Diplomaátadó ünnepség a Rákóczi Főiskolán

2008. Jul 14., szerző: Adminisztrátor

Merjünk magyarként élni!


„A mi igazságunk: a mi erőnk. Az lesz a mienk, amit ki tudunk küzdeni magunknak.” – idézte Kós Károly erdélyi kisebbségi irodalmár szavait dr. Soós Kálmán rektor a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola idei tanévzáró ünnepségén, melyre ezúttal is a református templomban került sor. Ez utóbbi jelzésértékű: Isten házából, az Ő gondoskodó szeretetével, tarsolyukban az Ő igéjével, a Tőle kapott bölcsességgel indulnak az életbe a friss diplomások, akik már eddig is küzdelmes éveket tudhatnak maguk mögött. Egy olyan felsőoktatási intézményben, amely maga is a folyamatos küzdelem része.

Az ünnepség résztvevőit Vass Ilona, az intézmény főtitkára köszöntötte, majd Kacsó Géza, a főiskola lelkésze Isten igéjének tolmácsolásával kívánta a végzősöknek, hogy váljanak jó gyümölcsöt termő szőlőtőkékké.

Dr. Soós Kálmán rektor beszámolójából megtudtuk, hogy ezen a napon 1064 főiskolai hallgatónak ért véget a tanév. A képzésben 608 nappali tagozatos, 165 speciális képzésben résztvevő, illetve 291 levelező tagozatos tett eleget a követelményeknek. Idén 13-an vehettek át államilag elismert egyetemi szintű oklevelet, 226-an becseler szintű diplomát, először adtak át diplomát biológia, ukrán, magyar, matematika szakon.

Ezúttal kapták meg a végzősök – a főiskolán, mint képzési helyen működő – a Budapesti Corvinus Egyetem kertészmérnöki és a Nyíregyházi Főiskola gazdálkodási oklevelét. A rektor úr arról is beszámolt, hogy a tanár és a speciális képzés mellett a főiskolán folyó pályázati programok által támogatott különböző tanfolyamokon – nyelvképzések, turisztikai és egészségügyi, titkár-ügyintézői, EU-ismeretek, ECDL – ebben az évben 241 személynek biztosítottak lehetőséget, hogy tudásukat fejlesszék, s ezáltal jobban érvényesítsék képességeiket a munkaerőpiacon. Emellett május végéig tartottak azok a képzések, melyek az emelt szintű érettségire való felkészítést segítették. Ezekre mintegy négyszázan jelentkeztek.
Jelzés értékű, hogy a friss diplomások körében végzett felmérés szerint többségüknek már van állása, végzettségüknek megfelelően itthon igyekeznek elhelyezkedni, illetve vannak, akik tovább folytatják tanulmányaikat, négyen kértek támogató nyilatkozatot PhD képzésük megkezdéséhez, tájékoztatott Soós Kálmán. Aki a magyar oktatási rendszert fenyegető veszélyekre. Az a törekvés, hogy a nemzetiségi iskolákban fokozatosan áttérnek előbb a kétnyelvű, majd a az állami nyelvű oktatásra, iskolahálózatunk megszüntetéséhez vezethet. Sajnálattal állapította meg azt is, hogy az emelt szintű érettségi bevezetése, pontosabban az ukrán nyelv és irodalom vizsga jelenlegi formájában számos tehetséges fiatal előtt vágta el a továbbtanulás útját, amely ahhoz vezethet, hogy a közeljövőben drasztikusan csökkenhet az értelmiség aránya a kárpátaljai magyarság körében.
Soós Kálmán végezetül abbéli reményének adott hangot, hogy a végzősökben, immáron diplomával a kezükben is megmarad a tudásban való hit, s a további küzdelmet jelentő életben nem csupán a saját boldogulásukért, de a közösség túléléséért is mindent megtesznek majd.
Életünk döntések sorozata, de csak azok a döntések eredményesek, melyeket nem ügyeskedésből hozunk, ami előre vivő, hosszabb távra szóló. Ilyen döntésnek az eredménye, hogy ma ennyi fiatal juthatott itt anyanyelvén diplomához, fogalmazott dr. Orosz Ildikó, a főiskola elnök asszonya, aki a mindennapok egyszerűnek tűnő, de mégis sokszor létünket meghatározó kérdéseire adott válaszok fontosságára hívta fel a figyelmet. Arra figyelmeztetett, hogy merjünk magyarnak maradni és magyarként élni mindennapjainkat!

Ünnepélyes percek következnek. Molnár Ferenc vezetésével esküt tesznek a végzős diákok, hogy szülőföldjükhöz, népükhöz hűek maradnak, s munkájukat, hivatásukat legjobb tudásuk szerint végzik majd. Ezután a rektor és az elnök asszony kézfogás kíséretében átadja a diplomákat.
Az ünnepség végén Margitics Volodimir, görög katolikus paróchus és Zán Fábián Sándor református püspök kérte Isten áldását a most útra kelőkre. Az anyanyelvű oktatást veszélyeztető törekvések kapcsán a püspök úr a végzősöket – és a jelenlévőket egyaránt – felelősségükre is figyelmeztette, arra, hogy sohasem szabad elhalasztani a lehetőségeket, nem másokra kell várni, hogy megtegyék helyettünk, amit mi is megtehetünk. Nekünk kell küzdeni azért, hogy a jövő nemzedékének nagyobb lehetőségei legyenek. A jövőt – Istentől bölcsességet kérve – nekünk kell formálni, fogalmazott Zán Fábián Sándor.

A diplomaátadó ünnepség a Szózat eléneklésével ért véget.

Marton Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Diplomaosztó_KMF