2008 – a Biblia éve

2008. Nov 24., szerző: Adminisztrátor

Részt vállalunk a jövőért való felelősségben 
A Magyar Bibliatársulat kezdeményezésére a magyarországi egyházak 2008-at a Biblia évének hirdették meg. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a Kárpátaljai Református Egyház is, amikor november 23-án a beregszászi református templomban hálaadó istentiszteletre hívogatott. Különleges és rendhagyó alkalomra került sor ezen a vasárnapon.

  

Az alkalomra Kárpátalja magyarlakta településeinek polgármesterei, valamint a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatási intézmények igazgatói lettek különös tisztelettel meghívva. Azok, akik felelősségteljes pozíciót töltenek be magyar népünk életében Kárpátalján.

A meghívottak köszöntése után dr. Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdette az igét a Jób 23 és a Zsoltárok 65 alapján. Kettős érzés cseng ki a Szentírás idézett részéből: Jób, a kétségbeesett, Istent kereső ember szava, és a zsoltáros hálaadása, mert látja Isten csodálatos tetteit. A zsoltáros a mellett, hogy meglátta Isten csodáit, előtte leírja azt is milyen az, amikor egy emberen, egy közösségen erőt vesznek a bűnök, amikor felbomlanak, elszakadnak azok a kötelékek, azok az eredeti kapcsolatok, melyeket az Isten az embernek szánt. A gonosz összezavarja az embereket: ne legyél ember, legyél te is Isten, így már nem tud társa lenni annak, akit mellé rendelt Isten, mert uralkodni akar rajta. Ezért nem tud uralkodni azon a világon, melybe Isten helyezte, hanem ő lesz a kiszolgáltatottja. A Szentírás, melyet ebben az évben ünneplünk, erre mutat, hogy semmi nincs a helyén, semmi nem biztos. Észre kell venni a megoldást. Isten kínálja nekünk az Ő megmentő, megtartó Szavát. Térjünk vissza az Istenhez. Sok a bizonytalanság a kárpátaljai magyarság szívében is. De a Biblia, a Szentírás arra hívja fel ma a figyelmünket, hogy a megoldás az, ha megtaláljuk a Szentírás középpontját, Jézus Krisztust, és őt állítjuk a szemünk elé. Akkor másként látjuk majd a mindennapokat, a nehézségeket is.

 
Mi köze ennek ahhoz, ami minket ma foglalkoztat, aggaszt, nyugtalanít? Látszólag talán semmi. De mégis. Mert amikor együtt vagyunk azok, akikhez Isten magyarul beszél, egyházon belül és kívül felelősséget vállaló emberek, magyar falvak polgármesterei, igazgatói és lelkészei, akkor hiszem, hogy ez a helyes Isten előtti megállásunk, fogalmazott Böcskei Gusztáv. Az a kérdés ma, a Biblia évében Isten szava alapján, és erre kell indítania bennünket minden bibliaolvasásnak, hogy feltegyük magunknak: mi az, amivel tartozunk az Istennek? Mi az, amivel tartozunk egymásnak, felebarátainknak? Mi az, amivel tartozunk azoknak, akiket felelős őrállókként ránk bízott Isten? Isten segítsen bennünket ennek felismerésére!

A Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriuma nevében Pál Sándor, elnök hozta a köszöntést. Így fogalmazott: a Könyvek Könyvét, a Bibliát hozták most, mely minden nemű könyv fölött áll, hisz az Istentől ihletett és hasznos a tanításra, feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre, hogy tökéletes egyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített (2Tim 3, 16–17).
Dr. Pecsuk Ottó, a Magyar Bibliatársulat titkára a Biblia évének fontosságát hangsúlyozta, s köszönetet mondott azoknak, akik szerte a világon adományokat gyűjtöttek, hogy ebben az évben ingyen Bibliákat oszthassanak itt, Kárpátalján is.
A Bibliákat a polgármesterek Dr. Bölcskei Gusztáv püspöktől vették át.
Ezt követte Zán Fábián Sándor közreműködésével az iskolaigazgatóknak elkészített Bibliák és ukrán-magyar tankönyvek átadása.
Miért ad tankönyvet az iskoláknak az egyház? – kérdezte a Kárpátaljai Református Egyház püspöke. Nos, mint ismeretes, az ominózus 461-es oktatási rendeletre az emberek sokféleképpen reagáltak Kárpátalján. Voltak, akik pánikszerűen és tömegesen íratták gyermekeiket be, vagy át ukrán tannyelvű iskolába. Nos a Kárpátaljai Református Egyház ebben az esetben alternatívát kínál azzal, hogy ukrán-magyar társalgási könyveket ad a magyar tannyelvű iskoláknak. Mint Taracközi Ferenc beregszászi lelkésztől, a KRE Kommunikációs Központjának vezetőjétől megtudtuk, az egyház tudomására jutott, hogy van olyan könyv (szerző Káprály Mihály), mely a magyar gyermekeket segíti (és nem gátolja) az ukrán nyelv elsajátításában. A kiadásban segítségükre volt Orosz Ildikó a Rákóczi Főiskola és a KMPSZ elnök asszonya, Szabó Árpád, a BMG igazgatója, és még sokan mások. A könyvhöz tartozik egy munkafüzet (írta: Szofilkánics Judit) is, melyet szintén a Kárpátaljai Református Egyház támogatásával juttatnak el még ez év folyamán a magyar tannyelvű iskolákba. Ezzel is erősítve azokat, akik kitartottak amellett, hogy gyermekük anyanyelvén sajátítsa el az alapvető ismereteket, de szükségét érzik annak, hogy az állam nyelvén is tudja képviselni magát ebben az országban, ahol élnie kell.
Rövid zenei műsor keretében a Hajnalcsillag együttes és az Antal házaspár énekeltek Isten szaváról, mely tiszta és szent, megtartó erő, újjáteremtő ige.
Zán Fábián Sándor a Kárpátaljai Református Egyház püspöke zárszavában elmondta: talán sokaknak nem tűnt nagy jelentőségűnek ez a nap. De a KRE fontosnak érezte, hogy együtt legyen polgármester, iskolaigazgató, lelkész, s hogy az együttlét középpontjában a Biblia álljon, mert így kerülhetnek helyére dolgaink. Fontos az ilyen együttlét azért is, mert lehet meghatározni célokat, lehet egymás küzdelmeiből tanulni.
A Biblia évét nem ünnepeljük minden évben, sőt Kárpátalján még soha nem ünnepeltük. Köszönöm azoknak, akik elfogadták a meghívást és eljöttek.
A Kárpátaljai Református Egyház ezzel az alkalommal és jelképes ajándékkal segítő kezet nyújt azoknak, akik vívják a maguk harcát, a maguk helyén. Lelki háttér is kívánunk lenni, mely fontos a mindennapi küzdelmekben. Éljenek ezzel a lehetőséggel.
Felelősségteljes megbízatásukat mind a polgármesterek, mind igazgatók, de még a lelkészek is Istentől kapták. Adjon Isten bölcsességet népünk vezetéséhez, adjon áldást arra a munkára, amit sokszor nem fizetnek meg és nem köszönnek meg, pedig nemzedékeket nevelnek a tanárok. A mai együttlét erősítsen meg abban, hogy nem vagyunk egyedül, együtt vagyunk felelősek a jövőért. A most kapott Bibliát és tankönyvet használják Isten dicsőségére és népünk javára, magyar falvak és iskolák élén állva, kérte a püspök az egybegyűlteket.
Nemzeti imádságunk eléneklése után, Kacsó Géza a KRE nevében közös eszmecserére invitálta a megjelenteket.
A KRE Kommunikációs Központja 

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Képsorozat