Az éltető szó hirdetője

2008. Nov 24., szerző: Adminisztrátor

A Biblia éve kapcsán Takaró Károly Kárpátalján
Október 20. és 24. között a Beregi Egyházmegyében tartott bibliahét vendégelőadója volt Takaró Károly nyugalmazott püspök, a Kelenföldi Református Gyülekezet lelkipásztora, akivel az alkalom résztvevői a Bibliát tanulmányozták. Előadásai során a Szentírás isteni ihletéséről beszélt, hangsúlyozta annak egységét az Ó- és Újszövetségben jelenlévő Krisztus által. Ez alkalommal beszélgettünk Takaró Károllyal küldetésről, feladatokról, szolgálatról, az életről. Bemutatkozásként a következőket mondta el magáról:
– Egy feleségnek férje, és hat gyereknek édesapja vagyok. Gyálon szolgáltam lelkészként 22 évig, ahol Isten kegyelméből templom és gyülekezet épült. Aztán megválasztottak tábori püspöknek, és feladatul kaptam, hogy a katonák között – akik az ateista korszakban nem hallhattak Jézusról – hirdessem az evangéliumot.

Így Isten akaratából a laktanyákban is megszólalt az Ő üzenete, a kegyelemnek evangéliuma, és nagyon sok katona átadta az életét Jézusnak. Mint nyugállományú tábornok visszakerültem a gyülekezeti élet körforgásába, s hirdetem az igét azóta is Kelenföldön, és ott, ahová az Isten szólít.
– Mit tart szolgálatában a legfontosabbnak?
– Mint Istennek újjászületett gyermeke a Krisztus Jézus által nem tudok fontosabbat, mint az örömhírt vinni az emberekhez. Akik lesújtó híreket hallanak nap mint nap, örömhírt meg alig. Pedig a Lélek élettere a szeretet. Nem lehet élni e nélkül. Isten tudja ezt, ezért megmutatta az Ő szeretetét Jézus Krisztusban. Abban a Krisztusban, aki odaszentelte az életét a bűnösökért, hogy megváltsa őket a kárhozatnak ítéletéből, a bűnöknek fogságából és a sátánnak rabságából. S ez a szeretet, amit Jézus Krisztuson keresztül közvetített az Isten, ez a megváltó, megtartó, könyörülő, irgalmas szeretet adja a léleknek az életteret. Nem csak itt, a földön, mert a lélek örök. Így majd, ahogy ígérte, Őnála is, otthon, az Atyánál. Mivel azonban nem minden lélek hódol meg a Krisztus előtt, és munkálkodik a törvényszegés lelke, az antikrisztusi hatalom és erő, ezért munkálkodik a lélekoltásnak és a lélekaltatásnak minden típusú hatalma és ereje. Ahol a lelkek alszanak, bűnben és halálban vannak, ott ébresztő szózatnak kell hangoznia. Ezért vagyok itt most, Kárpátalján. Mert parancsot vettem arra nézve, hogy vinni kell a vigasztaló, ébresztő, éltető szót a lelkeknek, akik rászorulnak erre.
– Milyen kapcsolatok fűzik Kárpátaljához?
– Kárpátalja népével nagyon későn ismerkedtem meg. Egy püspökválasztás alkalmával jártam először itt. Olyan embert választottak akkor püspöknek, aki megjárta a börtönt, aki hitt Jézus Krisztusban. Gulácsy Lajosnak hívják. Ő ismertetett meg a kárpátaljai lelkipásztorokkal. Akkor döntöttünk úgy Kelenföldön, hogy testvérgyülekezetet keresünk Kárpátalján. Így lett Beregszász, Harangláb is a mi testvérgyülekezetünkké. Haranglábnak akkori lelkipásztora Szántó János esperes úr volt, aki most szólított, hogy jövök-e Jézus Krisztusról bizonyságot tenni, és mondtam, hogy örömmel.
– Mit tart fontosnak ez alkalommal átadni az előadások során?
– Ezúttal arról beszélünk, hogy a Szentírás Isten ihletése, aki a maga akaratából választott ki embereket arra, hogy közölje velük a titkokat. Közölje velük az eljövendőt, közölje velük akaratát, formálja általuk a történelmet, működésbe hozza és megmutassa az üdvtörténelmet. Ők voltak a próféták.
Amikor a próféták elmondták Isten akaratát, összeállt egy különös kép: hogy el fog jönni ide, a földre egy mennyei látogató, az Isten egyszülött Fia. Ő lesz az, aki a bűnkérdést megoldja. Ő lesz az, aki a kígyó fejére tapos. És amikor elérkezett, akkor vallást tett arról, hogy nem e világból való, az Atyától jött, és visszamegy az Atyához. Ez a valaki Jézus Krisztus volt.
A Bibliáról beszélünk, és arról, hogy a teljes Szentírásban, az Ó- és Újszövetségben is jelen van Jézus. Azok a helyek az Ószövetségben, ahol az Isten szabadításáról van szó, egyedül Jézus Krisztusban értelmezhetők és érthetők. Hiszen a világ alapjának felvettetése előtt, örök időknek előtte megáldoztatott, felvállalt valamit. Erre a felvállalásra nézve, erre a krisztusi áldozatra nézve történik mindenhol a szabadulás és a szabadítás. Ezért Mózes, Illés, Ézsaiás, a próféták, a zsoltárok mind Jézusról beszélnek. Erről akarok illusztrációt adni igehirdetés keretében is itt, Kárpátalján.
Sok ember nem tudja, hogy a Szentírás összefügg. Valakik tagadják, mások állítják, hát keressük meg ennek a kérdésnek az igazságát! Mert ha egy Isten van, akkor Isten örök, és az Ő uralma, hatalma, akarata átível a mindenségen vissza önmagába. Ezért lesz egyszer úgy, ahogy Jézus mondta: az Atya lesz minden mindenekben. Közben pedig lezajlik az emberiség nagy történelme.
– Miért tartja fontosnak 2008-ban, hogy beszéljünk a Bibliáról, hogy Biblia évét tartsunk, bibliaheteket szervezzünk?
– Azért fontos ez, mert az emberek a bűn átörökítése miatt nem hitben születnek, hanem hitetlenségben. És mindenki megmondja az embernek, hogy ki legyen, hogyan gondolkozzék, milyen legyen az értékrendje. Egyszer hallania kell, hogy mi az Isten mondanivalója őróla.
Ezeken az alkalmakon elmondom – mint ahogy le van írva –, hogy jó kedvében teremtett, hogy önmagának teremtett, hogy örökkévaló szeretettel szeretett, hogy azt mondja: ne félj, mert megváltottalak. Úgy adja az emberi élet születését a földön, hogy közben Ő már tudja: ezért az életért Jézus odaáldozta magát. Tudja, végre fogja hajtani benne, hogy Isten fiává legyen, elvégzi igéjével és Szent Lelkével, hogy érthesse, hallhassa Istent, és szent életté legyen. Ezt el kell mondani.
Olyankor kellene figyelni az arcokat, amikor találkozom lelkekkel, akik meghallják az örömhírt – hogy Isten azt mondja: becses vagy nekem, és Én szeretlek téged –, a tekinteteket, amikor Isten Szentlelke beszél velük. Isten a szeretet. Ezt nyilvánvalóvá tette. Erről hirdetem az igét, az Istenről, a hogyan szeretről. És Ő elvégzi, hogy az ember erre a kérdésre válaszoljon is. A választ már úgy hívjuk: imádság. Úgy hívjuk: hűséges élet a Krisztussal. Szent élet.
Soós Katalin

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.