Kijev a kereszténység felvételének 1020. évfordulóját ünnepli

2008. Jul 28., szerző: Adminisztrátor

Lesz-e békesség az ortodox kereszt alatt?

A fővárosban rendkívüli óvintézkedések előzték meg a Kijevi Rusz megkeresztelésének 1020. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozatot. I. Bartholomeosz (Bertalan) konstantinápolyi egyetemes patriarcha látogatása idején a belügyi, az államvédelem és a biztonsági szolgálat alakulatai mellett még hétezer rendfenntartót vezényeltek az utcákra. Valerij Geletej, az elnöki titkárság biztonsági főnöke azt javasolta a város központi részen lakóknak, hogy az egyházfő vizitje alatt biztonsági okokból még az ablakokat se nyissák ki – írta a Podrobnosztyi.

Tegnap kezdődött és holnap ér véget az a nagyszabású program, melynek keretében a keleti szlávok megkeresztelkedésének 1020. évfordulóját méltatják.
Korábban belföldi és külföldi lapok is úgy harangozták be a kijevi eseményt, mint a patriarchák történelmi csúcstalálkozóját. A Posztinf, a Szevodnya napokkal ezelőtt még úgy tudta, hogy I. Bartholomeosz, II. Alekszej, Moszkva és egész Oroszország valamint Vlagyimir, Kijev és egész Ukrajna patriarchája közös liturgiát tart a Lavrában. A Kommerszant tegnapi cikke már "Oroszország és Ukrajna között vallásháború kezdődik" címmel jelent meg, s ebben az állt, hogy II. Alekszej ösztönzésére sem a grúziai, sem a ciprusi pravoszláv egyházfő nem megy el a kijevi csúcsra, mivel az állam beavatkozik az egyházi ünneplésbe. A moszkvai patriarcha köreiből magát a feltevést és a távolmaradást is cáfolták. Nem hivatalos információ szerint II. Alekszej ma érkezik az ukrán fővárosba. Az orosz sajtó azt is felveti, hogy a csupán nagy jószándékkal kereknek mondható évforduló ilyen nagyszabású méltatásának ugyancsak világi oka van. A tekintélyvesztett vezetés így próbálja növelni népszerűségét.
I. Bartholomeosz viszont már megérkezett. A repülőtéren államfőnek kijáró pompával fogadták. Ilyen nagyszabású ceremóniára és biztonsági intézkedésekre csupán II. János Pál pápa, és George Bush amerikai elnök vizitjekor volt példa – tudósított az UNIAN.
A konstantinápolyi egyetemes patriarcha itt-tartózkodása során, az egyházi jellegű rendezvények és tanácskozások mellett eszmecserét folytat Viktor Juscsenkóval, és más hivatalos személyiségekkel. A Podrobnosztyi szerint bizonyos egyházi és állami körök azt szeretnék elérni, hogy a pravoszláv hierarchia élén álló I. Bartholomeosz (e rangsorban a moszkvai patriarchatus a konstantinápolyi, az alexandriai, az antiochiai és a jeruzsálemi mögött csak az ötödik) adja áldását az Egységes Ukrán Pravoszláv Egyház megalakítására. Mint ismeretes, Ukrajnában jelenleg három pravoszláv egyház működik.
Megjegyzendő, hogy egy nemrég megtartott, s a Podrobnosztyiban közzétett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 41 százaléka szavazott az egységesítés mellett, míg 17 százalék ellenezte azt. Figyelmet érdemlő adat: a válaszadók 35 százaléka azt sem tudta, hogy miről van szó.

Forrás: Igazi Kárpáti Igaz Szó

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.