Közgyűlés Ungban

2009. Mar 16., szerző: Adminisztrátor

2009. február 28. egyházmegyei közgyűlésre került sor az Ungi egyházmegyében. Az egybegyűlteket Balogh Attila esperes köszöntötte a Lk 12, 32 alapján hirdetve az Isten üzenetét. Majd Bátori József, az egyházmegye főgondnoka köszöntötte a megjelenteket.
Kolozsy András az egyházmegye jegyzője jelentette, hogy a közgyűlés résztvevői 51 mandátummal rendelkeznek. Tanácskozó joggal jelen volt még Misák Viktor, aki a presbiteri szövetség megyei elnöke.


A napirendi pontokat egyhangú elfogadása után Balogh Attila esperes beszámolt a 2008-as esztendő eseményeiről. Elmondta, hogy a megye 24 gyülekezetében, és 5 romagyülekezetében 17 lelkipásztor végez szolgálatot 16190 egyháztag között. Az elmúlt évben 1922 hittanos részesült hitoktatásban.

Az elmúlt esztendő gazdag volt alkalmakban. Említésre méltók az esperesi vizitációk Szojván, Ungváron, Salamonban és Bátfán. Hálaadással gondolhatunk vissza, a ráti Sion központban megrendezett nyári hitmélyítő hetekre, melyeken összesen mintegy 8 héten keresztül 400 fiatal épülhetett hitben és lélekben. Kiemelkedő eseménye volt a múlt esztendőnek az október 16-án megtartott koncert a megyei filharmónia épületében a Kőszikla alapítvány javára, ahol mintegy 55 ezer UAH gyűlt össze. Ismét sikerült megrendezni az árva gyerekek karácsonyát, ahol a megyének mintegy 35 árva vagy félárva gyermeke egy teljes napon át lehettek együtt, hitükben épülve, és sikerült ajándékban is részeltetni őket.


A 2009-es tervekről a megyei eseménynaptárból értesülhetnek a gyülekezetek Az esperesi beszámolót elfogadása után az esperes a megye anyagi bevételeiről és a kiadásokról számolt be részletesen a megjelenteknek. A 2008-as megyei zárszámadást és a 2009-es költségvetést elfogadta a közgyűlés.
Ezt követte az egyházmegyei bíróság megválasztása titkos szavazással. A Bíróság tagjai: id. Pocsai Sándor csongori, Balogh János csapi és Horkay László nagydobronyi lelkipásztorok lettek. Világi részről pedig Révész Endre tiszaújfalui, Demes Gyula kisdobronyi gondnok és Salánki István nagydobronyi presbiter lett megválasztva. Ezt követte a megye bizottságok elnökeinek a beszámolója az elmúlt év eseményeiről. Végül az egyéb kérdésekben hangzottak el hirdetések a megjelentek felé. A közgyűlés imádsággal zárult.
Nagy István

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.