Egyházforradalom vár Ukrajnára

2008. Jul 28., szerző: Adminisztrátor


Sem Moszkva, sem Konstantinápoly nem hajlandóak lemondani ukrajnai prioritásaikról. A Kijevi Rusz megkeresztelésének 1020-ik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat elsősorban a „szemetszúró furcsaságai” miatt marad emlékezetes.

A Nezaviszimoja Gazeta mai számában megjelent cikk szerint a Kijevi Rusz megkeresztelésének 1020-ik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat elsősorban a „szemetszúró furcsaságai” miatt marad emlékezetes.
A pravoszláv híveknek minden bizonnyal feltűnt, hogy ez nem az ő, hanem inkább Viktor Juscsenko és az ukrán vezetőség ünnepe volt. I. Bartholomeosz (Bertalan) konstantinápolyi egyetemes patriarcha ukrajnai látogatása pedig csak tovább élezte, az így sem nyugodt hangulatot. Mind az ünnepi rendezvények, mind a szertartások és a tárgyalások fő témája az ukrajnai pravoszláv egyház egyesítése volt.
A Korrespondent.net internetes hírportál értesülései szerint a konstantinápolyi patriarcha is érdekelt az egységes ukrajnai egyház létrehozásában. Szerinte ugyanis az ukrajnai egyházszakadás ahhoz vezethet, hogy sokan inkább a görög-katolikus vagy a protestáns vallást választják. Jelenleg a bejegyzett 33 ezer egyházközösség fele a pravoszláv egyházhoz tartozik.
Érdekes, hogy Julia Timosenko kormányfő nem vett részt az ünnepségeken. Pénteken mondott egy rövid ünnepi beszédet, majd a nyugat-ukrajnai árvízsújtotta megyékbe utazott, hogy felmérje a károkat.
Elemzők szerint ennek az az oka, hogy nem akar összetűzésbe kerülni a moszkvai patriarchával. Timosenko ugyanis elsősorban Moszkva támogatására számít a közelgő államfőválasztásokon.
A Kijevi Rusz megkeresztelésének 1020-ik évfordulója egy kitalált dátum, az egyház általában 25-évenként ünnepel. A hétvégi ünnepségsorozatra Juscsenkónak volt szüksége (politikai okokból), támogatottságának növeléséhez ugyanis egy egységes, erős egyházra van szüksége – véli Timosenko egyik „bajtársa”.
Hogy miről sikerült megegyezniük a feleknek, valamint hogyan és mikor képzelik el a nagy egyházegyesítést, azt egyelőre mély titok övezi.

Forrás: Kárpátinfo.net

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.