Összefogás a magyar családokért

2008. Jul 30., szerző: Adminisztrátor

Keresztény értékekre építve

Magyarországon immáron nyolc éve működik az Összefogás a Magyar Családokért Országos Egyesület (röviden: Családokért Egyesület). Mely a gyermekek testi-lelki egészségnek, családban történő, keresztény értékeken alapuló nevelésének kérdését, a családok összefogását, a magyarságtudat erősítését tekinti a legfontosabb célnak. Az Egyesület Kárpátalján is szeretné létrehozni az itteni szervezetet. E célból 2008. június 13-án a kárpátaljai Nagyszőlősön a Perényi Zsigmond kastélyban szerveztek találkozót, ahol felszólalt Illéssy Mátyás, az egyesület elnöke, Majnek Antal munkácsi püspök, Beer Miklós váci megyéspüspök, Dr. Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, továbbá Török Iván, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke. A megjelent vendégeket Mádl Dalma asszony is köszöntötte levélüzenetben.

Az összejövetel célja az volt, hogy a közeljövőben Kárpátalján is megalakulhasson egy civil szervezet, amely az itteni magyar családok érdekeit és értékeit képviseli, védelmezi és segíti, pártatlanul és vallási hovatartozástól függetlenül. Hisz az egészséges család egyértelműen a társadalom alapvető alkotóeleme és a nemzet jövőjének záloga. E célból az elmúlt héten Munkácson találkozott az a kezdeményező csoport, mely döntött az egyesület kárpátaljai megalapításáról. Szivák János, a Családokért Egyesület (Magyarország) titkára röviden ismertette a szervezet céljait, terveit, illetve szólt azokról a lehetőségekről, melyekkel élhetnek a kárpátaljaiak is, s amelyek segítik majd az itteni családok összefogását. Mint elmondta, az Összefogás a Kárpátaljai Magyar Családokért Egyesület a Magyarországon bejegyzett Összefogás a Magyar Családokért Országos Egyesülettől jogilag függetlenül, de annak segítségével és az anyaországból szervezett támogatásával valósulna meg. A kezdeményezés így elősegítené az összefogást és együttműködést a kárpátaljai és anyaországi magyar családok között is.

A most megalapított egyesület elsődleges céljának tekinti a nemzeti öntudat erősítését. Erre a magyar iskolákat, ezáltal a kárpátaljai magyarság megmaradását is komolyan veszélyeztető ukrán nemzetpolitika miatt még inkább szükség van. Éppen ezért mihamarabb be kell jegyezni az egyesületet, hogy hatékonyan fel tudjanak lépni ennek megakadályozása érdekében. Illetve, hogy e célból még hatékonyabb felvilágosító munkát tudjanak végezni a családok körében.

Az egyesület ereje mindenképpen az összefogásban, az egymás segítésében rejlik, hangsúlyozták a résztvevők. A Családokért Egyesület olyan program kidolgozásán szeretne munkálkodni, mellyel éppen ezt segítenék elő: egymás megismerése közös rendezvények, családok találkozója, csereüdültetés stb. révén. Segítséget szeretnének nyújtani mind jogi, mind szociális téren. Támogatni szeretnék a tehetséges, de nehéz körülmények között élő gyerekek továbbtanulását is, e célból ösztöndíj létrehozásán gondolkodnak. Hogy minél hatékonyabb munkát tudjanak kifejteni, ahhoz olyan adatbázisra van szükség, melyből megtudhatják, hol, melyik családban milyen segítségre van szükség, illetve hogy a családok is kifejtsék, miben látják az együttműködés, az összefogás lényegét, szerepét. E célból az újonnan megalakult szervezet a történelmi egyházak vezetőinek, a lelkészeknek és az iskolák, óvodák vezetőinek segítségére is számít. Hamarosan olyan kérdőívet küldenek szét az adott intézményekbe, melyek alapján létrehozhatják adatbázisukat, s megkezdhetik a konkrét munka tervezését. Mindebben számítanak a lakosság aktív közreműködésére.

A most megalakult Összefogás a Kárpátaljai Magyar Családokért Egyesület elnökévé – egyelőre egyéves határidővel – Riskó Mariannát, a Nagyszőlősi Perényi Zsigmond Középiskola igazgatóhelyettesét, alelnökévé Szivák Jánost, a Családokért Egyesület (Magyarország) titkárát és Petei Judit megyei képviselőt, a Mikeland igazgatóját választották. A Felügyelő Bizottság elnöki tisztét Bíró Erzsébet megyei képviselő, a Megyei Gyermekkórház igazgatója tölti be. Az egyesület elnökségének munkájában szerepet vállaltak a kárpátaljai történelmi egyházak és civil szervezetek képviselői, illetve a Magyar Köztársaság Főkonzulátusa is.

Kovács Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.