Segítség az árvízkárosultaknak

2008. Aug 05., szerző: Adminisztrátor

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) és az MRSZ Készenléti Csoportja, a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Szolgálata, illetve a Derceni Egyházi Önkéntes Tűzoltóság három autónyi, több mint egymillió forint értékű rakománnyal indult útra július 31-én, hogy segítséget nyújtson a Rahói és az Ivano-Frankivszki járások árvíz sújtotta települése lakóinak. Szénási Tamás református lelkész, a Magyar Református Szeretetszolgálat Készenléti Csoportjának lelkészi vezetője indulás előtt elmondta, hogy útjuk során nem csupán a szeretet jeleit viszik magukkal, de tájékozódni szeretnének arról is, hogy milyen helyzet alakult ki Kárpátalja és a hágón túli árvíz sújtotta területeken, s a további támogatás ettől függ.

Zsukovszky Miklós derceni lelkész, a Derceni Önkéntes Egyházi Tűzoltóság parancsnoka arról tájékoztatott, hogy ezúttal 260 család számára visznek tartós élelmiszert – mintegy két és fél tonnányit –, tisztálkodási eszközöket, ruhaneműt.

– Az út során személyesen is szeretnénk tájékozódni arról, milyen pusztítást végzett ott az árvíz, s felmérjük azt is, hogy a humanitárius segélyeken kívül miben tudnánk segíteni, akár tűzoltó-felszerelésünkkel, szivattyúkkal, akár kétkezi munkával. Az ottani szakemberekkel együtt szeretnénk egy olyan stratégiát is kidolgozni, melynek segítségével megelőzhetőek lehetnek a hasonló katasztrófák, illetve felkészültebbé tehetnénk a lakosságot – tájékoztatott Zsukovszky Miklós.

Az utazás szervezéséről és a segélyszállítmányról Fodor Gusztávot, a Magyar Református Szeretetszolgálati Iroda adománykoordinátorát kérdeztük.

– A Magyarországi Református Egyház – szolidáris egyház. A szeretetszolgálat megalakulása óta minden katasztrófa sújtotta területen megjelenünk, s ahol tehetjük, segítünk. Természetes hát, hogy amint értesültünk a nyugat-ukrajnai árvízről, ide is eljöttünk. Ezt az utat a Magyar Református Szeretetszolgálattal és a Szeretetszolgálat Készenléti Csoportjával, illetve a Kárpátaljai Református Egyház közreműködésével szerveztük. Ez az adomány egyébként az egyházkerületek összefogásával állt össze, hisz a Dunántúli, a Tiszántúli Református Egyházkerület, illetve egy egyházi üdülő is 200-200 ezer forintot ajánlott fel erre a célra, a Református Szeretetszolgálat pedig 400 ezret tett hozzá. Az így begyűlt egymillió forinton itt, Kárpátalján tartós élelmiszert vásároltunk, nagykereskedelmi áron, ami azt jelenti, hogy így még mintegy 200 ezer forintnyi értékben többet sikerült vásárolni, mint amennyit a multik adtak volna.

Ez az utazás egyben terepszemle is. Szándékunkban áll, hogy az elkövetkező hetekben önkénteseket toborzunk, akik a romeltakarításban segédkeznek majd, illetve azt tervezzük, hogy egy otthonát vesztett család számára házat építünk – mondta Fodor Gusztáv.

Egy ima, egy fohász, majd Nagy Béla átadja a rakomány kísérőleveleit, s a csapat útra kel, hogy még az éj beállta előtt megérkezzenek Rahóra, ahonnan másnap folytatják útjukat a hágón túlra.

Nagy Béla, a KRE főgondnoka, a diakóniai osztály vezetője arról tájékoztatott, hogy már néhány nappal ezelőtt is juttattak el adományt. Az első küldemény elsősorban ruhaneműket és – Péter Csabának, a beregszászi Cotnar és Quadro vállalat vezérigazgatójának köszönhetően – konzerveket tartalmazott. További gyűjtést hirdettek meg, melyeket rendszeresen el szeretnének juttatni az árvíz sújtotta településekre, hogy lehetőségükhöz mérten megkönnyítsenek a bajba jutottak helyzetén

Marton Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.