A megyei tanács támogatta a magyarok „nemakarását” az ukrán nyelv tanulását illetően

2008. Jul 28., szerző: Adminisztrátor

Ezzel a címmel tálalta a nyugat-ukrajnai sajtó a Kárpátalja Megyei Tanács által jóváhagyott tiltakozó levelet a magyar iskolák kétnyelvűsítését illetően.
A zaxid.net, a zik.com s még egy sor más, többek között kárpátaljai internetes kiadvány a csaknem változatlan formában közölt cikk elején híven tolmácsolják az ominózus oktatásügyi rendelettel kapcsolatos tiltakozó levél tartalmát, tudniillik azt, hogy a rendelet több pontban ellentmond Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásainak, s ellenkezik a hatályos, a nemzetiségi jogokat és a kisebbségi oktatást érintő jogszabályokkal, sőt az alkotmányban foglaltakkal is. Ezen felül veszélyezteti magát a nemzetiségi oktatás egészét is.
Ezt követően az internetes sajtóorgánumok kitérnek arra, hogy ez ügyben az oktatási tárca képviselője nemrég személyesen vizsgálódott Kárpátalján, ahol a magyar iskolákban kizárólag az ukrán nyelv és ukrán irodalom tantárgyak oktatása folyik az államnyelven, elvétve még a katonai alapismeretek és a testnevelés órákon is ukránul folyik az oktatás.
Kiemelik az említett kiadványok, hogy Kárpátalján vannak olyan falvak, ahol mindenki magyarul beszél, s tulajdonképpen senki sem tud ukránul…
P.I.

Forrás: Kárpátinfo.net

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.