Az ukrán fél augusztus végére elkészíti a kárpátaljai magyar oktatással kapcsolatos intézkedéseket

2008. Jul 21., szerző: Adminisztrátor

A magyar oktatási tárca augusztus végére várja az ukrán szakminisztériumtól a magyar kisebbségi oktatással kapcsolatos regionális intézkedések megtételét, és bízik abban, hogy sikerül olyan konszenzusos megoldást találni, amely révén nem csorbulnak a kárpátaljai magyarok nemzetiségi oktatással kapcsolatos jogai - közölte Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális minisztérium nemzetközi szakállamtitkára, miután Kijevben tárgyalt Ivan Vakarcsuk ukrán oktatási és tudományügyi miniszterrel.

Bogyay Katalin a magyar oktatási tárca és a külügyminisztérium küldöttsége élén tárgyalt szerdán az ukrán miniszter vezette delegációval. A szakállamtitkár az MTI-nek csütörtökön telefonon nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy Hiller István oktatás miniszter június 25-én levélben jelezte ukrán kollégájának: Budapestet aggodalommal tölti el az ukrán oktatási rendszer tervezett reformja, és Sólyom László köztársasági elnök minapi kijevi látogatásán is ezt az álláspontot képviselte.

Ukrajnában kötelezővé tették az ukrán nyelv- és irodalomból az emelt szintű érettségit - amely beleszámítana a felsőoktatási intézményekbe való felvételibe -, de a kárpátaljai magyarok oktatási rendszerében nincs ehhez megfelelő szintű képzés. A májusi miniszteri rendelet következtében - amely értelmében kétnyelvű oktatási rendszerre tér át a tisztán nemzetiségi oktatási rendszer - az idén nyolcszáz fővel csökkent a magyar iskolákba beiratkozók száma. Ez az adat is arról tanúskodik, hogy hosszú távon olyan folyamat indul el Ukrajnában, amely a kisebbségek asszimilációját fogja eredményezni - közölte Bogyay Katalin.

Az ukrán miniszter biztosította a magyar küldöttséget arról, hogy a kárpátaljai magyarok kisebbségi jogai semmilyen formában nem fognak csorbulni, és ők továbbra is a nemzetiségi oktatási rendszeren belül tanulhatnak. Az ukrán szaktárca konzultál a megyei hatóságokkal a regionális intézkedések kidolgozásáról, és a kárpátaljai magyar kisebbséget kötelezően bevonják ebbe a folyamatba. A magyar küldöttség azt kérte a tárgyalópartnerektől, hogy még a nyár végéig tájékoztassák Budapestet a rendelet korrekcióját célzó javaslatokról.

A mennyiben nem sikerül korrigálni a miniszteri rendeletet, és eloszlatni a magyarok asszimilációját felgyorsításával kapcsolatos félelmeket, akkor Budapest a nemzetközi fórumokon, az Európai Unióban és az Európa Tanácsban is hallatni fogja a hangját. Az ukrán fél komolyan vette a magyar aggodalmakat, megállapodás született arról, hogy a problémák megoldása érdekében a két fél folyamatosan konzultál egymással - közölte a szakállamtitkár.

Forrás: MTI

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.