Az ukránokat nem engedik a shengeni országokba

2008. Jul 20., szerző: Adminisztrátor

Egyre gyakrabban kell szembesülniük a vízumszerzés körüli problémákkal azoknak az ukrán állampolgároknak, akik valamelyik shengeni térséghez tartozó országban szeretnének nyaralni.

A News.ru.ua internetes hírportál információi szerint a turisztikai operátorok rendszeresen figyelmeztetik az ukrán állampolgárokat, hogy Európában nem várják tárt karokkal az üres világútlevelekkel és a havi kevesebb mint 3000 hrivnya jövedelemmel rendelkező turistákat.

De még a magas jövedelem sem garancia a könnyű vízumszerzésre. Még azok a szerencsések is tehetetlenek az utazási irodák közbenjárása nélkül, akik megengedhetik maguknak, hogy Rómában vagy Párizsban nyaraljanak – magyarázza Irina Szusko a Világközpont (Centr Mira) utazási iroda egyik munkatársa.

A Legfelsőbb Tanács illetékes bizottságának vizsgálatai szerint a shengeni országok ukrajnai nagykövetségei rendszeresen megszegik a vízumkiadás szabályait, amiről már az Európai Parlamentet is értesítették. A leggyakoribb szabálysértések az elbírálási idő kitolása, a fölösleges támogató okiratok követelése, és a hosszú lejáratú, többszöri beutazásra feljogosító vízumkérelmek elutasítása. Az ukrán külügyminisztérium honlapjára naponta kerülnek fel panaszok az üggyel kapcsolatban.

Borisz Taraszjuk a Legfelsőbb Tanács európai integrációs kérdésekkel foglalkozó bizottságának elnöke kijelentette, a shengeni országok nagykövetségei az ukrán turistákon élősködnek, ugyanis rendszeresen követelnek a nemzetközileg meghatározottnál (35 euró) magasabb vízumdíjakat az igénylőktől.

Lengyelország shengeni csatlakozása után jelentősen csökkent az országba látogató orosz, ukrán és a belorusz turisták száma.

Forrás: Kárpátinfo.net

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.