igennel válaszolt. Ekkor a kislány elgondolkodva így szólt: "Akkor miért nem adjuk neki vissza? Mi úgysem csinálunk vele semmit." Hogy ne így legyen a magyar családokban, július 26-án Kisvárdán Biblia a családban, család a Bibliában címmel ökumenikus családi napot szerveztek.

A Tiszántúli Református Egyházkerület ökumenikus összefogásban megvalósult, ezreket vonzó Biblia évi rendezvénye a Magyar Televízió által is közvetített istentisztelettel kezdődött. Itt igeolvasással, imádsággal szolgált Fabiny Tamás evangélikus, Bosák Nándor katolikus és Keresztes Szilárd görög katolikus püspök. Igét hirdetett Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a Biblia a sok-sok pozitív példa mellett bizony a családokban jelentkező problémákról sem hallgat:

 nem csak a derék feleségről, a bő gyermekáldásról, az unokáikban gyönyörködő nagyszülőkről beszél, hanem ahogy a mi életünkben, úgy a bibliai családok életében is megjelenő hazugságról, önzésről és a generációk szembefordulásáról is. A püspök hangsúlyozta: a nehézségek ellenére azonban nem szabad azoknak hinnünk, akik azt mondják, hogy ma már nem érték a család, hogy az áldozathozatal, a lemondás ma már nem, hanem csak az élmény- és az élvezetkeresés a fontos. "Erről szó sem lehet, mert a Biblia a reménység könyve is, és nekünk nem illúziónk, hanem reménységünk van a család felől" - fogalmazott Bölcskei Gusztáv. Az istentisztelet perselypénzét a kárpátaljai református gyermekotthonok gondozottjai számára ajánlották föl a szervezők.

A családi nap résztvevőit Csiszár Ákos helybéli református lelkész és Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte, aki elmondta: az egységes és egészséges család záloga az lehet, ha a Szentírást, mint Isten tökéletes kijelentését életünk minden területén alkalmazzuk.

A nap folyamán számos kulturális program várta a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Jókai Anna Kossuth-díjas írónő Az élő Biblia címmel tartott előadást, bevezetőjében külön is köszöntve a családalapítás előtt álló fiatalokat. Az írónő azt is elmondta, hogy nem először vendégeskedik Kisvárdán, és hogy mindig szívesen jön, mert bár sokan úgy gondolják, hogy Budapesten kívül nincs élet, ő épp az ellenkezőjét tapasztalja: minél jobban eltávolodunk "jobb sorsra érdemes" fővárosunktól, annál több olyan emberrel találkozni, aki kíváncsi a jó szóra. Az írónő részletesen szólt a családok és ennek kapcsán nemzetünk helyzetéről, majd az Európai Unióval és a globalizációval kapcsolatos kérdéseket érintette. Előadásában hangsúlyozta: bár nem probléma nélküli a családi élet, mégsem felszámolni kell ezt a közösséget, hanem feladatot adni neki, hogy a krisztusi üzenet értelmében környezete kovásza, segítője legyen. Az írónő mondandója végén mindenkit arra buzdított, hogy a jót fogadja be, a rossznak pedig álljon ellene. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a rossz sokszor jónak álcázza magát. "Mégis, hogy lehet akkor megkülönböztetni a kettőt?" - tette föl a kérdést az előadó. Jézus szavaival válaszolt erre: "Gyümölcseiről ismeritek meg őket."

Borzsákné Jakab Ilona, a Zsinati Iroda munkatársa férjével és két gyermekükkel Budapestről érkeztek az eseményre úgy, hogy nyíregyházi rokonlátogatással kötötték azt egybe. Csatlakozott hozzájuk húga és annak családja is. "Az interneten olvasva feltűnt, hogy ez egy gyermekprogramokban gazdag alkalom, és úgy gondoltuk, elhozzuk a kicsiket. Nagyon tetszett nekik a Kaláka koncert, a kisfiunk pedig lovagolt is. Most éppen nemezelni indulunk, mert már nagyon várják a gyerekek, hogy kipróbálhassák" - mondja a kétgyermekes édesanya, és már indul is a kis csapat a kézművesek sátrai felé.

A Kaláka említett családi koncertjén a jól ismert versfeldolgozásokat, a Vörös Rébék folk-rock koncertjén a mindenki által ismert népdalokat kicsik és nagyok együtt énekelték. Amikor pedig a Kormorán játszott, egy gyufaszálat sem lehetett volna leejteni a Várszínház területén.

Azok a felnőttek, akik inkább egy kis csendességre vágytak, egy bibliai témájú képzőművészeti kiállítás és egy bibliakiállítás segítségével mélyedhettek el a Szentírás üzenetében. Az előbbit olyan országosan ismert képzőművészek gazdagították alkotásaikkal, mint Tavaszi Noémi, Buza Barna vagy Orosz Péter. A felnőttek ezalatt csemetéjüket a gyermekszigeten hagyhatták, ahonnét - mint ahogy több szülő is megjegyezte - nagyon nehéz volt elcsábítani a kicsiket. A kisvárdai fiatalok által rendezett Család: áldás vagy átok? című multimédiás kontrasztkiállítás pedig a döbbenet erejével figyelmeztetett a családokra leselkedő veszélyekre: többek között a hűtlenségre, a családon belüli erőszakra, a szenvedélybetegségekre és az abortuszra.

A Nagyváradi Árkádia Ifjúsági és Gyermekszínház Kinizsi Pál, a temesi oroszlán életét mutatta be zenés, históriás bábjáték formájában, a felvidéki református lelkész Écsi Gyöngyi és az Árgyélus Színház pedig az élet vizét kereste a gyermekek aktív bevonásával. A kicsiket ezután a Ligetkék Népi Énekegyüttes koncertje, majd táncház várta, és akinek ez sem volt elég, az a cserkészeknél vagy Nimród Gyermekeinél tehette próbára ügyességét mocsárjárás, patkódobás, karikagurítás, ostorpattogtatás vagy éppen íjászat formájában.

Pluhár Gábor és Pluhárné Szűcs Enikő Nyírlövő és Lövőpetri lelkipásztorai. Két kislányukkal és a nagymamával érkeztek a családi napra. Mint elmondták, minden ilyen találkozón részt vesznek, így például ott voltak eddig minden Csillagponton is, ezért természetesnek tartják, hogy nem csak ők, de gyülekezeteikből néhány család is eljött ide. "Egyre többen vannak, akik mosolyogva néznek vissza ránk, vagy akik korábban még egy, aztán már kettő vagy három gyermekkel köszöntenek minket" - mondja a lelkésznő. Férje hozzáteszi: "Az egyház és a közösség teljességét érezzük és tapasztaljuk itt. Igazi feltöltődést, igazi kapcsolatokat és találkozásokat, igazi élményeket jelentenek ezek a találkozók, ezért sokakat megérintenek, és ez segíthet tovább gondolkozni a jövőt, az egyház jövőjét illetően, hiszen kiderülhet, mivel szólíthatjuk meg az embereket, mi az, ami igazán megérinti őket."

Este - ahogy a nagy érdeklődés miatt a családi napot megelőző este is - a Kisvárdai Református Ifjúság Színjátszó Csoportjának előadásában a Megfeszített című rockopera került színpadra, amit a napot lezáró ökumenikus imádság és Százvai László főszervező gondolatai követtek: "Nem gondoljuk, hogy a családok helyzete egy családi naptól alapvetően megváltozna, de bízunk abban, hogy azoknak a fiataloknak, akik részt vettek ennek a napnak a megszervezésében, ezek az értékek gondolkodásuk és döntéseik részévé válnak."

Kiss Sándor

www.reformatus.hu

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.